Skip to content

De FNV gaat gratis helpen bij WMO-aanvragen

Redactie
30 september 2024 | 13:25

De FNV begeleidt in de gemeente Nederweert, zowel leden als niet-leden, gratis bij het aanvragen van  hulp in het kader van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld dat gemeenten ervoor moeten zorgen, dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en aan de samenleving deel kunnen nemen.

WMO-aanvragen

De FNV behartigt de belangen van alle mensen, die als cliënt een beroep doen op de Wmo, hun mantelzorgers en de thuiszorgmedewerkers.

De FNV behartigt de belangen van alle mensen, die als cliënt een beroep doen op de Wmo, hun mantelzorgers en de thuiszorgmedewerkers.
FNV

Wmo-zorg in toenemende mate onder druk
De Wmo-zorg ligt al meerdere jaren onder vuur door het soms willekeurige beleid van de gemeenten. Met name als gevolg van financiële tekorten, de bezuinigingen en toenemende werkdruk, is er sprake van een toenemende vraag en te weinig zorgmedewerkers, die te veel moeten doen in te weinig tijd, met soms lange wachtlijsten tot gevolg. Hiermee dreigen Wmo-cliënten, hun mantelzorgers en de thuiszorgmedewerkers in de knel te komen, ook door de toenemende vergrijzing en de doorgeschoten marktwerking.

De FNV heeft een grote groep kaderleden d.m.v. een intensieve cursus, zowel praktisch als theoretisch, geschoold tot Wmo-begeleider. Zij zijn inmiddels gecertificeerd en in onze regio Midden Limburg beschikbaar, wanneer iemand uit een van de gemeenten een beroep moet doen op een Wmo-voorziening. “Wij denken hierbij vooral aan a. Huishoudelijke hulp, b. Woningaanpassingen en c. Vervoersvoorzieningen. Iedereen, lid of geen lid, kan ondersteuning door een Wmo-begeleider aanvragen, ook wanneer er iets aan de hand is met een bestaande Wmo-voorziening“. Alleen als er tijdens het traject gebruik gemaakt moet worden van juridische ondersteuning, is dit alleen voor leden. De Wmo-cliënt, die geen lid is, zou dan eerst lid moeten worden van de FNV.

In gemeenten wordt verschillend omgegaan met het invullen van de juiste zorg voor een Wmo-cliënt. Dat kan er toe leiden dat er een geschil ontstaat, waarbij de Wmo-cliënt genoodzaakt is om via een bezwaar- of beroepsprocedure een gemeentelijk besluit aan te vechten. De FNV beschikt over een grote groep juristen, die de Wmo-cliënt kunnen bijstaan. Er zijn in de afgelopen jaren al veel van dergelijke (rechts)zaken in het voordeel van de cliënt afgerond.

Hoe vraag je hulp bij een Wmo-vraag aan?
Dit kan op 2 manieren:

  1. Telefonisch via het FNV-contactcenter 088-368 0 368
  2. Voor de regio Midden Limburg (Roermond, Weert, Nederweert, Leudal en Echt Susteren: het open spreekuur (voor iedereen) in het FNV-Vakbondshuis Weert, Schepenlaan 6 Weert. Iedere dinsdag van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Huisdierenzegening-in-de-Paterskerk-Johan-Horst-5
Goudvis, cavia, konijn, parkiet of anders
30 september 2024 | 15:00
Dansen-senioren 2024
Alternatieve lokatie
30 september 2024 | 12:00
Kunstcentrum Weert 40 jaar 4
Alles wordt teruggebracht tot uitersten
30 september 2024 | 11:00
2024_09_30 Kermis Weert zondag mis en draaien-34
Bekijk hier de foto’s van zondag
30 september 2024 | 9:42

Advertentie