Skip to content

De Aldenborgh organiseert boekvoorstelling ‘De razzia’, samen met auteur Timmie van Diepen

18 juni 2024 | 19:00
Cauterhof, voorheen herberg “In de dorstige herten” van de familie Dirkx-Houben aan de Weertersteenweg/Fosheistraat (vlak bij Villa Pax) in Molenbeersel, dorpje aan de grens.

Op 1 juli organiseert De Aldenborgh uit Weert, samen met auteur Timmie van Diepen, een boekvoorstelling in Tungelroy. Binnen enkele weken staat het onlangs verschenen boek ‘De razzia’ van Timmie van Diepen al op plaats 5 in de top 10 van best verkochte non-fictie boeken in Vlaanderen.

De Aldenborgh

Het is voor De Aldenborgh dan ook een grote eer om samen de boekpresentatie te mogen organiseren. Deze vindt plaats op maandag 1 juli vanaf 19.30 uur bij Café de HoêsKMR/MFA Kimpeveld aan het Barbaraplein 4 in Tungelroy. De entree is gratis. Dat De Aldenborgh deze boekpresentatie mee organiseert komt door de historische gronden.

Een maand voor de bevrijding, op 22 augustus 1944, voltrok zich in herberg “In de dorstige herten”, 1 kilometer over grens, een drama. Bij een razzia wordt de familie van auteur Timmie van Diepen zwaar getroffen. Vijf mensen van hetzelfde gezin overleven de oorlog niet, onder wie zijn overgrootvader Willem. Ook zijn betovergrootvader Lambert (getrouwd met de uit Tungelroy afkomstige To Houben) wordt ter plekke vermoord.

De actie blijkt een vergelding voor de aanslag op een Duitse soldaat, maar vreemd genoeg lijkt niemand achteraf te weten waarom de herberg van deze familie net het doelwit werd. Volgens de officiële versie van het verhaal was het een vergissing, maar klopt dat wel? Wie schoot de Duitse soldaat neer? En waarom was er na de oorlog geen herdenking voor de toevallige slachtoffers?

In zijn boek De razzia gaat historicus en journalist Timmie van Diepen op zoek naar antwoorden. Hij reconstrueert de bewuste dag aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en interviews met tientallen betrokkenen en nabestaanden. Tijdens de lezing neemt de auteur ons mee in zijn onderzoek en de tientallen interviews. Hij toont unieke videogetuigenissen, die hij opnam samen met documentairemaker Peter Crins uit Leveroy. Auteur Timmie van Diepen (1987) studeerde geschiedenis (KUL) en journalistiek (VUB). Hij werkt sinds 2010 voor dagblad Het Belang van Limburg, waar hij als commentator en journalist over politiek en maatschappij schrijft.

Het boek is te koop na de lezing en kan desgewenst door de auteur gesigneerd worden. De organiserende Aldenborgh en Erfgoed Tungelroy rekenen op een grote opkomst voor dit voor velen nog onbekend oorlogsdrama.

Foto’s: Timmie van Diepen 

Groepsfoto uit de oorlogsjaren van herberg “in de dorstigen herten”. Sfeerbeeld van een bijeenkomst van jongemannen uit de buurt of vergadering van een verzetsgroep?
Willem Dirkx (Tungelroy 1906- Weert 1944) en echtgenote Nel Schaekers.
Lambert Dirkx (Molenbeersel 1875-Weert 1944) en echtgenote To Houben
Op 21 juli 1946 werd in de bossen van Rotem, een dorp vijftien kilometer ten zuiden van Molenbeersel, de Kapel van de Weerstand ingezegend. Weduwe To Dirkx-Houben (Tungelroy 1888 – Molenbeersel 1961) krijgt tijdens de inhuldiging van provinciecommandant Arthur Mary enkele eretekens opgesteld. Van haar gezicht valt de pijn nog steeds af te lezen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Brandweer was snel ter plaatse
9 november 2024 | 5:33
Tips, bel 112
8 november 2024 | 22:35
Een nieuwe aflevering van Sport bij Nederweert24
8 november 2024 | 19:00
Arléne Uitvaart
8 november 2024 | 19:00

Advertentie