Skip to content

Gluren bij de Buren in Roosteren op dinsdag 30 juli

27 juli 2024 | 19:00

Na een drukbezochte (bijna 400 deelnemers!) en geslaagde Gluren bij de Buren in Ell steekt de Cultuurhistorische Zomer de Maas over. Wie de Pater Sangersbrug in Maaseik overgaat komt in Roosteren terecht. De Erfgoedgemeenschap Nederweert nodigt je graag uit voor de volgende Gluren bij (het erfgoed van) de Buren. Een formule die al 18 jaar een groot succes is.

Gluren bij de buren

Roosteren is een kerkdorp met ongeveer 1.500 inwoners in de gemeente Echt-Susteren. De plaats is geografisch gezien de noordelijkste plaats van Zuid-Limburg , hoewel het tegenwoordig formeel gezien bij Midden-Limburg hoort. Roosteren ligt aan de Maas, tegenover het Belgische stadje Maaseik. Aan de oostelijke zijde van het dorp aan de andere kant van het Julianakanaal ligt Oud-Roosteren. Aan de westkant de buurt Kokkelert.

Tramhalte
Roosteren is waarschijnlijk ontstaan in de 8e eeuw als ontginning vanuit de abdij van Susteren. Roosteren is een typisch (rijk) maasdorp wat onder ander blijkt uit de 15 mooie grote Maaslandhoeves en een tweetal kastelen die hier stonden. Jammer genoeg is een aantal van deze boerderijen gesloopt en binnenkort moet ook de Tramhalte wijken voor woningbouw. Deze tramhalte was een zijtak van de tram Sittard – Roermond en er stopte vijf keer per dag een tram die naar Maaseik reed.

Inleiding
Na een inleiding in de St. Jacobus de Meerderekerk, net als de St. Lambertuskerk van Nederweert een zogenaamde waterstaatskerk, zullen de lokale gidsen vertellen over enkele karakteristieke gebouwen in de nabijheid van de Kerk en over het ontstaan van Roosteren.

“Vooruitgang”
In het pas gerenoveerde Gemeenschapshuis volgt nog een mooie interessante presentatie van markante gebouwen die de laatste 100 jaar ten prooi zijn gevallen aan de “vooruitgang” en verdwenen zijn! Tot slot wordt natuurlijk afgesloten met een kopje koffie/vlaai en eventueel een drankje.

Organisatie
Gluren bij de Buren in Roosteren wordt georganiseerd door de Stichting Tristan Foundation in samenwerking met de Gemeente Echt-Susteren en de Aldenborgh Weert.

Praktische gegevens

  • Aanvang: 19.00 uur in de kerk van de H. Jacobus de Meerdere
  • Maasheuvel 6 – 6116 BT Roosteren
  • Parkeersuggestie: Markt tegenover de kerk
  • Afsluiting in Gemeenschapshuis Roosteren.

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Kersverse-wereldkampioenen-bij-Roeg-Kuijpers-van-IMPACT-Performance-Gym
Levi Minkenberg en Max Weekers
21 november 2024 | 20:52
Raadsinformatie-gemeenteraad-Nederweert
Goed nieuws voor woningzoekenden in Nederweert
21 november 2024 | 17:00
2024_11_21-Birgittinessen-zoeken-vrijwilligers
Maak de kerstperiode extra bijzonder
21 november 2024 | 15:00
2024_11_21-Limburgse-Winterkampioenschappen-2024
Met mooie uitslagen
21 november 2024 | 14:00

Advertentie