Skip to content

Begraafplaatsen en kerkhoven horen ook tot ons erfgoed

5 oktober 2024 | 19:00

default

Een natuurbegraafplaats in Weert en Nederweert, een toekomstige islamitische begraafplaats aan de Geuzendijk, twee crematoria in Weert en Nederweert. De afgelopen 10 jaar zijn de locaties waar mensen uit de regio hun laatste rustplaats vinden uitgebreid. Het begraven op een parochiekerkhof is tegenwoordig al lang niet meer niet meer vanzelfsprekend.

Begraafplaatsen en kerkhoven erfgoed

Funerair erfgoed
De Erfgoedgemeenschap Nederweert en Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh zijn bijzonder verheugd dat dr. Maurice Heemels als voorzitter van Stichting Funerair Erfgoed Limburg (SFEL) ons komt vertellen over het werk van deze stichting. SFEL zet zich in voor het behoud van ‘funerair erfgoed’ in de provincie Limburg. Wat is funerair erfgoed en waarom zouden we het moeten beschermen? Welke functies kan een begraafplaats of kerkhof vervullen en hoe kunnen lokale vrijwilligers zich gezamenlijk inzetten voor het behoud van het funeraire erfgoed in hun dorp of stad?

U wordt uitgenodigd voor een interessante lezing over dit funerair erfgoed op maandagavond 7 oktober. Aanvang 19.30 uur. Foyer Munttheater Weert, Collegeplein 3, 6001 HN Weert. Entree gratis.

Molenpoort
In het tweede deel van de lezing zal hij ingaan op de begraafplaats aan de Molenpoort in Weert. Wat zijn haar bijzondere kenmerken? Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden zal duidelijk worden gemaakt welke (soorten) grafmonumenten op de begraafplaats getypeerd kunnen worden als ‘funerair erfgoed’. Ook zal Maurice uitleggen hoe dit funeraire erfgoed een rol kan spelen bij het vastleggen van de geschiedenis van de regio en hoe met het zal kunnen bewaren voor ‘toekomstige generaties’.

Maurice Heemels

Over de spreker
Maurice Heemels (Melick 1971) studeerde geschiedenis aan de Hogeschool Katholieke Leergangen Sittard en de Katholieke Universiteit Nijmegen. Heemels is historicus, lerarenopleider en coördinator van de opleiding tot leraar geschiedenis bij Fontys Lerarenopleiding Sittard. Hij is daarnaast onder meer lid van het hoofdbestuur van het LGOG – waarvoor hij leiding geeft aan de herziening van de Canon van Limburg –, medeoprichter en vicevoorzitter van Stichting Oude Kerkhof Roermond en voorzitter van de Stichting Funerair Erfgoed Limburg. Hij publiceert regelmatig over met name funeraire cultuur en regionale geschiedenis.

Alfons Bruekers | Erfgoedgemeenschap Nederweert
Foto St. Lambertuskerk: Theo Kessels.

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vijf organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Burgernet-vermist-gezocht-1
Er is een Burgernetbericht verstuurd.
24 december 2024 | 14:17
2024_12_24-100-inschrijvingen-voor-de-finale-CMC-ALAIF-2025
5 inschrijvingen uit Nederweert
24 december 2024 | 13:00
Brandweer-redt-vrouw-uit-boom-langs-Kanaalweg-4
Bekijk hier de meestgelezen berichten van mei
24 december 2024 | 8:00

Advertentie