Skip to content

Blijft het een wens, of kom je in actie?

Redactie
25 mei 2024 | 19:00

Advertentie

Veel ideeën komen vaak niet verder dan de stoel of bank waarop je ze bedenkt. Soms ontstaat er uit een idee een wens, wat echter geen garantie geeft dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt.

Elk idee en elke wens blijft wishfull thinking als je er geen plan voor maakt. Dat zie ik niet alleen bij bedrijven gebeuren, maar ook bij individuen. Dat er geen actie wordt ondernomen wil niet altijd zeggen dat iets een slecht idee is. Maar eerder een gebrek aan vertrouwen, daadkracht of moed. En soms onvoldoende kennis. Zo kan het bijvoorbeeld een hele uitdaging zijn om het gewenste gedrag te (blijven) tonen wat nodig is, als resultaat (beloning) niet direct zichtbaar of voelbaar is.

Blijft het een wens, of kom je in actie?

Stel je daarentegen stapsgewijs concrete doelen dan kun je daarmee je prioriteiten ordenen en er acties aan koppelen. Om de eerste stap die het meest dicht bij je ligt te nemen. Een stap die verrassend vaak over het hoofd wordt gezien. Alsof je op een T-splitsing staat te turen of er in de verte een auto aankomt. En in botsing komt zodra je de weg opdraait, omdat je de auto die het dichts bij je was niet had zien aankomen.

In je plan gaat het bijvoorbeeld over; wat onderneem ik de komende uren wat mij dichter bij mijn doel brengt!
Iets groots wordt opgedeeld in kleine stapjes en continue geëvalueerd. Het betekent dat je vaak met nieuw gedrag experimenteert en kijkt hoe dat voor jou werkt, om vandaaruit weer nieuwe acties te bedenken. Het kan zijn dat je onderweg in je proces belemmerende overtuigingen tegenkomt. Maar er kunnen ook andere dingen spelen. Misschien is er gebrek aan vertrouwen, of beheers je nog niet alle vaardigheden die nodig zijn. Dit betekent niet dat je hoeft te stoppen. Het is een signaal dat je misschien hulp mag vragen.

Niet geheel onbelangrijk…
Zorg voor voldoende support! Dus informeer je omgeving waar je mee bezig bent. Ga je straks in september bijvoorbeeld meedoen met het mindfulness traject dan doe je er goed aan je directe omgeving hierover te informeren, zodat je thuis ook een veilig plekje kunt creëren waar je kunt oefenen.
Maar dat geldt ook voor vele andere dingen zoals stoppen met drinken, stoppen met roken, stoppen met snoepen, stoppen met geld verkwisten. Of je eigen onderneming starten. En het geldt ook voor grotere wensen, zoals leven vanuit je waarden.

Een plan blijft alleen maar een plan als je er niet meteen een planning aan koppelt waarin je jouw acties opneemt en gaandeweg steeds de juiste prioriteiten stelt. Praat erover met mensen die jou kunnen helpen. In je eigen omgeving, of boek een coachgesprek met mij. Erover praten met anderen verkleind de kans om in een eigen verhaal te blijven hangen waardoor je misschien elke realiteitszin met de werkelijkheid verliest.

Natuurlijk is het belangrijk om goed over een plan na te denken maar je hoeft niet te wachten met te beginnen totdat je álles zeker weet. Dat is ook onmogelijk. Want je gaat waarschijnlijk iets doen wat je voorheen nooit hebt gedaan. Gaandeweg reflecteer en evalueer je.
Als voorbeeld neem ik hier de wens om te leven naar je waarden. Reflecteer mindful op je eigen gedrag. Misschien merk je dat je bent afgedwaald en meer in de schoenen van een ander loopt dan die van jezelf? Of misschien merk je dat het tijd is om je waarden te herwaarderen? Of nodigt het je uit om grenzen te stellen?

“Ik wil dat alles perfect is. Daarom begin ik morgen of anders overmorgen…”
Het doel is niet om alles in één keer goed te doen. Het doel is gaandeweg (lerend) te ontdekken wat voor jou werkt. Ik kom graag met je in contact op het moment dat je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken. Ben je meer geïnteresseerd in een mindfulness programma? Op 24 september starten we met het programma Hart van mindfulness.

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké

  • 7 juni tot en met 16 juni gesloten. Het beantwoorden van mail kan dan iets langer duren
  • 17 juni Ont-Moeten IKC Laar
  • 22 juli Ont-Moeten IKC Laar
  • 24 september start het Hart van Mindfulness traject – 8 bijeenkomsten

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22

Advertentie