Skip to content

Werner Bloemers | Op avontuur in het buitenland

Redactie
18 juni 2024 | 11:00

Advertentie

Door Werner Bloemers

Het lijkt er stilletjes aan op uit te komen dat we dit jaar eens een keer niet zo’n warme en droge zomer hebben. Voor mij een zeer bemoedigde berichtgeving, want ik kan er niet goed tegen, lekker in het zonnetje blijven zitten. Het is verder een stuk natter dan in andere jaren, maar of dit goed is voor de natuur, dat weet ik zo niet. Teveel water, ja altijd weer dat woord te zorgt er ook voor dat iets niet volgens de richtlijnen van de verwachtingen verloopt. Als Nederland te goed gaat presteren op het naderende EK, vindt men dit al snel onbegrijpelijk en wordt er een dopingzondaar gezocht.

Ik dorst het twee weken geleden aan om werkelijk even op vakantie te kunnen gaan. Met de trein richting Friedrichshafen om daar het Zeppelin-museum te bezoeken en me, samen met mijn tolk, heel even in het universum van Graf von Zeppelin te wagen. Het werd een reis zonder weerga, het avontuur en de regen tegemoet. Mijn gordeltasje met daarin het paspoort en verrekijker in Keulen ontvreemd door een onverlaat. Het zorgde voor een upgrading van het avonturen-gevoel. De razendsnelle trein, het hoge water en de steekpartij in het niet veraf gelegen Mannheim versterkten dit gevoel alleen maar.

Een enkele keer per jaar moet ik er op deze manier even uit, om zo de wereld te ontdekken, te beminnen en vooral de talenknobbel in ontwikkeling te brengen. Al is het natuurlijk wel fijn dat ik een tolk bij me heb die ook veel van talen houdt. En die ingewikkelde gesprekken dan ook hartelijk overnam. En hoef ik alleen maar doodleuk ‘Auf Wienerschnitzel’ te zeggen als we ergens vertrekken.

Zo is het in Duitsland het geval dat je daar een Duits bewijs van je beperkingen moet hebben om gratis met de bus mee te mogen reizen. Gelukkig zijn er ook buschauffeurs die dit door de vingers zien. En heb je vertraging met de trein, dan moet je bij de service-balie toch echt een bewijs ophalen, om aan te tonen dat je om moet reizen. Anders geeft men daar een boete. Dat is echt bureaucratie ten top. In vergelijking met de Nederlandse OV-chipkaart is het reizen per trein in het buitenland een verdomde lastige zaak, mocht je vertraging oplopen. Het oplopen van vertraging heeft dan echter wel als voordeel dat je geld kunt terugvragen. Het is maar dat de lezers dit weten, want veel mensen beseffen dit niet.

Ik hou van dit soort avonturen. En heb daar geen alcohol voor nodig. Zoals een kampioensploeg van een voetbal uit een naburig dorp dit wel had. Ik begrijp de jongens wel. Ze wilden er even uit, even flink feesten. Zichzelf even op de borst kloppen. Maar dat had toch wel rustiger gekund. Nu zit hun voetbalclub ermee te kijken, net als de gemeenschap. Maar het gebeurt. Later, als de jongens vader zijn (als ze dat nog niet zijn), zullen ze er een keer over vertellen aan hun kinderen. ‘Ik was dronken, danste de horlepiep met de stewardess en werd op Kreta in een enge cel gegooid’. En die kinderen zullen dit dan met een gevoel van trots en verbazing aanhoren. En weer later, als ze jongens opa worden en ze niet aan de een of andere oorlog mee hebben hoeven doen, vertellen ze dat verhaal weer. Gewoon om hun kleinkinderen even te laten dromen. En de verbaasde kleinkinderen zullen dit met een vreemd gevoel van trots aanhoren, wel wetende dat dit soort dingen niet in de maatschappij thuishoren. Zo is het leven nu eenmaal. Sterke verhalen verteld door goede geesten zullen altijd bewonderd blijven.

En waar gaat u dit jaar naartoe, op vakantie?  Ik hoop in elk geval dat u zich kunt ontspannen. En dat de avonturen die u tijdens de reis tegenkomt, u niet van de wijs doen brengen. Daar is het leven te kostbaar voor.

Werner Bloemers, juni 2024

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie