Skip to content

Behandel je anderen zoals je jezelf behandelt?

19 mei 2024 | 19:00

Of behandel je anderen zoals je zou wíllen dat je met jezélf omgaat? Je hebt vast ooit van de Gulden regel gehoord die velen van ons met de paplepel kregen ingegoten.

Wat Gij niet wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander niet.

Deze ethische leefregel kom je door de eeuwen heen wereldwijd in verschillende tradities tegen. Ik herinner me dat hij nogal indruk op me maakte. Maar er ontstond ook verwarring naarmate de cirkel om me heen groter werd en er steeds meer indrukken van over de hele de wereld bij mij binnen druppelden. Als klein kind kon ik niet begrijpen waarom er dan nog zoveel haat en nijd kon zijn. Ook schrok ik vaak van woorden die over en weer werden geslingerd. In die tijd, op de basisschool, had ik dan ook veel vragen. Meer vragen dan antwoorden.

Behandel je anderen zoals je jezelf behandelt?

De Gulden regel werd gezien als een richtingaanwijzer. Van huis uit werd altijd benadrukt een goed mens te zijn voor anderen. Maar de Gulden regel laat ook iets anders zien. Namelijk hoe je met jezelf omgaat.

Laten we eens een onderzoekje doen dat rechtstreeks uit het Hart van Mindfulness programma komt. Mag ik je uitnodigen pen en papier erbij te pakken zodat je antwoorden kunt noteren op een paar vragen die ik je nu ga stellen. Ik wil je vragen een situatie in gedachten te nemen waarbij een goede vriend naar je toekomt die het op dat moment heel moeilijk heeft omdat zijn contract niet wordt verlengd en nu weer op zoek moet naar iets anders. Hij snapt er niets van. Zij waren altijd lovend over hem. Hij had het dan ook helemaal niet aan zien komen. Je ziet dat hij nogal aangeslagen is. Wat zeg en doe je op zo’n moment?

Wat zou je tegen die goede vriend zeggen? Hoe klinkt jouw stem als je jouw vriend toespreekt? Hoe is de uitdrukking op je gezicht, je ogen en je mond? Hoe is de houding van je lichaam? Leg je misschien een hand op zijn schouder als teken van troost? Kortom, waaruit blijkt dat je met compassie en zorg bij je vriend aanwezig bent? Schrijf nu in een paar zinnen op wat jou in zulke situaties typeert.

En dan nu, hoe ga je met jezelf om als jij op de een of andere manier met iets worstelt? Het kan zijn dat je een fout hebt gemaakt waardoor anderen zich gedupeerd voelen. Het kan zijn dat je liefde niet wordt beantwoord. Of misschien ervaar je extreem veel stress of speelt er totaal iets anders waardoor je flink uit je doen bent. Wat is je allereerste reactie? Welke gedachten komen er in je op, over jezelf en over de hele situatie? Hoe spreek je jezelf toe en wat zie je jezelf dan doen? Schrijf het op. En kijk daarbij ook heel goed op welke toon je jezelf toespreekt. Misschien ontdek je dat de woorden en zinnen die je gebruikt, vaker terugkomen als zulke momenten zich voordoen? Misschien vind je van jezelf dat je sterk moet zijn en ben je hard voor jezelf?

Wat valt je op als je vervolgens deze twee situaties naast elkaar legt? De situatie waarin een goede vriend met zijn worsteling naar je toekomt. En de situatie waarin je zelf met iets zit.
De praktijk laat zien dat we een goede vriend met compassie en zorg bejegenen en dit vanzelfsprekend vinden. Terwijl als het om jezelf gaat, het merendeel zichzelf bekritiseerd, ondermijnt en streng toespreekt. Zodra de ware essentie tot hen doordringt komt vervolgens het besef dat ze zouden willen dat ze met zichzelf omgingen zoals ze met een goede vriend omgaan. Dit kun je leren.

Het kan anders
Sta eens stil bij de vraag: ‘Zou ik wat ik nu allemaal tegen mezelf zeg, ook tegen een goede vriend zeggen?’ Hoogstwaarschijnlijk niet, want dan zou je geen vrienden meer overhouden. Erken wat er op dat moment is en experimenteer vervolgens eens met een andere houding.
Zodra je merkt wat er gebeurt, stel dan de vraag: ‘Wat zou ik tegen die goede vriend van me zeggen als dit hem overkomt?’ En dat is het moment waarop je een U-turn kunt maken!
Op dat moment kun je een bewuste keuze maken om jezelf vriendelijker te bejegenen door de woorden en houding aan te nemen wat je ook bij goede vrienden doet. Hiermee open je een nieuwe weg om jezelf op vriendelijke wijze door lastige periodes heen te loodsen.

Het probleem is meestal niet dat je niet weet wat compassie is maar dat je ergens ooit het idee hebt opgevat dat dit alleen voor anderen geldt.

Kijk in de agenda voor de datum waarop we met het mindfulness programma in het najaar starten.

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké

  • 22 Mei Ont-Moeten IKC Laar.
  • 17 Juni Ont-Moeten IKC Laar.
  • 24 September start met het Hart van Mindfulness traject.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16
2024_11_22-Kakelspektakel-bij-KV-de-Piepkukes-een-avond-vol-muziek-en-gezelligheid
Originele optredens en verrassende acts
22 november 2024 | 16:00
20241121_Veteranencafe-officieel-geopend-_8
Bij De Kleine Winst
22 november 2024 | 15:00

Advertentie