Op vrijdag 15 november brachten burgemeester Birgit Op de Laak en de leden van het 4 mei-comité Nederweert, een bezoek aan alle oorlogsmonumenten en twee Nederlandse oorlogsgraven in de gemeente Nederweert. Bij elk monument werden bloemen gelegd als teken van respect en herinnering. Hiermee werd stilgestaan bij de bevrijding van Nederweert na de Tweede Wereldoorlog, werden de burgerslachtoffers herdacht en de herinnering geëerd aan militairen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
Oorlogsmonumenten Nederweert
Belangrijk
Burgemeester Birgit Op de Laak benadrukt het belang van herdenken: “Ik ben trots op alle initiatieven die vanuit Nederweert zijn ontstaan rondom 80 jaar vrijheid. Onze vrijheid is een kostbaar bezit dat we door moeten geven aan de volgende generaties. Door te herdenken en te eren, houden we de herinnering aan slachtoffers levend en beseffen we opnieuw wat zij voor ons hebben betekend.”
Diverse herdenkingsactiviteiten
De herdenking van 80 jaar bevrijding is niet beperkt gebleven tot het bezoeken van monumenten en oorlogsgraven. Vorige week vonden er al bijzondere bijeenkomsten plaats. Op 8 november spraken burgemeester Op de Laak en generaal b.d. Ton van Loon met basisschoolleerlingen over vrede en vrijheid. Generaal b.d. van Loon deelde indrukwekkende verhalen en beantwoordde vol passie de vele vragen van de leerlingen.
Tijdens de herdenking, die Stichting Adoptiegraven War Cemetery Nederweert op 9 november op het Brits kerkhof organiseerde, werden Britse militairen geëerd en herdacht. Naast de vele adoptanten en het gemeentebestuur waren Gouverneur Roemer en Julia Harden-Wells aanwezig bij deze respectvolle ceremonie met toespraken, kransen, stilte en muziek.
Het Bevrijdingsconcert in Ospel raakte bezoekers diep, met prachtige muziek van de organiserende harmonieën Sint Joseph en Melodie der Peel, gastmuzikanten en theatermakers. De bezoekers, waaronder de Britse gasten, spraken hun waardering uit voor deze indrukwekkende uitvoering.
Heemkundevereniging Nederweert organiseerde op donderdag 14 en vrijdag 15 november druk bezochte lezingen en bijeenkomsten rond de bevrijding. Erfgoedgemeenschap Nederweert bracht onze inwoners dichter bij de geschiedenis door persoonlijke verhalen te delen over de bevrijding van Nederweert.
Er zijn nog geen reacties geplaatst