Skip to content

Sam Schröder is nu ereburger van Nederweert

Redactie
12 oktober 2024 | 18:09

Zaterdag aan het einde van de middag reikte burgemeester Op de Laak van Nederweert op de tennisbanen van TC de Meulenslag Ospel de erepenning van de gemeente Nederweert uit aan rolstoeltennisser Sam Schröder (25 jaar) uit Ospel. Dit gebeurde na een rondrit door het dorp en bij de huldiging.

Sam Schröder

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 oktober jl. besloten de hoogste eer die het gemeentebestuur kan geven toe te kennen aan inwoner Sam Schröder.

Ospelnaar Sam Schröder, geboren op 25 september 1999, is een professioneel rolstoeltennisser die tot de absolute wereldtop behoort. Hij is geboren met het split hand split foot syndroom. Sam ontwikkelde zich vrijwel normaal. Maar vanaf een jaar of acht ging lopen steeds moeizamer omdat ook pezen en spieren in zijn benen anders gevormd waren. Daarnaast heeft hij artrose in zijn knieën. Sam maakte al gebruik van een rolstoel voor lange(re) afstanden, maar vanaf die tijd werd hij vrijwel rolstoelafhankelijk. Hij onderging tussen zijn eerste en 16e verjaardag zo’n 30 operaties, vooral aan voeten en handen, om de functionaliteit te verbeteren, helaas zonder wezenlijk effect.

Omdat hij als 11-jarige jongen graag wilde sporten heeft hij verschillende rolstoelsporten uitgeprobeerd in het revalidatiecentrum van Adelante in Hoensbroek. Al snel bleek zijn passie én talent bij rolstoeltennis te liggen.

Sinds 2015 speelt Sam ook internationale toernooien voor de quadranglijst. Quadspelers zijn spelers die niet alleen een loopbeperking hebben, maar ook een beperkte hand- of armfunctie hebben. In 2016 won Schröder zijn eerste internationale toernooi in Amphion-les-Bains in Frankrijk.

Een indrukwekkende en uitzonderlijke staat van dienst. Nederweert is trots op deze sportieve doorzetter.
Gemeente Nederweert

Daarna won hij alleen of met tennispartner Niels Vink de nodige toernooien en kampioenschappen. in het enkelspel 6 grandslams, 1 master en 2 maal Paralympisch zilveren in het dubbelspel 10 grandslams, 3 masters en 2 maal Paralympisch goud, in 2021 in Tokyo en in 2024 in Parijs. Vorig jaar werd Sam Europees kampioen in het dubbelspel en tweede in het enkelspel.

Lees ook: Sam Schröder wint zilver tijdens finale enkelspel Paralympische Spelen

Lees ook: Sam Schröder wint paralympisch goud met dubbelspel tennis

Erepenning
Het college van burgemeester en wethouders kan op grond van de Verordening tot instelling van een erepenning in zilver van de gemeente Nederweert (raadsbesluit van 1 september 1972) in zeer bijzondere gevallen, als blijk van grote waardering en erkentelijkheid de erepenning (in zilver) toekennen aan een persoon die zich voor de gemeente Nederweert in hoge mate verdienstelijk heeft gemaakt of aan iemand die op enig gebied grote en algemeen erkende verdiensten heeft verworven en is geboren in Nederweert, of er woont. Dragers van de erepenning mogen zich ‘ereburger’ noemen.

Sport bij Nederweert24
Sam Schröder was afgelopen week te gast in ons sportprogramma Sport bij Nederweert24. Hier vertelde hij uitgebreid over zijn ervaringen tijdens én na de Olympische Spelen in Parijs.

Advertentie

1 Reactie

  1. Sam, van Harte Gefeliciteerd met het behalen van je medailles, een gedisiplinaire doorzetter ten top!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Een bijzondere dag voor Sam
12 oktober 2024 | 20:04
2024_10_10 De herfstvakantie beleef je in De Groote Peel Marijke Vaes Schroen
Activiteiten voor het hele gezin
12 oktober 2024 | 15:00
Stijn Douven
Stijn doet nu mee met De Muziekwedstrijd
12 oktober 2024 | 14:30
Hoge Notte
Een greep uit de vele leuke activiteiten
12 oktober 2024 | 13:03

Advertentie