Skip to content

Bijzonder jubileum | Ospelnaar Jan van Laer werkt al zestig jaar voor dezelfde werkgever

Redactie
4 september 2024 | 8:54
De Volkswagen Kever stond in 1964 in de showroom van Garage Keent. Aldaar begon zijn carrière van 60 jaar lang. Stoppen? Daar denkt Jan niet aan!

De 75-jarige Jan van Laer uit Ospel viert een bijzonder jubileum: maar liefst 60 jaar werkt hij al bij dezelfde werkgever. Wat begon als een baantje op zijn vijftiende, groeide uit tot een levenslange carrière waarin Jan de technologische evoluties binnen de auto-industrie van dichtbij meemaakte. Onlangs vierde hij zijn jubileum bij Autobedrijf van Mossel in Weert.

Jan van Laer

Het begon bij de Volkswagen Kever
Jan begon zijn loopbaan in 1964 bij Garage Keent in Weert, nadat hij via zijn school, de LTS, werd aangespoord om werk te zoeken. Hij was altijd al gefascineerd door auto’s en kon zijn geluk niet op toen hij door de ramen van de garage naar de Volkswagen Kevers keek. Hij trok de stoute schoenen aan, liep naar binnen en binnen een minuut was hij aangenomen door de eigenaar, Den Hartog. Jan weet die eerste ontmoeting nog als de dag van gisteren: “Half acht beginnen, zelf de boterhammen meenemen en trek een overall aan,” zei de eigenaar van het garagebedrijf. Zo startte hij op 15-jarige leeftijd voor ruim 42 uur per week met het sleutelen aan auto’s, terwijl hij tegelijkertijd ook nog avondschool volgde om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen.

In de loop der jaren vervulde Jan verschillende functies. Van tweede monteur groeide hij door naar chef werkplaats, servicemonteur, garantiespecialist en uiteindelijk serviceadviseur. Jan bleef zich steeds verder specialiseren en gaf ook les aan leerling-monteurs. Gedurende zijn carrière zag hij het bedrijf meerdere malen van locatie veranderen en verschillende eigenaren krijgen, maar zijn loyaliteit aan het bedrijf bleef onverminderd. In 1982 verhuisde Autogarage Keent naar de Graafschap Hornelaan. In 1988 werd het overgenomen en veranderde de naam in Auto Keent BV. Vervolgens verhuisde het bedrijf in 1999 naar de Edisonlaan, waar de naam veranderde in Garage Keent en later Venef. In 2001 werd de onderneming overgenomen door de Van Mosselgroep.

”Alles werd op gehoor afgesteld”
Jan maakte vele technologische veranderingen mee in de auto-industrie. “Toen ik begon, werd er nog nauwelijks aan het milieu gedacht en werd alles op het gehoor afgesteld,” herinnert hij zich. Ook de introductie van veiligheidsmaatregelen zoals gordels en airbags heeft de Ospelnaar tijdens zijn loopbaan meegemaakt. “De veiligheidseisen zijn enorm toegenomen. Vroeger waren er dan ook meer heftigere aanrijdingen waarbij de gevolgen vaak fataal waren. Toen de auto’s met gordels kwamen, was er echter nog geen gordelplicht,” vertelt hij.

“Volkswagen is altijd mijn merk geweest”
Waarom Volkswagen en bijvoorbeeld geen BMW? “Vroeger waren er twee merken die echt goed aangeschreven stonden: Opel en Volkswagen. Maar mijn hart ging altijd naar Volkswagen,” vertelt hij. “De eenvoud en betrouwbaarheid van de luchtgekoelde motoren spraken me aan, en die liefde is nooit verdwenen.” De introductie van de Volkswagen Golf begin jaren ’70 betekende een belangrijke mijlpaal voor het merk. “De Golf was altijd een trendsetter,” herinnert Jan zich. Met deze auto maakte Volkswagen de overstap naar watergekoelde motoren, wat volgens Jan een belangrijke stap was in de ontwikkeling van het merk en de industrie. “Volkswagen heeft altijd voorop gelopen met innovaties, en dat heeft mijn passie voor het merk alleen maar versterkt,” vertelt Jan trots. “Volkswagen is altijd mijn merk geweest,” voegt Jan toe. “Maar ik waardeer ook de concurrentie,” zegt de Ospelnaar lachend.

Sinds zijn officiële pensioen in 2013 is Jan nog steeds actief binnen autobedrijf van Mossel. Hij voert verschillende taken uit, zoals het ophalen van auto’s en het uitvoeren van lange proefritten. Stoppen? Daar denkt Jan nog lang niet over na. “Ik kan het werk gewoon niet loslaten,” zegt hij met een glimlach. “Zolang ik het leuk vind en mijn gezondheid het toelaat, blijf ik me inzetten,” legt Jan uit. “Het plezier op de werkvloer is er gelukkig nog. Collega’s zien we graag komen.” Terwijl we op de terugweg zijn van Waalwijk, waar we op de hoofdlocatie van Van Mossel de foto’s maakten voor dit artikel, wordt Jan door een collega uit Weert gebeld met de vraag of tijd heeft om een lange proefrit te maken. ”Tuurlijk, ik ben er zo,” zegt hij in het telefoongesprek. ”We rijden al bij de Wildenberg,” lacht hij.

     

 

Advertentie

4 Reacties

  1. Proficiat Jan met dit unieke jubileum!

    Geweldig mooi artikel Jan!
    Ga zo door en blijf genieten

  2. Proficiat Jan met dit bijzonder jubileum. Ook van Jos Cleutjens senior. Een heel mooi artikel.

  3. Geweldig !! Jan , gefeliciteerd met dit jubileum ! Je houdt het net zo lang vol als je (en mijn) favoriete automerk !!

  4. Geweldig Jan met deze lange loopbaan die foto met het busje doet mij ook denken aan die tijd die wij samen daar werkten, de 2 kleuren kan ik me nog goed herinneren boven blauwweis onder seeblauw PROFICIAT Jan het gaat je goed


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_08 Autoambulance in brand Banendijk Nederweert-Eind-2
De bestuurder bleef ongedeerd
8 oktober 2024 | 19:45
Herfstblues Lisette Poell
Een nieuwe bijdrage van Lisette Poell
8 oktober 2024 | 19:00
Raadzaal-gemeente-Nederweert-2022-16
Bekijk hier de livestream
8 oktober 2024 | 18:45
20240823-In-de-sportlight-Isa-Smeets
10 vragen aan
8 oktober 2024 | 18:30

Advertentie