Skip to content

Plan voor nieuwe hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven 

7 oktober 2024 | 9:12

Er is een plan om een nieuwe hoogspanningslijn aan te leggen tussen Maasbracht en Eindhoven. Deze extra verbinding is nodig, want de bestaande hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven kan vanaf 2030 niet genoeg stroom vervoeren.

Om te bepalen waar de hoogspanningslijn precies komt start een procedure. Die is nodig voor de vergunningen. Je kunt nu reageren op het plan. Wil je meer weten? Volg het webinar of kom naar een bijeenkomst.

Hoogspanningslijn

Waarom dit plan?
TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft berekend dat hier vanaf 2030 een extra hoogspanningslijn nodig is. Want het gebruik van het landelijke hoogspanningsnet neemt toe. Dat komt hierdoor: 

  • Vraag en aanbod van stroom neemt toe. Dit komt door groei van de bevolking. En we gebruiken meer stroom met bijvoorbeeld elektrische auto’s, woningen en industrie.
  • Veel stroom wordt straks opgewekt met windmolens op zee, in plaats van in een energiecentrale in het land. De stroom moet daardoor een langere weg afleggen naar de gebruiker. Dat vraagt meer van het hoogspanningsnet. 
  • Zon en wind geven soms teveel stroom en soms te weinig. Bij teveel stroom wordt het naar het buitenland vervoerd. Bij een tekort wordt stroom geïmporteerd. Ook dat vraagt meer van het hoogspanningsnet. 

Waar komt de extra hoogspanningslijn?
Tussen de hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven is een groot zoekgebied. Daarin moet de hoogspanningslijn komen. De nieuwe verbinding mag niet veel langer zijn dan de bestaande. Anders werkt hij niet. Op de onderstaande afbeelding is het witte gedeelte het zoekgebied.

Binnen het zoekgebied kijkt TenneT naar:

  • De verbinding komt bovengronds (behalve waar het echt niet anders kan)
  • De verbinding komt zo min mogelijk bij gevoelige gebouwen of stads- en dorpskernen 
  • De verbinding komt zo min mogelijk bij beschermde natuurgebieden
  • De verbinding kruist zo min mogelijk andere hoogspanningsverbindingen
  • De verbinding krijgt zo min mogelijk bochten of knikken
  • De verbinding loopt het liefst gelijk op met bestaande infrastructuur, zoals een snelweg of een andere hoogspanningslijn

Het gaat hier om een 380 kV-verbinding. Deze wordt bovengronds aangelegd. Dit is anders dan de 150kV-verbinding die bij Kessel en Kessel-Eik loopt. Daar wordt gewerkt aan een plan om deze verbinding deels ondergronds te brengen (verkabeling).

Wat gebeurt er nu?
Er ligt een Voornemen en Participatieplan ter inzage. Dat is de eerste stap in de procedure die er uiteindelijk voor zorgt dat alle vergunningen er zijn om te mogen bouwen. In het Voornemen beschrijft TenneT de plannen voor het project. In het Participatieplan is te lezen hoe de omgeving bij het project wordt betrokken. Je kunt nu jouw suggesties, kansen en zorgen delen. Deze worden meegenomen naar de volgende stap. Er volgt nog een aantal stappen, waarin het plan steeds preciezer wordt. Zo zorgen het ministerie van Klimaat en Groene Groei en TenneT dat de hoogspanningslijn zorgvuldig wordt ingepast. Bij de verschillende stappen krijg je steeds opnieuw de kans om te reageren. 

Meer weten?Volg het webinar
Op donderdag 17 oktober om 19.30 uur kun je een webinar volgen. Daarin wordt meer over het project verteld en kun je vragen stellen. Het webinar is na afloop terug te zien. Op www.rvo.nl/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven vind je de link. Inschrijven is niet nodig.

Of kom naar een inloopavond
Ook zijn er drie inloopavonden. Je krijgt dan informatie op een informatiemarkt waar je vragen kunt stellen aan medewerkers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en van TenneT. Ook kun je ter plekke reageren op het voorstel. Je kunt vrij in- en uitlopen tussen 19:00 tot 21:00 uur. Er is geen algemene presentatie. Aanmelden vooraf is niet nodig. 

De bijeenkomsten zijn op: 

  • Maandag 28 oktober: Gemeenschapsbuis d’n Binger in Meijel
  • Woensdag 30 oktober: Het Baekerhoes in Brachterbeek
  • Donderdag 31 oktober: Dorpshuis ’t Perron in Heeze

Deze locaties zijn zo goed mogelijk verdeeld over het zoekgebied. Het betekent niet dat hier dan ook de nieuwe hoogspanningslijn komt te lopen.

Meer informatie
Meer informatie over de informatiebijeenkomsten, de stappen in het proces en hoe je kunt reageren lees je op de website van RVO. Meer informatie over het project zelf vind je op deze website.

Advertentie

2 Reacties

  1. Kunt u mij een detailkaart sturen van het gedeelte ter plaatse van kanaal Wessem- nederweert en de spoorlijn weert/roermond

  2. Volgens mij geeft de kaart het ‘zoekgebied’ weer waar binnen een nieuw trace bepaald gaat worden. Er is dus ook nog geen geplande lijn bekend en ingetekend.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Fysio-actvie-Tessa-en-Esmee
Duurzame veranderingen in je leefstijl
2 januari 2025 | 18:00
Dankbetuiging-Toos-Geuns-Donkers-1
Geuns Uitvaartbegeleiding
2 januari 2025 | 16:31
2024_12_30-Lisette-Poell
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
2 januari 2025 | 16:00
Foto: Depositphotos xerox123mailua
Alle inwoners van Ospel zijn welkom
2 januari 2025 | 15:03

Advertentie