Skip to content

Raadpraat 62 – Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

11 oktober 2024 | 10:00

In deze raadpraat blikt de fractie D66 Nederweert terug op de raadsvergadering van 8 oktober 2024. Tijdens deze vergadering ging het vooral over De Pinnenhof. 

Raadpraat

Voor een nieuwe Pinnenhof
Als D66 Nederweert zijn we al jaren groot voorstander van een nieuwe Pinnenhof. Het huidige pand is zwaar verouderd en rijp voor de sloop. Onze verenigingen hebben een moderner en fatsoenlijk pand nodig. Een pand waar het verenigingsleven tot volle bloei kan komen. Een pand dat makkelijk bereikbaar is en midden in de samenleving staat.

Investeren voor de lange termijn
Een nieuwe Pinnenhof is een belangrijk gebouw dat er de komende 40 jaar staat. De nieuwe Pinnenhof moet niet alleen geschikt zijn voor een mooie opening net voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ook over 10 jaar of 30 jaar moeten we nog blij zijn met de keuzes van nu.

Veel vragen onbeantwoord
Het voorstel van het college voor nieuwbouw op de plek waar de Pinnenhof nu staat is slecht. Veel informatie ontbrak en ontbreekt nog steeds. Er wordt uitgegaan van veel nieuwe gebruikers, maar het is niet zeker of die ook echt komen. Er is nog geen enkel huurcontract of intentieovereenkomst getekend. Wij horen van een aantal potentiële gebruikers dat ze mogelijk voor andere locaties kiezen. Gaan we dan bouwen voor leegstand? We zijn bang voor een scenario zoals bij de Poort van Limburg in Weert.

Volgens wethouder Dieteren komen de organisaties en verenigingen echter graag naar het nieuwe gebouw. Op de informatieavond van 2 september suggereerde ze tot tweemaal toe dat het gevolgen kon hebben voor hun subsidie als ze niet zouden komen. Dat komt op ons over als een mes op de keel zetten en is voor ons niet acceptabel.

Huren gaan fors omhoog
Het is nog onbekend wat de nieuwe huurprijzen worden, maar stijgen zullen ze door het voorstel van het college. Dit betekent dat naast de forse jaarlijkse bijdrage aan de Pinnenhof zelf, de gemeente ook flink wat extra subsidies moet geven aan de gebruikers. Anders moeten contributies omhoog of moeten organisaties gaan bezuinigen. Dat kan volgens ons niet de bedoeling zijn. Wat de totale financiële gevolgen zijn van het voorstel is niet bekend.

Niet nagedacht over parkeren
Er is helemaal niet nagedacht over parkeren. Sterker nog, de kans is groot dat er zelfs parkeerplekken verdwijnen door bouwplannen tegenover de Pinnenhof. Volgens het college moeten gebruikers en bezoekers maar ergens anders in het ‘centrumgebied Nederweert’ parkeren. Dat is een gebied waar ook half Budschop onder valt. Parkeren op Budschop voor een bezoek aan de Pinnenhof kan niet de bedoeling zijn. Wij begrijpen niet dat er geen enkel parkeeronderzoek is gedaan door het college.

Raad niet goed meegenomen
De gemeenteraad is in het hele proces te weinig en te laat betrokken, tot er ineens een tekort was van 3,5 miljoen. En ook toen kregen we bijna geen informatie, moesten we lang wachten op antwoorden en is een deel van de informatie niet compleet of onjuist. Hierdoor vragen wij ons af welk deel van de informatie wel betrouwbaar is. Dat maakt het voor ons onmogelijk om in te stemmen met dit voorstel.

Alternatieven onderzoeken
Ook het CDA, de VVD, Nederweert Anders en GroenLinks hadden veel vragen bij dit voorstel. Samen hebben we het college opgedragen om alternatieven te onderzoeken. Wij hebben eerder al aangegeven dat andere locaties mogelijk beter zijn, zoals de Rabobank of Zaal Centraal. We hebben nu opnieuw gevraagd om naar die locaties te kijken. Dat na een lang proces dit de conclusie moet zijn, doet ook ons pijn. Wij hadden liever gehad dat er nu een goed plan had gelegen waar we mee hadden kunnen instemmen. Onze verenigingen en maatschappelijke organisaties verdienen een goede Pinnenhof. Het is jammer dat de wethouder het zo ver heeft laten komen.

Geen vertrouwen in de wethouder
Er zijn in het proces veel fouten gemaakt en de raad is te weinig betrokken en slecht geïnformeerd. Wethouder Dieteren toonde in de raadsvergadering ook te weinig zelfreflectie hierop. Dat zorgt er helaas voor dat wij er geen vertrouwen meer in hebben dat deze wethouder dit dossier tot een goed einde brengt. Samen met Nederweert Anders en GroenLinks hebben wij dit gebrek aan vertrouwen ook uitgesproken.

We hopen dat het college alles op alles zet om snel te komen tot een nieuw en goed voorstel. En we verwachten dat wij in de gemeenteraad vanaf nu beter worden meegenomen in het proces. Deze stap terug mag niet te lang duren. Verenigingen en maatschappelijke organisaties wachten al te lang op fatsoenlijke huisvesting in een modern gebouw. 

Denk mee en doe mee
We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

U kunt me bereiken via martin.vanmontfort@d66nederweert.nl.

Martin van Montfort
Fractievoorzitter D66 Nederweert

Advertentie

4 Reacties

  1. Zijn het helemaal met deze stelling eens. De Pinnenhof was de laatste jaren heel slecht bezet en dat zou dan nu anders worden? Waar zouden al die huurders / gebruikers nu dan ineens vandaan moeten komen? En parkeren? Waar?
    Blijf als raadslid de zaak goed in de gaten houden dat is zeker nodig.

  2. De aanhef van dit artikel gaat ook op voor het gegeven dat de raad, dus ook d66, weigert zich te verdiepen in het feit van de volledig onterecht ontslagen ambtenaar in 2010. Dit heeft inmiddels meer dan een miljoen euro gekost en is nog steeds lopende.

  3. Wat een geluk , dat ene Henk ons uit de droom helpt. Volgens mij iemand uit de politiek van Nederweert hij weet hoe de steel in de vork zit. Heeft hij een onderzoek gedaan hoe de Rabobank gebouwd is ? En zegt dat het onmogelijk is om de Rabobank niet geschikt is voor gemeenschaps huis …knap, .Veel Nederweertenaren droomde van een kern . En de Rabobank als gemeenschapshuis. Dus denk ik dat Henk in de politiek heeft gezeten, of er nog in zit. De gewone burger ziet een solide gebouw , Henk niets onmogelijk ,als je er maar voor wilt gaan. Maar volgens mij wil jij gewoon het nieuwe gemeenschapshuis op de huidige plaats. Ik zeg , maak het onmogelijke mogelijk, dat wat de meeste burgers van Nederweert wil, en haal er uit wat er in zit…in plaats van het pand is ongeschikt. Dit stuk is geschreven door mij , die geen verstand heeft van gebouwen ,een inwoner van Nederweert .

  4. Huren gaan fors omhoog: waarop gebaseerd en is hierbij door D66 ook gesproken met het huidige bestuur van de Pinnenhof?

    Niet nagedacht over parkeren!
    D66 heeft in 2024 net als de rest van de gemeenteraad ingestemd met nieuw parkeerbeleid voor de kern van Nederweert. Eerst naar jezelf kijken!

    Raad niet goed meegenomen
    D66 geeft aan dat de gemeenteraad in het hele proces te weinig en te laat betrokken is, tot er ineens een tekort was van 3,5 miljoen.
    Vreemd, want zelfs alle inwoners zijn geïnformeerd dat er in de zomer van 2024 een aanbesteding zou zijn en dat daaruit zou moeten blijken wat de exacte financiële consequenties zouden zijn. Volgens mij proberen ze ons iets wijs te maken…

    Alternatieve onderzoeken
    D66 geeft aan dat zij eerder al hebben aangegeven dat andere locaties mogelijk beter zijn, zoals de Rabobank of Zaal Centraal.
    Onderzoek naar huisvesting in Centraal en de Rabobank zijn reeds eerder al aan de orde geweest en de verenigingen hebben bepaald dat zij op de huidige locatie willen blijven.
    Waarom heeft de raad dan niet eerder bepaald dat een nieuwe locatie onderzocht moet worden. Het lijkt op mosterd na de maaltijd.

    Geen vertrouwen in de wethouder….
    En zo gaat dat kennelijk in de politiek. Iemand moet de zondebok zijn. Lekker makkelijk!!!
    Maar als je bovenstaande leest is dat natuurlijk onterecht. De partijen moeten vooral in hun eigen spiegel kijken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie