Skip to content

10e Land van Horne MTB-Toertocht, MTB-Clinic en Gravelride

Op zondag 10 november 2024 organiseert TWC Weert voor de 10e keer de uitdagende en gezellige Land van Horne MTB-Toertocht, MTB-Clinic en Gravelride. 

Land van Horne MTB-Toertocht, MTB-Clinic en Gravelride

In 10 jaar tijd is de Land van Horne Toertocht uitgegroeid tot één van de grootste toertochten in de regio met al ruim 7.000 deelnemers in 9 edities. Gestart als MTB-toertocht in 2014 en uitgegroeid tot een veelzijdig fietsevenement met de toevoeging van de MTB-Clinic (2021) en de Gravelride (2022). Eén evenement maar drie afzonderlijke disciplines met elk hun eigen doelgroep van fietsliefhebbers.

In het kader van het 10-jarige bestaan hebben ze de uitstraling gemoderniseerd en aangepast aan waar de Land van Horne Toertocht nu voor staat; drie unieke fietsevenementen op één dag.

MTB Toertocht
Ze hebben weer leuke mountainbikeroutes uitgezet van 65, 55, 40 of 30 km, voor elk wat wils. Nieuw dit jaar is dat de route op bezoek gaat bij twee boeren die hun bedrijf eenmalig hebben opengesteld, leuk om tussen de koeien door te fietsen en de liefhebber kan nog een vers glaasje melk proeven.

Er is dit jaar ook weer een kidsroute van 20 km met een eigen rustplaats. In natuurgebied de Tungerlerwallen is weer een gezellige rustplaats ingericht met de nodige versnaperingen. De GPX bestanden van de routes worden twee dagen voor het evenement via de website van Fietssport.nl beschikbaar gesteld voor deelnemers die gebruik maken van de voorinschrijving. 

MTB Deluxe
Voor de bourgondisch mountainbiker is er weer de MTB Deluxe variant. Deelnemers aan MTB Deluxe starten ‘s morgens met een heerlijke kopje Nespresso koffie, op de gezellige rustplaats worden ze uitstekend verzorging met soep, energydrank en een grote keuze aan koeken en fruit. Na afloop ontvangen ze een heerlijke hamburger en een Belgisch biertje in de exclusieve Deluxe tent bij de finish.  Deelname aan MTB Deluxe kan alleen op basis van voorinschrijving via Fietsport.nl. 

MTB-Clinic
Ook dit jaar organiseren ze weer een mountainbike-clinic voor kids en jongeren in de leeftijdsklasse 6-9 jaar, 10–13 jaar en 14–18 jaar. De clinics worden gegeven door een gecertificeerde trainer en begeleid door trainers van TWC Weert. De clinics zijn tot stand gekomen door een unieke samenwerking van Limburg Cycling, Gemeente Weert en TWC Weert. Hierdoor kunnen kids en jongeren gratis deelnemen. Aanmelden kan via een bericht naar fietsclinic@twcweert.nl onder vermelding van naam en leeftijd en MTB ervaring.  De deelnemers ontvangen na afloop een lekkere hamburger, frisdrank en een goodybag.

Gravelride
Steeds meer fietsers hebben de charme van het gravel rijden ontdekt. Het grote aantal deelnemers in de introductie jaren geef wel aan dat er grote behoefte is aan graveltochten. Ze hebben vorig jaar veel positieve feedback ontvangen over de opzet, sfeer en de routes. De routes van 80 en 100 km zijn verder geoptimaliseerd t.o.v. vorig jaar en verlopen over de mooie brede gravelpaden van het Weerterbos en de schitterende gravelpaden van de Strabrechtseheide en de mooie natuurgebieden van het Brabants Landschap. 

Op de 100 km route beklimmen de deelnemers nog meerdere malen het Dak van Brabant, een voormalige vuilstortplaats. Op verzoek is er ook een korte variant van 60 km toegevoegd die ook gereden kan worden door mountainbikers die een minder technisch parkoers willen fietsen. 

Deelnemers aan de Gravelride starten ‘s morgens met een heerlijke kopje Nespresso koffie, op de gezellige rustplaats worden ze uitstekend verzorging met soep, energydrank en een grote keuze aan koeken en fruit. Na afloop ontvangen ze een heerlijke hamburger en een Belgisch biertje in de exclusieve Deluxe tent bij de finish.  

Deelname aan de Gravelride kan alleen op basis van voorinschrijving via Fietsport.nl en hierbij is vol = vol van toepassing, dus schrijf je snel in. 

Inschrijven
Deelnemers kunnen zich inschrijven vanaf 8:30 uur tot 10:30 uur bij Partycentrum De Sluis Industriekade 58 Weert. Inschrijfgeld: € 7,50 en voor NTFU leden € 6,50 (Scan to go aanwezig). Bij voorinschrijving ontvang je een extra korting. Voorinschrijven kan via www.twcweert.nl of www.fietssport.nl 

Inschrijfkosten Gravelride en MTB Deluxe € 15,00 en voor NTFU leden € 12,00 alleen op basis van voorinschrijving.  Jongeren tot 16 jaar kunnen gratis deelnemen (uitgezonderd Gravelride en MTB Deluxe). Op de inschrijfplaats zijn voldoende parkeerplaatsen en een bewaakte fietsenstalling aanwezig. Voor meer informatie www.twcweert.nl 

De routes
De MTB-routes voeren ons door het uitgebreide natuurgebied Kempenbroek met onder andere de schitterende gebieden zoals de, Kruispeel, Wijffelterbroek, Laurabossen, Tungelerwallen en de Tungelroysebeek. De MTB-routes zijn volledig voorzien van routepijlen. 

De route van de Gravelride verloopt via de mooie brede gravelpaden van het Weerterbos, de (gravel)paden bij het Keelven in Someren en de schitterende gravelpaden over de Strabrechtseheide en de mooie natuurgebieden van het Brabants Landschap. De langste route gaat nog over het dak van Brabant. Leuke uitdagende klimmen op de gravelbike en je kunt boven genieten van het schitterende uitzicht. De routes zijn alleen op basis van GPX te rijden. 

Aard van de route
De routes rond Weert zijn afwisselend en uitdagend. Ze voeren over zandwegen, singletracks, en af en toe een stukje asfalt. De MTB-routes bestaan voor ruim 55% uit single tracks en slechts 7% over asfaltwegen. Routes die ook zeer uitdagend zijn voor ervaren mountainbikers. Op de zware delen van de route is een alternatieve lichtere route uitgezet. Hierdoor is de Land van Horne MTB toertocht ook geschikt voor startende of minder ervaren mountainbikers.

De Gravelride verloopt over gravelpaden (25%), goed begaanbare zandpaden (50%) en over asfalt (25%). Het is dus een uitdagende snelle route. 

Afstanden
De MTB-deelnemers kunnen kiezen uit 4 afstanden van 30, 40, 55 en 65 km. Dit jaar is er ook een kidsroute van 20 km. De Gravelride deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden van 60, 80 en 100 km. 

Rustplaats 
Op de MTB en Gravelbike rustplaats wordt gratis soep, koeken, bananen, energydrank en thee aangeboden. Er is ook dit jaar zeer ruim ingeslagen zodanig dat ook bij een groot aantal deelnemers voor de late starters er nog steeds voldoende beschikbaar is. Voor de kidsroute en de deelnemers aan de clinics is een aparte rustplaats ingericht. De deelnemers aan de 55 km, 65 km en 100 km passeren de rustplaats tweemaal. 

Technische en Medische ondersteuning
Op de route is (mobiele) technische ondersteuning door de specialisten van BikeTotaal Vlassak aanwezig en kunnen kleine reparaties uitgevoerd worden. Op de rustplaatsen is een EHBO-koffer aanwezig en er zijn drie calamiteiten coördinatoren aangesteld. Elke deelnemer ontvangt een polsbandje met een noodnummer. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie