Skip to content

Gemeentearchief Weert zet 3000 Briefhoofden online

Redactie
19 augustus 2024 | 12:00

Advertentie

Het Gemeentearchief Weert verzamelt sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw briefhoofden en beschouwt dit als een bijzondere collectie. In 2022 is het plan opgevat een project te starten waarbij diverse bedrijven, verenigingen en organisaties zijn benaderd met het verzoek de collectie met recent briefpapier/enveloppen/kaartmateriaal aan te vullen Deze oproep heeft heel wat reacties opgeleverd en is daardoor een interessante aanvulling op de bestaande collectie. Het Gemeentearchief dankt iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd.

Gemeentearchief Weert

Inmiddels zijn circa 3.000 briefhoofden dan wel logo’s gescand. De beschrijvingen van deze briefhoofden en scans zijn opgenomen in de inventaris Collectie Briefhoofden (C.3.6). Deze inventaris staat in onze website www.erfgoedhuisweert.nl. Je vindt de inventaris via de knop ‘Zoeken in onze archieven en collecties’, en zoek dan op Collectie Briefhoofden

Waarom deze collectie
Een briefhoofd bevat historische informatie en de (familie)geschiedenis van bedrijven, instellingen organisaties. Daarnaast weerspiegelt een briefhoofd de tijdsgeest en grafische opvattingen in een periode. Daarmee is een briefhoofd of logo een belangrijk historisch gegeven voor de geschiedenis van deze gemeente. Het oudste briefhoofd in de collectie van het Gemeentearchief dateert van 1882 en is een ‘billet’ van het Waterschap ‘het Land van Weert’.

Wat kun je er vinden
In de collectie ligt de nadruk op briefhoofden afkomstig uit Stramproy en Weert [Stramproy en Weert zijn per 1 januari 1998 samen gegaan]. Andere gemeenten zijn: Nederweert en Ospel; Ell, Heythuysen en Hunsel; Thorn; Budel, Budel Schoot en Maarheeze en de rubriek ‘Diverse steden’.

Nog in de kast ergens?
Heb je nog briefpapier en wil je deze aan het Gemeentearchief Weert ter beschikking stellen, neem dan contact met ons op via mailadres gemeentearchief@weert.nl, of bel tijdens kantooruren met (0495) 57 54 77.

Op de website www.erfgoedhuisweert.nl staat meer over deze bijzondere collectie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie