Skip to content

Bakken, braden en… Roosteren!

31 juli 2024 | 20:35

Terwijl menige zonaanbidder afgelopen dinsdag in de tropische zomerzon vooral lag te bakken en braden, was ‘roosteren’ het devies voor een groep van meer dan 250 erfgoedliefhebbers uit de regio. Het was namelijk Gluren bij de Buren in de Maasgemeente Roosteren. Een dorp dat wordt ingeklemd door de Maas en het Julianakanaal, met talrijke prachtige oude boerenhoeves, een paar kastelen en een bewogen geschiedenis.

Erfgoedbeleving
Het is plezierig te zien dat steeds meer inwoners uit Nederweert en Ospel deelnemen aan dit soort erfgoedbeleving in de schaduw van een kerktoren. De beproefde formule van wandelen, bevlogen gidsen en inhoudelijke verhaaltjes (en niet vergeten een geanimeerde nazit) is een waar feest voor echte erfgoedliefhebbers. En deelname is natuurlijk helemaal gratis.

Schelp
Enkele weken geleden waren er in Ell maar liefst 400 deelnemers  en ook in Roosteren moesten ijlings stoelen worden aangesleept om alle belangstellenden een plekje te geven in de kerk waar Aldenborgh-praeses Peter Korten de aanwezigen welkom heette. Een kerk trouwens, die even oud is als het kerkgebouw van Nederweert-dorp. Die van Roosteren is gewijd aan St. Jacobus en dat is al meteen te zien in de traptreden voor de ingang, waar de bronzen Jacobsschelp verwijst naar Santiago de Compostella.

St. Nicolaas
Ook Sint Nicolaas kwam onbedoeld en impliciet aan bod. Loco-burgemeester Peter Pustjens (CDA), plaatselijk en tot in de landelijke media zowel berucht en geliefd als de zogenaamde ‘Sinterklaas-wethouder’, trakteerde het publiek opnieuw. Ditmaal op een prachtig historisch overzicht van de geschiedenis van Roosteren.

Niet voorbij
De Cultuurhistorische Zomer 2024 is nog niet voorbij, De volgende gluren-sessie is op dinsdag 6 augustus in Dorne bij Maaseik. Op 20 augustus in Bree, 22 augustus in Bocholt en het programma eindigt op dinsdag 27 augustus met een bezoek aan de monumentale kerk van Nederweert-Eind en Eijnderhoof. Volg de berichten!

Erfgoedgemeenschap Nederweert

Foto’s: Alfons Bruekers

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Alfons-Bruekers-geschiedenis-
Urbi et orbi’, oftewel ‘voor stad en wereld’
26 december 2024 | 12:00
Explosie-vernield-voordeur-bij-woning-aan-Ommelpad-in-Ospel-5-1
Dit nieuws werd in juni het meest gelezen
26 december 2024 | 8:00
Werner-Bloemers-1
Fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar!
25 december 2024 | 14:08

Advertentie