Skip to content

Gezondheidscolumn | Koortslip

Redactie
17 september 2024 | 15:00

Lippen zijn het hele jaar door uiterst gevoelig voor invloeden van buitenaf. In de zomer kunnen sterke zonnestralen zorgen voor gesprongen, uitgedroogde of verbrande lippen. In de winter kunnen lippen door kou, vocht en wind ruw en schraal aanvoelen.

Gezondheidscolumn | Koortslip

Klachten en symptomen
Bij een koortslip heb je, meestal vrij plotseling, last van kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Vooral vlak voor het ontstaan kun je last hebben van een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Korte tijd later ontstaan blaasjes op de lip die met vocht gevuld zijn. Na het openbarsten drogen de blaasjes in en vormen zich wondkorstjes en kloofjes. De plekjes kunnen zich ook rondom de lippen en de neus bevinden. De genezing van de huid duurt ongeveer zeven tot tien dagen.

Oorzaken
Zonder dat je het merkt, kun je besmet zijn met het Herpes simplexvirus. Het virus kan bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon en een verminderde weerstand van het lichaam actief worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koorts, vandaar de naam ‘koortslip’. Het virus is besmettelijk bij direct contact. Was daarom altijd direct de handen na aanraking van de koortslip.
Let op: Baby’s kunnen ernstig ziek worden van het Herpes simplexvirus. Knuffel of kus daarom nooit een baby als je een koortslip hebt.

Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen zijn, is het raadzaam een arts te raadplegen. Het kan zijn dat er bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze bacteriën nog een andere infectie hebben veroorzaakt. Wanneer de blaasjes op een andere plek op het lichaam voorkomen of als het vocht in de blaasjes niet helder is, is het ook verstandig een huisarts te raadplegen.

Wat kun je er zelf aan doen?
De genezing van een koortslip is nauwelijks te beïnvloeden. Wel kun je het schraal worden van de lippen tegengaan door ze vet te houden.
Het Herpes simplexvirus raak je overigens nooit meer kwijt. Bij speciale omstandigheden zoals fel zonlicht, droog weer, vorst en verminderde weerstand kan het virus weer actief worden. Je kunt wel de activering voorkomen en de symptomen bestrijden. 

Geneesmiddelen
Voor de behandeling van een koortslip zijn diverse preparaten verkrijgbaar. Direct na het ontstaan kun je de vochtige blaasjes het beste indrogen met een preparaat dat zinksulfaat of zinkoxide bevat. Het schoonhouden van de wondplekjes zorgt ervoor dat ze sneller genezen. Ingedroogde plekjes kun je beschermen met een vette lippenbalsem.

Meer weten?
Bent u op zoek meer informatie? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. 

Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Op werkdagen van 08.30-13.00 en 14.00-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons nu ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33
Mobiele milieustraat
Bekijk hier waar en wanneer je terecht kunt
17 september 2024 | 14:00
2024_09_17 Smeden en motorendag Eynderhoof
Dagje uit
17 september 2024 | 13:30

Advertentie