Een analyse op het nieuwe afvalsysteem in Nederweert laat een, bijna, halvering zien van de hoeveelheid ingezameld restafval. De gemeente kijkt positief naar de resultaten van de analyse.
Afval in Nederweert
Per 1 september 2023 is het nieuwe afvalbeleid van start gegaan. In het nieuwe beleid worden GFT en restafval 1x per twee weken ingezameld. De oude duobak wordt gebruikt voor GFT. De wekelijkse inzameling van PMD in zakken en de breng-voorzieningen voor luiers en incontinentiemateriaal werden gecontinueerd.
Vanaf 2022 is er een daling zichtbaar in de hoeveelheid restafval per inwoner. Dit is onder andere het effect van de eerste wijzingen in het afvalsysteem. In de periode 01-09-2022 t/m 31-08-2023 werd er via de duobak in totaal circa 1775 ton restafval ingezameld. In de periode 01-09-2023 t/m 31-08-2024 werd circa 900 ton restafval ingezameld. Sinds de invoering van het nieuwe afvalbeleid wordt het afval beter gescheiden. Onderstaande tabel geeft de ingezamelde hoeveelheden tonnen per afvalstroom weer.
6 Reacties
Het is maar hoe je naar cijfers wil kijken.
Eerst ging restafval, PMD en GFT samen in een container. In 2023 was dat 5069 ton.
Nu wordt het gescheiden. Logisch dat je dan minder restafval hebt.
Tellen we echter restafval, PMD en GFT voor 2024 bijelkaar op dan is dat samen 5340 ton. Een toename van 271 ton.
De totale toename van 2024 t.o.v 2023 is 402 ton.
Niks om over te juichen dus.
Een beetje een vreemde analyse. Wanneer je ziet dat bijna alle afvalstromen behalve restafval en GFT hetzelfde blijven en de afname van restafval gepaard gaat met bijna een 1 op 1 toename van GFT kun je wel de vraag stellen of het allemaal gaat zoals het zou moeten.
Zonder zekerheid dat GFT nu ook echt alleen maar GFT is, kun je o.b.v. bovenstaande tabel inderdaad niets met zekerheid concluderen. Zijn mensen beter gaan scheiden en gooiden ze voorheen van alles door elkaar; werd er voorheen bij het legen in de vuilniswagen spul door elkaar gemengd of zijn mensen na de introductie van de nieuwe aanpak gaan profiteren van het gratis kunnen aanleveren van GFT en gaat er in die GFT-container restafval mee waarvoor mensen anders zouden moeten betalen?
Dat GFT is toegenomen is niet verwonderlijk. Je kunt nu in een keer dubbel zoveel tuinafval kwijt. Het scheelt veel ritjes met tuinafval naar de milieustraat en bespaart brandstof en CO2 uitstoot.
Dus; win/win.
Toch wel verwonderlijk. De GFT-container mag dan wel twee keer zo groot zijn, maar wordt 1x in de twee weken geleegd daar waar dat voorheen iedere week was. Een rekensom leert dat 1x 100 hetzelfde is als 2x 50. Die grotere GFT-container is dus echt geen plausibele verklaring.
Waar blijft het rest afval?
Met een grotere container meer groenafval in container als naar milieu straat voorheen.
Maar blijft restafval?