Welkom bij ‘In de sportlight’! We gaan in gesprek met gepassioneerde sporters uit de gemeente Nederweert en ontdekken het verhaal achter hun sportieve reis. We stellen deze sportievelingen 10 vragen om ze nog beter te leren kennen. Deze week: Wido Engelen.
In de sportlight
Zou je jezelf voor willen stellen?
Ik ben Wido Engelen en woon in Nederweert. Ik ben 52 jaar jong en ben financieel administratief medewerker van beroep. Verder heb ik een vriendin uit Thailand die hopelijk in augustus naar Nederweert mag komen. Mijn moeder Hennie Engelen-Bijlmakers is op 93 jarige leeftijd overleden waar ik 7 jaar intensief voor gezorgd heb. Naast mijn hele grote hobby tafeltennis, reis ik graag, ben graag onder vrienden, ben ik al ruim 35 jaar bij Kindervakantiewerk Nederweert als vrijwilliger actief.
Welke sport beoefen je en waarom?
Mijn enige sport die ik beoefen is tafeltennis. Het is mijn lust en mijn leven, ik krijg er positieve energie van en raak in extase bij mooie rally’s, prachtige wedstrijden en wanneer ik een speler beter kan maken dan wordt ik nog fanatieker. Iedereen onderschat tafeltennis maar tafeltennis is de meest moeilijke sport die er is. Voetenwerk, motoriek en tactisch inzicht is bij deze sport van levensbelang. Wanneer je alle 3 de disciplines beheerst en je ook nog eens talent hebt en energie en tijd wil steken in de sport dan kan je het heel ver schoppen in deze sport. Deze sport ben ik begonnen met uit te oefenen omdat ik na 5 jaar voetbal deze sport mij gewoon weg niet lag. Ik kijk liever naar voetbal dan dat ik het zelf doe. Daarentegen speel ik liever tafeltennis (recreatief).
Hoe ben je begonnen met deze sport
Na 5 jaar voetbal zocht ik iets anders. Mijn neef speelde tafeltennis bij TTCN’72 en introduceerde mij bij deze vereniging. Ik was 12 jaar en na 4 jaar begon ik training te geven. Het bloed begon te kolken als ik weer naar de training kon gaan en training kon geven.
Wat zijn de leuke en minder leuke kanten aan jouw sport?
De leuke kanten:
- De gezelligheid na de trainingen is toch net iets plezieriger dan na voetbal waar je met meer dan 30 man aan de bar hangt en met tafeltennis hooguit 10
- De snelheid van het spelletje
- Concentratie, en nauwlettendheid en de adrenaline die je ervan krijgt als je weer een onmogelijke bal geslagen hebt
- Vele variaties in slagen zijn mogelijk (Contra, topspin, smash, schuiven, flip, zijspin service, backspinservice noem maar op vele mogelijkheden zijn er
Wat zijn de minder leuke kanten:
- Je moet heel veel en heel lang trainen om echt heel goed te worden
- Minder leuke kanten zijn er bijna niet er zijn alleen maar leuke kanten te noemen
Wat is je motivatie om zoveel tijd in jouw sport te steken?
Nou ik ben allereerst hoofdtrainer bij TTV Fortus in Panningen en ik wil heel veel tijd steken in spelers die talent hebben en energie steken om die spelers zover mogelijk te laten komen. Trainingsschema’s voor trainingen schrijven, daar begint de adrenaline al op te spelen. Als bondsraadslid wil ik het beste uit de tafeltennissport halen.
De NTTB wil ik wakker en scherp houden en ik wil meedenken om deze fantastische sport te promoten en te verbeteren, er zijn nog zoveel inhaalslagen te maken en daar wil ik mij voor 100 procent inzetten. Om als scheidsrechter bij de top aanwezig te zijn en ze voor je neus te zien schitteren, daar doe je het gewoon voor. Als ik dadelijk Blue Badge ga halen dan mag je naar de Olympische spelen. Ook voor scheidsrechters is dit een droom en niet alleen voor sporters. Scheidsrechters hebben ook die ultieme droom, maar nog meer om als scheidsrechter actief te zijn in het Walhalla van de tafeltennissport te weten China, Japan en Korea. Dus een WK in deze landen mee te mogen maken is net zo belangrijk dan een Olympische spelen. Een toernooi in deze landen met 10.000 man publiek, wat is het leven mooi.
Zijn er nog doelen die je graag zou willen behalen en welke?
- Een WK leiden in de bakermat van tafeltennis China, Japan, Korea of Taipei
- Olympic dream verwezenlijken
- Bondsbureau zitting te nemen en mede het beleid bepalen
- Als hoofdtrainer in België of Duitsland aan de slag te gaan
- Stage training geven in China
Dus nog meer dan genoeg in mijn leven om die te verwezenlijken.
Wat haal je uit jouw sport?
- Plezier
- Adrenaline
- Genoegdoening
- Fanatisme
Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit?
- Dinsdagavond 2 uur training geven (Panningen)
- Woensdag 1 uur training geven (Asterix blerick)
- Donderdag 3 uur training geven (panningen)
- Zaterdag 8 tot 10 uur als scheidsrechter of coaching van jeugdteam
- Zondag 4 tot 5 uur als scheidsrechter
In totaal ben ik ongeveer 21 uur bezig met mijn veel geliefde tafeltennis.
Heb je een voedingsschema waar je je aan houdt?
Nou, ik ben recreatief speler en geen topspeler dus ik hou geen voedingsschema bij.
Heb je een gouden sporttip?
Chinezen trainen 40 uur op een dag en dezelfde slag om vervolgens variaties te maken op deze slagen. Wij Europeanen moeten zonodig na 3 minuten variatie hebben anders wordt het eentonig. Neem van mij aan: als je iets wil bereiken moet je gewoon kei hard en heel veel vlieguren maken om je doelen na te streven.
Lijkt het je leuk om mee te doen aan deze rubriek, meld je dan aan via redactie@nederweert24.nl. Wil jij het sportnieuws uit Nederweert niet missen? Kijk dan naar ‘Sport bij Nederweert24’ op ons YouTube kanaal.
1 Reactie
Bedankt voor dit leuke interview!
Wat mij altijd opvalt: wij Europeanen kijken vaak bewonderend naar wat mensen uit het Oosten allemaal kunnen (op allerlei gebieden: denk naast sport ook aan kunst, koken, etc.), zonder ons te realiseren dat het minstens 10000 uur kost om ergens héél goed in te worden. Wido bevestigt dit in het interview. Wel vraag ik me af in hoeverre dat allemaal vrijwlllig gebeurt aldaar, maar dat is moeilijk in te schatten: in het Oosten heeft men ook een heel andere cultuur en mentaliteit.