Skip to content

Zinvol handelen

27 oktober 2024 | 18:00

Wat heb je aan een document met daarop vermeld jouw kwaliteiten en kernwaarden als je er niet naar leeft?
Helemaal niets! Een nieuwe werkgever zal al snel doorhebben dat je woorden geen inhoud hebben. En zelf voel je je daar hoogstwaarschijnlijk ook niet prettig bij. Als woorden slechts woorden blijven en niet worden omgezet in zinvol handelen dan hebben ze geen enkele betekenis. 

Mindfulness

Een coachtraject begint met bewustwording. We beginnen bijvoorbeeld met te kijken welke leefregels in jouw persoonlijke wetboek geschreven staan. Welke helpen je en welke belemmeren je?

Het zijn veelal ongeschreven regels waarnaar we automatisch handelen. Omdat het merendeel onbewust ongepland gebeurt kan het dan ook geen kwaad dit samen met een coach te onderzoeken. Waarom doe je wat je doet? Ook de simpele vragen in het dagelijks leven. Waarom sta je jouw plek in een bus af aan een ouder iemand? Waarom hou je de deur open voor een moeder met een kinderwagen? Waarom wacht je met eten totdat ieder aan tafel zit en het eten voor zich heeft liggen? Waarom duw je geen mensen opzij om voor te dringen in een rij? Waarom mis jij geen sporttraining? Waarom sla je dat avondje borrelen met vrienden/vriendinnen niet over? Waarom ga je na je werk op tijd naar huis en werk je slechts zelden over? Waarom ben je begonnen met die nieuwe opleiding? Welke taken/klusjes doe jij thuis en waarom? Waarom doe je het werk dat je nu doet? En ga zo maar door. 

  • Misschien heb je ook nooit eerder bewust stil gestaan bij wie of wat er belangrijk is voor jou. En wat jouw leven zin geeft. Vragen die betrekken hebben op verschillende levensgebieden en jouw waarden ontrafelen. Zowel fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel. Ze zijn jouw persoonlijk kompas. De eigenschap van een kompas is dat het richting geeft. Nu nog in beweging komen.

Door die waarden als richtingaanwijzer te gebruiken kun je jouw gedrag erop afstemmen. Dan spreken we van zinvol handelen in plaats van dat je maar wat doet en geen idee heeft waar het toe doet. Maar het is ook belangrijk dat die woorden, die waarden in dat kompas, inhoud krijgen. Dit doe je door stil te staan bij gedrag en gevoel zodat jouw waarden tot leven komen. Wat nodig is om je aan te zetten tot actie.

  • Wat ben je aan het doen als je dicht(er)bij bent bij wie of wat belangrijk voor je is? En dan vraag ik ook altijd hoe je je daarbij voelt.

Met het kompas als richtingaanwijzer maak je afspraken met jezelf en kom je ook makkelijker in beweging. Een belangrijk neveneffect van het nakomen van die afspraken met jezelf is dat je daarmee aan vertrouwen werkt. Maar let op… Het tegenovergestelde is ook waar.  

Hoe weet je of je zinvol bezig bent?
Pauzeer door de dag heen een aantal keren. Reflecteer met een paar vragen.
Ben ik bezig met wat ik mezelf voorgenomen had te doen? Draagt hetgeen wat ik nu doe, waar ik me nu mee bezig houd bij aan wat ik voor ogen heb? En ook. Ben ik de persoon die ik wil zijn? Ben ik trouw aan mezelf? 

In de werksfeer ben je misschien eerder geneigd over dit soort dingen te praten maar waarom doe je dat ook niet in je relatie met je (toekomstige) partner? Vanaf het moment dat ik mijn waarden als leefregels hanteerde merkte ik veel minder innerlijk conflict. Dat was een bijzondere en ook verrassende gewaarwording wat ik iedereen gun.

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké

05-11-2024 Blok vijf, Hart van Mindfulness
13-11-2024 Ont-Moeten
14-11-2024 Blok zes, Hart van Mindfulness
26-11-2024 Blok zeven, Hart van Mindfulness


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links:  Facebook , LinkedIn,Instagram

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De Oldstars bewegen mee
28 oktober 2024 | 12:00
Nu bij clublokaal van de Peddemoeek
28 oktober 2024 | 8:00
The Wild Specialties en The Good Souls
27 oktober 2024 | 17:39
Je kunt nu reageren op het plan
27 oktober 2024 | 11:00

Advertentie