Eind augustus start Staatsbosbeheer met natuurherstelwerkzaamheden in het Mussenbaangebied. In dit voormalig agrarisch gebied, aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel, is een betere waterhuishouding nodig om het hoogveenlandschap te beschermen en herstellen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van provincie Limburg en provincie Noord-Brabant, in het kader van Programma Natuur. Het project wordt uitgevoerd in twee fases: fase 1 eind augustus tot 1 november 2024, fase 2 voorjaar of najaar 2025.
Mussenbaan
Water vasthouden voor hoogveenherstel
Ooit was de Peel een omvangrijk moerassig hoogveenlandschap dat op de meeste plekken niet begaanbaar was. Hoogveen is een bijzonder type natuur met zeldzame planten en dieren. Het komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor. Daarom is De Groote Peel aangeduid als Natura 2000-gebied en geniet het een Europees beschermde status.
Natuurherstel in en rond de Peel draait om behoud en ontwikkeling van het restant hoogveenlandschap in Nederland. Het Mussenbaangebied wordt ingericht als hydrologische buffer om water beter en langer vast te houden. Dat is nodig voor behoud en herstel van hoogveen in De Groote Peel. De inrichting draagt bij aan de integrale bodem- en wateropgave in en rond de Peel.
Tijdelijke hinder voor bezoekers
Tijdens de werkzaamheden zijn de paden in de Mussenbaan tijdelijk afgesloten voor recreanten. Het fietspad langs de Mussenbaan blijft naar verwachting gewoon toegankelijk. Let op omleidingen ter plaatse.
Gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel
Het project is onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel (GGA Vitale Peel). Daarin werken gemeenten Asten en Deurne, ZLTO, de Brabantse Milieufederatie, Staatsbosbeheer, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Limburg en de provincies Noord-Brabant en Limburg samen met de omgeving aan een toekomstbestendige en vitale Peel.
Meer weten over het project?
Bezoek dan de projectpagina Mussenbaan op de website van Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl.
1 Reactie
Dus ze gaan weer met zwaar geweld alles omploegen en kapot rijden .
Misschien weer een weg of iets onzinnigs aan leggen van 60000 euro en dan erachter komen dat het niks is en snel een laag zand erover.
Hé toch iets uit de doofpot dat niemand mocht weten.
De natuur hersteld zich zelf daar zijn geen ” geleerde” bij nodig.