Skip to content

Blik op de raad: Marieke Manders (GroenLinks Nederweert)

9 augustus 2024 | 10:00
Marieke Manders (midden) vormt namens GroenLinks een eenmansfractie in de gemeenteraad. Op de foto poseert ze samen met de fractieondersteuners. V.l.n.r. Sylvia Kuipers, Resa van den Broek – Esche, Marieke Manders, Jarno Bongers, Femke Jacobs.

Tijdens de zomer blikken we met de fractievoorzitters terug op de periode augustus 2023 – juli 2024. Wie zijn zij, waar staan zij voor en wat drijft hen in hun raadswerk? Waar maakten de fracties zich het afgelopen jaar sterk voor? En hoe kijken zij naar de toekomst van Nederweert? Persoonlijke verhalen met een duidelijke boodschap. In dit verhaal is het woord aan Marieke Manders, fractievoorzitter van GroenLinks Nederweert.

Marieke Manders, fractievoorzitter GroenLinks Nederweert

‘Onze missie: samen doen wat het beste is voor álle inwoners’

Het raadswerk beschouwt ze als haar maatschappelijke plicht. Marieke Manders (59) heeft zoveel om voor te strijden. Het voortbestaan van Moeder Aarde staat op het spel en dicht bij huis de gezondheid van de inwoners van Nederweert. “Raadslid zijn is geen hobby, maar een verantwoordelijkheid. Het is onze taak om samen te doen wat het beste is voor álle mensen.”

Haar eerste twee jaar in de gemeenteraad waren “verre van gemakkelijk”, bekent ze eerlijk. De in het Gelderse Lochem geboren Ospelse is toegewijd, kritisch en vasthoudend. Een perfectionist die haar politieke bijdragen tot in de puntjes voorbereid. “Mensen in mijn omgeving vinden dat nog wel eens lastig, heb ik gemerkt. Als ‘eenmensfractie’ heb ik enorm mijn best moeten doen om mijn positie in te nemen. Geloof me: ik ben er niet op uit om mensen onderuit te halen. Als raadslid is het mijn taak om kritisch te zijn. Om zaken aan te kaarten die in mijn ogen beter moeten.”

Gezondheid en gelijke kansen
Namens GroenLinks strijdt Marieke Manders voor eerlijke en gelijke kansen voor iedereen. Maar ook voor een gezonde, veilige en groene leefomgeving zodat jongeren niet wegtrekken, maar naar Nederweert toekomen. Namens ruim duizend bezorgde inwoners overhandigde Marieke in april een petitie aan het college, met daarbij de oproep om de hoogste prioriteit te geven aan de veiligheid van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Vervolgens zocht ze contact met de BBB-fractie in Provinciale Staten. Die diende een motie in waarmee extra geld werd gereserveerd voor de aanleg van fietsbruggen over de N275 en N265. Marieke: “Doordat de coalitiepartijen vinden dat de kosten voor de bruggen niet opwegen tegen de baten komen de bruggen er nu geen van beiden. Tegen de afspraken van de vorige coalitie in. Ik vind dit onbehoorlijk bestuur. Inwoners rekenden op de komst van die bruggen. Een bezuiniging had ik uit kunnen leggen. Maar wat de coalitie nu gedaan heeft niet. Dit is echt slecht voor het vertrouwen van mensen in de lokale politiek.”

Ruimte voor idealen
Ook transparantie van bestuur staat voor GroenLinks bovenaan de agenda. “In dit kader ben ik blij met de komst van het luchtmeetpunt, op de hoek Kuilstraat-Horick in Ospel. Ik hoef nu geen vragen meer te stellen over de concentratie fijnstof in de lucht. Het is voor iedereen zichtbaar. Kijk op www.luchtmeetnet.nl en je ziet hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in onze gemeente.”

Verder blijft Marieke Manders zich inspannen voor een betere afhandeling van klachten door de gemeente. “Het is belangrijk dat de organisatie leert van gemaakte fouten en klachten op een professionele manier afhandelt.

In 2019 stopte Marieke met haar werk in de farmaceutische industrie. Aangespoord door de stikstofcrisis maakte ze ruimte voor haar idealen en verlegde ze de focus naar haar lokale leefomgeving. “Tijdens mijn studie biologie in Groningen was ik actief in de studentenpolitiek. Daar merkte ik dat je veel voor elkaar kunt krijgen wanneer je je idealen binnen een team van gelijkgezinden deelt en jezelf grondig voorbereidt”, vertelt de Ospelse die zich als strategisch beleidsmedewerker bij de provincie Noord-Brabant bezighoudt met vraagstukken rond natuur, water, bodem, stikstof en ruimtelijke ordening.

Burgerplicht
Wat in Groningen kan, moet in Limburg ook kunnen, dacht ze. De afdeling GroenLinks regio Weert die zij mee oprichtte, heeft nu ruim 90 leden. Mensen die zich, net als zij, oprecht zorgen maken over de gezondheid van de planeet en haar bewoners. Marieke zoekt op alle mogelijke manieren de verbinding met burgers. Een integrale omgevingsvisie, betere raadsvoorstellen, de invoering van commissievergaderingen: ze ziet nog zoveel verbetermogelijkheden. Marieke is ambitieus, bij vlagen misschien wel té ambitieus, zo geeft ze ruiterlijk toe “Ik wil altijd meer dan ik kan. Om een beter raadslid te worden, moet ik slimmer en efficiënter gaan werken. Een tijdje geleden ben ik voor het eerst oma geworden. Dat is het mooiste wat er is en helpt me om te reflecteren op mijn raadswerk. Tegelijkertijd maakt mijn kleinkind me alleen nog maar bewuster van mijn burgerplicht, de missie waar we samen voor staan. Er is maar één aarde. Het is onze plicht om die gezond door te geven aan de volgende generaties.”

Tekst: Bas Poell
Foto: Nederweert24

Advertentie

2 Reacties

  1. Ik heb veel waardering voor mevr manders. frisse wind is nodig in het vast geroeste nederweert. ga zo door en mischien gaat er dan iets veranderen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Werner-Bloemers-1
Fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar!
25 december 2024 | 14:08
Brand-woning-woningbrand-Biesstraat-Heythuysen-11
De meestgelezen berichten van juni op een rijtje
25 december 2024 | 8:00
Foto | Richard van der Steen
Herinnering aan de gesneuvelde Britse militairen
24 december 2024 | 19:30

Advertentie