Skip to content

Gluren bij de buren… in Bree

17 augustus 2024 | 11:28

De Cultuurhistorische Zomer 2024 draait op volle toeren. De eerstvolgende bijeenkomst waarvoor de Erfgoedgemeenschap Nederweert je uitnodigt is komende dinsdag 20 augustus. Een bezoek aan het historische stadje Bree met een wandeling door het oude stadcentrum.

Gluren bij de buren…

Gluren bij de buren in Bree
Aanvang: 19.00 uur in de St.-Michielskerk Hoogstraat, 3960 Bree (B). Parkeergelegenheid: gratis parkeren op de kleine ring, op het stadplein en achter de bibliotheek. Het oude centrum is autoluw, de totale wandelafstand bedraagt ± 1500 m en is rollator en scootmobiel-vriendelijk. Voor een natje na afloop is er een ruime keuze aan drankgelegenheden rond het Vrijthof, de Markt en de Hoogstraat.

Stadsrechten
In een document van 1078 is er voor het eerst sprake van Bree. In 1366 kreeg het stadrechten als een van de Goede steden van het prinsbisdom Luik, waarvan het perron een symbool is. Het centrum heeft zijn oude ei-vorm bewaard met een radiale wegenstructuur via vier poorten (Itterpoort, Kloosterpoort, Nieuwstadpoort en Gerdingerpoort) die leidt naar het Vrijthof. De middeleeuwse stadsgracht werd in de 20ste eeuw vervangen door de kleine ring.

Veranderingen
Maar het functionele gebruik van het centrum is gedurende de laatste decennia volop in verandering. De onderwijsinstellingen (TISM-technische school-, het St.-Michielcollege en St.-Augustinus-onderwijs voor meisjes- hebben de stadskern verlaten. De vrijgekomen panden kregen een nieuwe bestemming: zo werd het St.-Michielcollege (een klooster uit het midden van de 17 eeuw) na een grondige sanering en restauratie het nieuwe stadhuis. Het cultureel centrum en de Breugelzaal vonden een nieuw onderkomen in de zeepziederij (de gebouwen van de vroegere groothandel in koloniale waren Janssen-Gilissen (Limburgia) aan Malta.

Gerestaureerd
Het gluren-gebeuren zal u leiden van het stadhuis, het recent volledig gerestaureerde interieur van de St.-Michielskerk, de restanten van het oude refugiehuis van Postel en het stadspark met oude dekenij naar het nieuwe culturele centrum en de nieuwe woonzone St.-Michiels-park.

Symposium
Verder attenderen wij je ook alvast op het symposium over de vrouwen in het leven van de graaf van Horne, dat op donderdagmiddag 22 augustus in Bocholt plaatsvindt. Net als tijdens het erfgoedsymposium van vorig jaar wordt daar weer een grote schare heemkundebelangstellenden uit Nederweert verwacht. Een van de sprekers tijdens het symposium is Alfons Bruekers van de Erfgoedgemeenschap Nederweert, met als onderwerp: ‘ ’. Zie deze link.

Erfgoedgemeenschap Nederweert

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Klik hier voor het hele programma.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto | Ambiance Events
In laatste week van de kerstvakantie
24 december 2024 | 15:00
Burgernet-vermist-gezocht-1
Er is een Burgernetbericht verstuurd.
24 december 2024 | 14:17
2024_12_24-100-inschrijvingen-voor-de-finale-CMC-ALAIF-2025
5 inschrijvingen uit Nederweert
24 december 2024 | 13:00

Advertentie