Ooit waren er in Nederland meer dan tienduizend bunkers en kazematten uit de Tweede wereldoorlog. In het kader van de Duitse Atlantikwall werd de Hollandse kuststreek door de bezetter bijna helemaal volgebouwd met dergelijke betonnen verdedigingswerken. In Zuid-Nederland waren er al eerder gebouwd in opdracht van de Nederlandse regering, in de aanloop naar de oorlog. Daarvan bevindt zich een redelijk aantal langs de Zuid-Willemsvaart en op het kanaleneiland in Nederweert, dat vanwege zijn strategische ligging aan de kanalenkruising extra verdedigbaar moest zijn.
Nationale Bunkerdag
Rijksmonumenten
Nederweert kent nog maar liefst 14 exemplaren, die alle op de lijst van nationaal beschermde rijksmonumenten staan. Die van Aan ’t Ven en de Heerweg zijn bijzonder groot en hebben een grondplan van 5×9 meter. Heel bekend zijn ook de als ‘huisjes’ gecamoufleerde kazematten langs de oude rijksweg naar Weert, en het fraaie exemplaar bij de lossing van Kalle en Bakker. Helaas is de landelijk bekende en in zijn uitvoering uniek ‘aspergeversterking’ van Hulsen nog niet lang geleden grotendeels vernietigd geworden en zijn de resten bedekt met asfalt.
Bekijken
In Nederweert is er geen speciale cultuurhistorische aandacht voor Bunkerdag 2024. Dat is eigenlijk een gemiste kans in dit jaar dat we de bevrijding van Nederweert uitgebreid herdenken. Wat niet wegneemt dat iedereen natuurlijk op eigen gelegenheid per fiets een aantal van de Nederweerter bunkers of kazematten vanaf de straat of weg kan bekijken. Dit is de lijst van Nederweerter bunkers met daarin ook de kaartjes van de ligging.
Alfons Bruekers | Erfgoedgemeenschap Nederweert
Erfgoedgemeenschap Nederweert
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.
2 Reacties
Mooi dat de schaarse overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog een beschermde status hebben, maar militair gezien waren ze van nul en generlij waarde.Dachten we werkelijk met een lijntje bunkertjes de Wehrmacht tegen te houden ? Vier jaar later dachten de Duitsers hetzelfde en bouwden een betonnen Atlantikwall van de Poolcirkel tot de Spaanse grens die met D-day binnen een paar uur doorbroken werd net zoals 10 mei 1940 de Duitse legers onze “grensversterkingen” oprolden en zonde van alle beton en staal die we daar ingestopt hebben om maar te zwijgen van het valse gevoel van “veiligheid” dat die bunkertjes ons gaven en dat is de hoofdreden waarom we ze moeten laten staan : als les voor de Toekomst.
Welke les voor de toekomst geven deze ‘nutteloze’ bunkers ?
In de oorlogen van tegenwoordig merk ik daar geen invloed van.
Of zie ik iets over het hoofd ?