Skip to content

Ospelse verenigingen zien hun toekomst graag op een gezamenlijk sportpark

Redactie
18 september 2024 | 17:09

Als het aan de Ospelse sportverenigingen ligt, komt er over enkele jaren een gezamenlijk sportpark, mét sportzaal en ruimte in de omgeving voor woninguitbreiding. Door de verenigingen en dorpsraden van Ospel en Ospeldijk is begin van dit jaar een werkgroep in het leven geroepen die de opdracht heeft meegekregen om een conceptplan op te stellen voor de ontwikkeling van een toekomstig sportpark “De Houwakker” in Ospel.

Woensdagmiddag vond er een openbare bijeenkomst plaats in de kantine van RKSVO, waar het conceptplan werd gepresenteerd. De opkomst was groter dan verwacht. Op het laatste moment werd er snel uitgeweken van de bestuurskamer naar de kantine zelf.

De toekomst op “De Houwakker”

Veel verenigingen in Ospel hebben zowel ambities als uitdagingen. Zo heeft RKSVO al enige tijd de wens om een kunstgrasveld aan te leggen, terwijl de accommodaties van andere sportverenigingen in Ospel de komende jaren onderhoud nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van het dak van de accommodatie van de handboogschutterij. Ook de tennisvelden moeten binnen een paar jaar vernieuwd worden, willen ze nog gebruikt kunnen worden binnen KNLTB-verband. Daarnaast heeft de hondenschool een verouderde accommodatie die dringend opgeknapt moet worden.

Streep door de gymzaal, een warm welkom voor de sportzaal
Een ander punt dat werd besproken, was de huidige gymzaal. Dit oude gebouw heeft energielabel G, wat betekent dat de gemeente in de komende jaren voor een verduurzamingsopgave staat om te voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. Er is onderzoek gedaan naar de toekomst van het gebouw, met als conclusie dat nieuwbouw de beste optie is.

Renoveren en vooral slopen zijn volgens het bureau geen goede oplossingen. De gemeenteraad heeft besloten om alternatieven te onderzoeken voor de gymzaal. Volgens de gemeenteraad zou er geen zicht zijn op meerdere gebruikers van een sportzaal. Dit staat haaks op de input van de verschillende verenigingen die aan dit rapport hebben bijgedragen,” zo valt te lezen in het conceptplan.

In plaats van een eenvoudige gymzaal wordt een sportzaal met twee zaaldelen voorgesteld, vanwege de grotere mogelijkheden voor verschillende sporten en evenementen. De minimale afmetingen van een sportzaal zijn 22×28 meter met een hoogte van 7 meter. Hiermee zou de zaal voldoen aan de eisen die gesteld worden aan bewegingsonderwijs. MEOS handbal kan haar trainingen op een correct niveau aanbieden, en er ontstaan dan ook mogelijkheden voor VC Fortutas om voor trainingen en wedstrijden uit te wijken naar Ospel.

Uitdagingen voor De Schrank als huidige gymzaal wegvalt
Basisschool De Schrank, met 299 leerlingen in 2024, is een grote gebruiker van de gymzaal in Ospel. Met het wegvallen van de gymzaal staat de school voor een grote uitdaging. Lichamelijke opvoeding (LO) is namelijk een verplicht vak. Alternatieven voor de huidige gymzaal zijn volgens de betrokkenen geen goede opties: buiten gymmen of sporten is niet altijd mogelijk vanwege het weer, en uitwijken naar de sporthal in Nederweert brengt vervoerskosten met zich mee en gaat ten koste van belangrijke onderwijstijd.

Even terug naar het conceptplan
In een situatieschets laten de werkgroepleden zien wat mogelijke opties zouden kunnen zijn. Zo is op een tekening te zien dat er ruimte is voor onder andere een boogschietbaan, padelbanen, een thuis voor Jong NL, enkele voetbalvelden (waaronder een kunstgrasveld), ruimte voor de hondenclub, tennisbanen, een sportzaal, uitgebreide parkeermogelijkheden en zelfs mogelijkheden voor woningbouw.

Bovenstaande tekening betreft een mogelijke situatieschets. Dit is dus geen definitieve uitwerking van de plannen.

Gewenste planning
Volgens de werkgroep is er een bepaalde mate van urgentie voor besluitvorming over het voorgenomen project. Naast een oplossing voor de huidige gymzaal moeten enkele verenigingen namelijk besluiten nemen over vervangingsinvesteringen. Sommige investeringen, zo staat in het document, zullen niet gedaan worden als een nieuw sportpark gerealiseerd kan worden. RKSVO vindt bovendien dat de besluitvorming over het kunstgrasveld al te lang op zich laat wachten. Daarnaast wordt er gesproken over de behoefte aan woningontwikkeling die beter aansluit bij de demografische ontwikkeling van Ospel.

Wethouders
Na de presentatie werd het conceptplan door de werkgroepleden Frank Jacobs, Jeroen Hennissen en Erwin Pijnenburg overhandigd aan de aanwezige wethouders Meessen en Dieteren. De kartrekkers hopen dat het college aan de slag gaat en de plannen zal voorleggen aan de gemeenteraad door middel van een presentatie. De werkgroep hoopt in 2028 te kunnen starten met de realisatie van het sportpark, maar is zich ervan bewust dat een nauwkeurig traject zal volgen met vele grote uitdagingen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34
2024_09_17 Lopen voor Hoop Weert - Ruud Castermans-4
Toon Hermans Huis en Kankeronderzoekfonds Limburg
18 september 2024 | 16:15

Advertentie