Skip to content

Raadsinformatie | Nieuwbouw Pinnenhof uitgesteld

11 oktober 2024 | 9:00

De gemeenteraad staat in Nederweert aan het roer. De zes fracties in de raad beslissen samen wat er in onze gemeente moet gebeuren. Op deze pagina publiceert de gemeenteraad de verslagen van de raadsvergaderingen en leest u welke besluiten zij hebben genomen.

Raadsinformatie

Geen €3,5 miljoen extra voor grotere MFA, politiek vindt risico te groot

De bouwplannen voor MFA De Pinnenhof worden opgeschort. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad vindt het “niet verantwoord” om 3,5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de bouw, zoals het college van B &W had voorgesteld. Teveel zaken zijn nog onduidelijk en daarmee is het risico voor de gemeente en de toekomstige gebruikers van het ontmoetingscentrum te groot. Om tot een weloverwogen keuze te komen, moet het college meerdere varianten voor de Pinnenhof gaan uitwerken, zo stellen het CDA, de Nederweerter VVD, D66, Nederweert Anders en GroenLinks.

Hoe belangrijk en noodzakelijk een nieuw gemeenschapshuis voor deze vijf partijen ook is, op basis van de nu beschikbare informatie, kunnen zij geen verantwoorde en duurzame keuze maken voor Nederweert. De fractie van JAN kan dat naar eigen zeggen wel en oordeelt dat de gemeente met het opschorten van het raadsbesluit de nieuwbouwplannen “opblaast”.

Na een bijna vier uur durend en bij vlagen verhit debat stelde de gemeenteraad dinsdagvond met twaalf stemmen voor en drie tegen een gewijzigd voorstel vast. Via dit amendement krijgt het college opdracht om naast het huidige bouwplan voor MFA de Pinnenhof (kosten: ruim 11 miljoen) ook andere varianten uit te werken. Minimaal één van die alternatieven mag niet duurder zijn dan 8,8 miljoen euro, het aangepast budget dat de raad nu heeft vastgesteld voor de nieuwbouw. Verder vinden de raadsfracties dat de multifunctionele accommodatie ook in een gewijzigde vorm functioneel moeten blijven voor toekomstige huurders. Om de bouw en exploitatie van de Pinnenhof betaalbaar te houden, wil de gemeenteraad bovendien inzicht in de verschillende geldstromen.

Zorgvuldigheid boven snelheid
In december 2022 stelde Nederweert 7,8 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie op de plek van het huidige gemeenschapshuis aan de Kapelaniestraat. Anno 2024 is dit bedrag niet meer genoeg. De wereld is veranderd, de prijzen en lonen in de bouw zijn flink gestegen. Daarbij wordt de Pinnenhof zoals het er nu naar uitziet groter dan gepland. Door de sluiting van Zaal Centraal en het mogelijke vertrek van organisaties uit het Groene Kruis-gebouw is er volgens het college meer ruimte nodig. Onder meer de Zorggroep en de GGD met het consultatiebureau zouden zich ook graag willen vestigen in het nieuwe ontmoetingscentrum.

Door deze ontwikkelingen is het oorspronkelijke bouwplan 3,5 miljoen euro duurder geworden. Dit bedrag hoeft Nederweert niet helemaal zelf te betalen. De Nederweerter ondernemer Ruud Koppens, directeur ETF Machinefabriek, stelde bij zijn afscheid de gemeente afgelopen zomer een schenking maar liefst één miljoen euro in het vooruitzicht voor MFA De Pinnenhof.

Maar ook met die gulle gift blijven de kosten hoog en is het financiële risico voor de gemeente te groot, zo vinden bijna alle partijen in de raad. “Wij hechten grote waarde aan een duurzame, toekomstbestendige Pinnenhof, maar niet tegen elke prijs. Zorgvuldigheid moet boven snelheid gaan”, zo lieten Mark Hoeben (CDA) en Marijn Teunissen (Nederweerter VVD) dinsdagavond weten.

Vragen en zorgen
Bestuurders van KBO St. Lambertus, V.V. De Pinmaekers en Stichting gemeenschapshuis De Pinnenhof maakten dinsdagavond tijdens de raadsvergadering gebruik van het spreekrecht. Zij deden allen een klemmende oproep aan de politiek om te kiezen voor nieuwbouw.

Maar hoe graag de raad dat ook zou willen, er zijn nog teveel onzekerheden die deze keuze in de weg staan. Zo is het onduidelijk wat een extra investering van 3,5 miljoen betekent voor de toekomstige huurders van de Pinnenhof. “Wie moet die extra miljoenen straks ophoesten? Komen er aparte huurtarieven voor verenigingen en maatschappelijke organisaties? En wat wordt er van de gemeente aan subsidies gevraagd?”, zo vroeg Jan van Nierop (Nederweert Anders) zich dinsdagavond af.

Verder is het door de financiële onzekerheid nog maar de vraag of alle geïnteresseerde verenigingen straks ook daadwerkelijk hun intrek gaan nemen in de nieuwe MFA. D66-voorman Martin van Montfort: “We moeten niet bouwen voor leegstand. Niemand zit te wachten op een Poort van Limburg-scenario zoals in Weert. Daarnaast zijn er nog te veel vragen over het parkeren om nu een verantwoord besluit te kunnen nemen. Het besluit voor een nieuwe Pinnenhof nemen we voor de komende dertig jaar, daar willen we met een goed gevoel op terug kunnen kijken”, aldus Van Montfort die het college ook vroeg om andere plekken, zoals de voormalige Rabobanklocatie, bij het onderzoek naar andere varianten te betrekken.

Duurzame oplossing
Portefeuillehouder Carla Dieteren, projectwethouder van de multifunctionele accommodatie, noemde het opschorten van de nieuwbouwplannen de “doodsteek” voor de Pinnenhof. “De aanbesteding is afgerond, de omgevingsvergunning verleend. Alles is geregeld, nu de schop niet de grond in kan, is het project voorlopig van de baan.”
De gemeenteraad ziet geen andere mogelijkheid dan de plannen op te schorten. “Ons amendement is niet bedoeld om het project te stoppen, maar om tot een duurzame en verantwoorde oplossing te komen voor Nederweert”, zo benadrukte CDA-raadslid Hoeben.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De fracties van D66, Nederweert Anders en GroenLinks toonden zich dinsdagavond bijzonder kritisch over de informatievoorziening in het proces. In hun ogen heeft het college de raad niet meegenomen in het proces en te veel steken laten vallen. Een ingediende motie om projectwethouder Carla Dieteren te laten vervangen, kreeg geen steun. Dat het proces niet goed is verlopen, is volgens de coalitiefracties van het CDA en Nederweerter VVD een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Coalitiegenoot JAN noemde de ingediende motie “schandalig” en “onder de gordel”. “Voor ons staat het collegevoorstel niet ter discussie. Door nu geen besluit te nemen, laat de gemeente de toekomstige gebruikers van de Pinnenhof in de steek”, zo verwoordde fractieleider Marcel Vossen zijn teleurstelling.

Hoeveel vertraging het aanvullende onderzoek gaat opleveren, is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat de toekomstige gebruikers van MFA De Pinnenhof langer gebruik moeten maken van hun tijdelijke onderkomens in Nederweert.

Nederweert trekt 1,6 miljoen euro uit voor verbeteren luchtkwaliteit

De gemeenteraad heeft 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het Programma Luchtkwaliteit. Een breed pakket aan maatregelen waarmee we de kwaliteit van de lucht in onze gemeente gericht willen verbeteren. De raad maakt zich al langer zorgen over de slechte luchtkwaliteit in Nederweert. Door de hoge concentratie van intensieve veehouderij worden de normen voor de uitstoot van fijnstof, geur en stikstof ruimschoots overschreden, zo leren verschillende metingen.

In januari 2020 ondertekende Nederweert het Schone Lucht Akkoord. Een afspraak tussen het Rijk, provincies en gemeenten die ervoor moet zorgen dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit kunnen leven. In dit akkoord worden alle mogelijke bronnen van luchtvervuiling onder de loep genomen. Naast de agrarische sector gaat het dan bijvoorbeeld om industrie, het verkeer of bijvoorbeeld de effecten van houtstook. Binnen het Schone Lucht Akkoord worden voor elke sector maatregelen opgesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De gemeenteraad vindt de afspraken in dit akkoord te vrijblijvend, zo liet ze in september vorig jaar weten. De gezondheid van de inwoners is in het geding en dus is meer capaciteit en daadkracht gevraagd. Via een motie gaf de raad het college van B en W daarom opdracht om een programma op te stellen waarmee de luchtkwaliteit blijvend kan worden verbeterd. Nederweert geeft hiermee uitvoering aan bestaand landelijk en gemeentelijk beleid en eerder gemaakte afspraken over schone lucht. Een speciaal projectteam gaat dit programma uitvoeren.

Maatregelen
Voor alle sectoren worden dus maatregelen genomen, maar de meeste gezondheidswinst voor inwoners is te behalen door een vermindering van het aantal veehouderijen. Het inkrimpen van de veestapel is nodig om aan de wettelijke norm voor de uitstoot van fijnstof te voldoen. Zo’n vijftig veehouders hebben zich tot dusver aangemeld voor de landelijke opkoopregelingen. Of alle ondernemers hier ook daadwerkelijk gebruik van kunnen en gaan maken, is nog niet duidelijk. Verder schrijft landelijk beleid voor dat pluimveehouderijen in 2030 nog maar de helft minder fijnstof (type PM-10) mogen uitstoten. Dit vraagt van de gemeente dus ook om extra capaciteit om de vergunningen hierop aan te passen.

Ook gaat Nederweert vergunningen die door veehouders niet gebruikt worden intrekken. Zo wil de gemeente voorkomen dat de vergunningen in de toekomst alsnog opgevuld worden en de luchtkwaliteit op die manier verder verslechtert.

Vooruitlopend op de nieuwe omgevingsvisie voor het buitengebied stelde de gemeenteraad afgelopen voorjaar al nieuw interim-beleid met strengere regels vast voor de veehouderij. Veehouders (uitgezonderd melkveehouders) mogen pas uitbreiden als hun bedrijf dertig procent minder fijnstof en twintig procent minder geur uitstoot.

Eerste stap
De gemeenteraad is blij met het programma Luchtkwaliteit. “Een belangrijke eerste stap om de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van onze inwoners te verbeteren”, zei JAN-fractievoorzitter Marcel Vossen dinsdagvond. De effecten van het programma worden gemonitord en geëvalueerd en met de raad gedeeld, zo is afgesproken.

Sommige fracties hadden nog aanvullende wensen. D66 en Nederweert Anders vroegen bijvoorbeeld om extra budget vrij te maken voor het intrekken van de zogeheten latente ruimte bij veehouderijen. Beide fracties vinden het niet uit te leggen dat op de ene plek bedrijven worden uitgekocht om de luchtkwaliteit te verbeteren, terwijl even verderop in de straat andere bedrijven mogen groeien met vergunningsruimte die soms nog nooit is gebruikt. Namens het college maakte wethouder Boris Meessen duidelijk dat Nederweert samen met de Peelgemeenten en de provincie bekijkt hoe ze dit juridisch complexe probleem kan oplossen. Voor D66 en Nederweert was deze uitleg reden om hun ingediende amendement weer in te trekken.

Advertentie

2 Reacties

  1. Rabobank is ook voor de brandweerwagens ook veel beter bereikbaar , dan waar de Pinnenhof nu staat. Is daar ook al eens naar gekeken?

  2. De rabobank voldoet aan alle eisen en normen.
    Maak hier een mooi gemeenschaps huis van.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Extra vertoningen aan de kalender toegevoegd
19 november 2024 | 19:24
Bestemmingsplannen Gutjesweg en Tiskeswej 2
19 november 2024 | 18:45
Mijn sport is dansen
19 november 2024 | 18:30
Heks Aldje Hendrikx met haar bezem
19 november 2024 | 17:00

Advertentie