Skip to content

De Bourgondiër

Redactie
30 mei 2024 | 18:30

Advertentie

Ben jij een echte Bourgondiër?

Roeg Kuijpers

Als ik de term Bourgondiër google dan zijn dit mensen die genieten van lekker en uitgebreid eten. Een fijne (wellicht exclusievere wijn) gecombineerd met een stukje kaas dat lang gerijpt is in een of andere Franse kelder. Haute cuisine. Een speciaal stukje vlees van een grasgevoerde buffel uit Argentinië. Of simpelweg echt je best doen voor een speciaal avondmaal en hier met vrienden of familie van genieten tijdens een zwoele zomernacht.

In de praktijk merk ik echter dat het woord Bourgondiër te pas en te onpas wordt gebruikt door mensen die dit als excuus gebruiken om zichzelf tegoed te doen aan overmatig eten. De zin ‘ik ben een Bourgondiër, dat kun je ook wel zien’ heb ik maar wat vaak gehoord als sportcoach zijnde. Op het moment dat dit tegen mij word gezegd dan krullen m’n tenen zich op in m’n schoenen. Het feit dat je een Bourgondiër bent heeft 0 betrekking op jouw overgewicht en is heel slap om als excuus te gebruiken. Immers, door bewust van lekkere dingen te genieten en daarbij voldoende te bewegen kun je prima op gewicht blijven.

Wat mij ook opvalt is dat de term gebruikt wordt door mensen die verre van een Bourgondiër zijn. Als jij elke dag een zak chips naar binnen werkt en een fles huiswijn achterover giet, houdt van knakworsten en met vrienden een ‘high frikandel’ (tegenhanger van een high wine, en ja dit bestaat echt) bezoekt dan ben je geen Bourgondiër maar een veelvraat.

Roeg Kuijpers

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie