Skip to content

Platform voor stamboomonderzoekers

Redactie
2 juni 2024 | 10:00

Advertentie

Waar woonden mijn voorouders? Welke beroepen oefenden zij uit? Zijn er nog foto’s van hun huis of boerderij? Hoe zaten familierelaties in elkaar? Waar gingen zij naar school? Waren zij honkvast of juist reislustig? Dergelijke en veel andere vragen zijn dagelijks onderwerp van onderzoek voor tientallen amateur-genealogen uit Nederweert. Die worden vanaf nu op hun wenken bediend!

Toegankelijk
Steeds meer mensen zijn op zoek naar hun voorgeslacht, hun roots. Zij zijn de genealogen of stamboomonderzoekers. Dat is tegenwoordig geen gezapige heemkundehobby meer waarvoor je alleen maar in archieven terecht kunt. De laatste jaren worden via het internet steeds meer oude archieven ontsloten en vanaf je laptop of computer bereikbaar. Zo wordt je familiegeschiedenis met enkele muisklikken toegankelijk.

Bijzondere positie
Een van de belangrijke bronnen voor genealogen zijn de kerkelijke registers van dopen, huwelijken en overlijdens, de Burgerlijke Stand en de bevolkingsregisters. Nederweert heeft in Limburg ook nog eens een bijzondere positie omdat de kerkregisters van Nederweert de alleroudste zijn (huwelijken vanaf 1562, dopen van 1569 en begravingen vanaf 1585). Bijna 500 jaar terug in de tijd dus!

Zjang en Mieke van Hulsen-Hekers (“Hoebe Zjang”) met hun elf dochters (1952). Foto archief SGN

Dagelijks leven
Maar familie-onderzoek wordt pas echt interessant als het raamwerk van datums en namen kan worden aangevuld met andere gegevens. Om zo een inkijkje te krijgen in het leven van de voorouders. Dan komen notariële archieven, rechterlijke archieven, kranten, bidprentjes en foto-archieven in beeld en dringen we pas echt door in het dagelijks leven.

Voortouw
Nederweert kent heel wat stamboomonderzoekers en sommigen hebben hun onderzoeksresultaten ook gepubliceerd of denken daar over na. Het is een hobby die je prima solo kunt uitvoeren, maar veel leuker is het om elkaar te helpen en kennis te delen. Onder het motto ‘delen is vermenigvuldigen’ heeft de Erfgoedgemeenschap Nederweert daarom het voortouw genomen. De oprichting van een platform op facebook brengt alle genealogen die met Nederweerter families bezig zijn nu bij elkaar.

Puzzeltjes
Geïnteresseerd? Ga dan naar facebook en voeg u bij de al meer dan 800 leden van de Vraag- en antwoordgroep van Nederweerts Verleden. Een initiatief van de Erfgoedgemeenschap Nederweert. Ervaren en beginnende genealogen wisselen daar archiefvondsten, vragen, hints en antwoorden over onderwerpen en families die betrekking hebben op Nederweerter families. Neem er gewoon eens ‘n kijkje of doe actief mee met het verzamelen en uitwisselen van gegevens. Help anderen op weg of vraag hulp bij het oplossen van uw eigen historische en genealogische puzzeltjes.

Alfons Bruekers | Erfgoedgemeenschap Nederweert

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Voorbeeld uit de nieuwe faceboekgroep

Advertentie

1 Reactie

  1. Goed initiatief, ik ga mij ook aanmelden. Ben al jaren bezig met stamboomonderzoek. Goed om hier in samen te werken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Politieauto-politie-stock-2
Laat je niet neppen, wees alert
27 september 2024 | 13:56
Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45

Advertentie