De Cultuurhistorische Zomer 2024, gaat van start! Mede georganiseerd door Stichting De Aldenborgh (partner binnen de Erfgoedgemeenschap Nederweert). We attenderen je alvast graag op een interessante erfgoedlezing in onze eigen gemeente, op dinsdag 27 augustus, met begeleid bezoek aan de bijzondere Sint Gerardus-Majellakerk. Een opvallend Nederweert monument en niet alleen vanwege zijn toren. Daarna is er een gezellige nazit in Eijnderhoof.
Cultuurhistorische zomeravond
Praktische gegevens
Nederweert-Eind, dinsdag 27 augustus 2024. Gluren bij de Buren, … in Nederweert-Eind. Aanvang: 19.00 uur in de St.-Gerardus-Majella kerk, Pastoor Maesplein 15 Nederweert-Eind. Parkeergelegenheid: Gratis parkeren bij openluchtmuseum Eynderhoof langs de Rendierenlaan. (5 minuten lopen naar de kerk). Het Pastoor Maesplein is niet voor parkeren beschikbaar. Deelname aan dit interessante programma is vanzelfsprekend gratis en vooraf reserveren is niet nodig.
Voorgeschiedenis
Eind heeft een lange voorgeschiedenis. 12000 Jaar geleden sloegen de jagers-verzamelaars van de Tjongercultuur hun basiskamp op aan de oevers van het huidige natuurgebied De Banen. In de ijzertijd, zo rond 600 v. Chr. vestigden de eerste landbouwers zich rond de waterplassen de Banen, het Sarsven, de Schoorkuilen en de Kwegt. Nu mooie wandelgebieden met een rijke flora en fauna. Eind was een gehucht, een vlekje op de kaart, weggedoken achter de Noordervaart. Begin 20ste eeuw was het een hoofdzakelijk agrarische gemeenschap die bestond uit 750 inwoners.
Symboliek
Er werd door weer en wind te voet naar de kerk gegaan in Nederweert. In 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, werd op initiatief van enkele bewoners een eigen parochie gesticht. Er werd een bouwpastoor benoemd en op 10 juni 1956 werd de Sint Gerardus-Majella kerk ingewijd. De meningen over het resultaat waren verdeeld. Deze kerk, vol symboliek is nu een Rijksmonument. Er zijn ook nog twee gemeentelijke monumenten: De pastorie en de voormalige kleuterschool.
Eijnderhoof
Vóór de kerk ligt het Pastoor Maesplein met monumenten die verwijzen naar diverse gebeurtenissen uit het verleden. Eind heeft, maanden liggend aan de frontlinie, zwaar geleden in de Tweede Wereldoorlog. Het dorp Nederweert-Eind heeft bekendheid gekregen door het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Kerk en museum zullen tijdens Gluren bij de buren… in Nederweert-Eind op 27 augustus bezocht worden. De gezamenlijke afsluiting is in het openluchtmuseum. Daar vindt zoals altijd een gezellig nazit plaats.
Erfgoedgemeenschap Nederweert
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.
Er zijn nog geen reacties geplaatst