De kermis is ergens in de middeleeuwen ontstaan, toen steden markten organiseerden met vrije handel, kwakzalvers met hun vreemde en niet helpende middeltjes en simpele spellen. Vanuit een goed kerkelijk gebruik ontstonden dagen van vreemd vertier en personages waar het grootste gedeelde van de bevolking reikhalzend naar uit keek. Door de industriële revolutie werden de attracties steeds moderner met eigen aandrijving, waardoor ongeveer 100 jaar geleden in Frankrijk de eerste carrousel de voorbode werd van de moderne attracties waar we tegenwoordig vaak liever naar kijken dan zelf instappen. De kermissen werden verzorgd door rondtrekkende reizigers die met hun waar van plaats naar plaats trokken, van voorjaarsmarkten tot aan veemarkten in het najaar. Een feest van ontlading, plezier maar vaak ook veel drank en handgemeen. Dat gaat er in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind wel anders aan toe.
Kermis
Geen reizigers maar meer dan 150 vrijwilligers zorgen voor sfeervolle kermisdagen waarbij kinderen van 3 tot 12 jaar centraal staan. Met een ritprijs van 10 cent kan iedereen een ritje maken op de carrousel of in de zweefmolen, eendjes vissen en op de ouderwetse schommels. Ballengooien, kop-van-jut en andere ouderwetse attracties maken de kermis compleet. Geen kwakzalvers maar echte waarzeggers voorspellen een mooie toekomst.
Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd en iedereen komt aan zijn of haar trekken. Alles in een ouderwetse gezellige sfeer, zoals dat past bij het Limburgs Openluchtmuseum. Mooie attracties met een geschiedenis, zoals een luchtschommel uit 1924, een zweefmolen uit 1951, een paardjesmolen uit 1950 en een carrousel uit begin 1900. Daarnaast kunnen kinderen vele prijsjes winnen bij het visjes hengelen, blikgooien, Holle Bolle Gijs en kegelspel. Allemaal veilig uiteraard en met voldoende toezicht bij de attracties.
De kermis is vooral bedoeld voor kinderen tot 12 jaar, maar het wordt een feest voor het hele gezin. Met voldoende lekkernijen uit de ouderwetse snoepkar en plek op het terras voor een verse kop koffie, thee met gebak uit eigen bakhuis.
Het museum is ook gedurende de nostalgische kermis geheel in bedrijf en de ambachtslieden vertellen graag over hun bijdrage aan de bouw of het onderhoud van de kermis. Ook voor wie een ouderwetse attractie nog te heftig is belooft het volgens de organisatie weer een ouderwets gezellig weekend te worden.
Naast entree betaal je maar 10 cent voor een kaartje voor een van de attracties of spellen. Eventuele winkaartjes kun je later inwisselen voor een leuke prijs. Op=op! Meer informatie over de nostalgische kermis, de openingstijden en de entree van Eynderhoof is te vinden op de website www.eynderhoof.nl
Er zijn nog geen reacties geplaatst