Skip to content

Werner Bloemers | Het seminar

22 oktober 2024 | 11:00

In den beginne, toen er nog geen sprake was van een seminar. Twee jaar geleden besloot het kernteam van OOR&OOG om eens contact te zoeken met de stichting Nederlandse Doofblinden Connexion (DBCX). Het werd een wonderbaarlijk fijn kennismakingsgesprek in Utrecht. Ik als nieuwe voorzitter van OOR&OOG stelde voor om te kijken of een samenwerking middels een seminar mogelijk zou zijn. Men proefde toen al het enthousiasme, wilde graag meedenken en kwam al snel met allerlei mogelijkheden, die uiteindelijk helaas niet haalbaar waren. Na een half jaar werd deze samenwerking, ondanks de drukke  vergaderingen via teams, niet doorgezet. Men kon het eenvoudigweg gewoon niet bolwerken.  

Door Werner Bloemers

Ja, wat dan? OOR&OOG besloot toch om een seminar te gaan organiseren, maar dan wel rustig aan. We hadden immers nog anderhalf jaar de tijd. Samen met Martine, die de ontwikkeling van het seminar op zich moest nemen, bezocht ik in juni vorig jaar het toenmalige PGO Support. Hier was de verlichting goed en we konden zeker 50 mensen kwijt. Helaas mochten zij dergelijke evenementen niet meer in het weekend gaan houden, vandaar dat we uitweken naar de Domstad te Utrecht. Er was nog een jaar te gaan, dus tijd genoeg. Dachten we zo.

Toen begon het jaar 2024 en kwamen we stilletjes aan in de lente terecht. Martine had het druk met veel zaken en de voorbereidingen op het seminar liepen niet voorspoedig. Ik vroeg toen of zij het goed vond als kernteamlid Marijke ook in de organisatie zou komen. Dat vond Martine gelukkig goed. Vanaf toen ging het als een trein. De Domstad werd goed besproken, de uitnodigingen werden verstuurd, de sprekers en workshophouders werden benaderd. Alles werd tot in de puntjes geregeld, om maar niet te zwijgen van de tolken, begeleiders en lunches. Natuurlijk verliep niet alles even goed. Bepaalde zaken waren leermomenten voor een volgende keer. 

Op 12 oktober was het eindelijk zover. Natuurlijk met de nodige zenuwen. Zou alles wel goed komen? Maar het liep, met maar een kwartier uitloop, gesmeerd. 

De eerste spreker, Femke Krijger, vertelde vol overgave over haar leven met de aandoening Usher en hoe zij de kracht vond om hiermee om te gaan. Usher zorgt ervoor dat mensen langzaam blind en doof kunnen worden. Femke heeft een boek geschreven, dat zelfs door Arthur Japin positief is beoordeeld. Het boek ‘De Evenwichtskunstenaar’ kunt u overal aanschaffen. 

De tweede spreker Emma Klaassen vertelde over de drie basisbehoeften die ieder mens heeft: Autonomie, competentie en verbondenheid. Het is voor iemand met doofblindheid echter lastiger om dit te realiseren, daarom zijn er ook tipkaarten in het leven geroepen.

De derde spreker Martin Fluit vertelde over Healthy Habits Coaching. Hier wordt de mogelijkheid onderstreept dat mensen met een beperking of chronische ziekte een training kunnen volgen, waarna zij mensen kunnen begeleiden naar een gezonde levensstijl.  

De vierde spreker, Elma Gelens, vertelde over het gebruik van de Balance Belt.  De Balance Belt is ontwikkeld voor mensen met ernstige evenwichtsproblemen. Het is een riem die je om je middel draagt en die doormiddel van trillingen je houding corrigeert, waardoor mensen met evenwichtsproblemen beter kunnen lopen. 

In de middag werden er twee workshops achtereen gehouden, de aromatherapieworkshop van Elise Dolmans en Wies de Lange kon worden afgewisseld met de workshop ‘Uit je hoofd en kom in je lijf’ van Petra Colen en Femke Krijger.  Bij die laatste workshop werden oefeningen gehouden, waarbij men de verloren energie terug wist te vinden.

Daarna volgde het bittergarniturenuurtje,  u kent dat wel. Goede gesprekken worden dan begonnen, mensen pappen met elkaar aan. Het was zo’n boeiend leermomentum om uit bepaalde stressvollere situaties (wanneer men het even niet wist) een sfeer van balans te creëren, precies volgens de naam van het seminar, Balans. En dat  die lieve mensen, zo’n 50 stuks toch,  dwars door Nederland reisden om daar in de Domstad deze prachtige dag mee te maken, daar zijn wij van OOR&OOG zeer trots op!

Werner Bloemers,
19 oktober 2024.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10-25-Jaarlijkse-Scoutingevenement-JOTA-JOTIJ-8
Via zendamateurs en internet contact leggen
25 oktober 2024 | 20:00
2024_10_25-Aziatische-Hoornaar-Loverstraat-Nederweert-1
Nest wordt komende week verwijderd
25 oktober 2024 | 19:38
Totalbody-Sport-bij-Nederweert24
Sport bij Nederweert24
25 oktober 2024 | 19:00

Advertentie