Bij sportblessures wordt onderscheid gemaakt tussen acute blessures en chronische blessures.
Oorzaken
Sportblessures kunnen ontstaan door onjuiste trainingsmethoden, slechte voorbereiding of een slechte warming up, onvoldoende conditie, slecht materiaal of verkeerd schoeisel.
Sportblessures
Acute blessures worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een val, klap, botsing of verkeerde beweging. Vaak ontstaat dan een zwelling, kneuzing, scheuring, verstuiking of botbreuk. Een chronische blessure, ook wel overbelastingsblessure genoemd, ontstaat door het voortdurend herhalen van een (vaak verkeerd uitgevoerde) beweging waardoor bepaalde spieren en pezen overbelast raken. Een voorbeeld hiervan is de tennisarm. Sportblessures kunnen ook ontstaan door interne factoren, zoals leeftijd, lichaamsbouw, een afwijkend bewegingspatroon, een slechte houding of de invloed van bepaalde ziekten (infecties).
Wanneer een arts raadplegen
Als je denkt dat je een botbreuk of een gescheurde pees of spier heeft, doe je er goed aan zo snel mogelijk naar een arts of EHBO-post te gaan.
Hoe zijn sportblessures te voorkomen
Een groot deel van de blessures kan worden voorkomen door het gebruik van juist schoeisel, goede kleding en veilig materiaal. Ook preventieve hulpmiddelen, zoals zwachtels en bandages, kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Veel blessures ontstaan wanneer iemand te snel te grote prestaties wil leveren, omdat dan de spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd worden belast. Bouw de training daarom zorgvuldig op. Een warming up van tien minuten zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt de spieren en gewrichten voor op de te leveren inspanning. Neem pijnsignalen serieus en geef oude blessures de tijd om te herstellen.
Wat kun je er zelf aan doen
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er door bijvoorbeeld ruw spel, een verkeerde beweging of vallen toch iets misgaan. Voor iedere blessure geldt een aparte behandeling. Spierpijn en kramp reageren heel goed op warmte, maar de meeste blessures zijn juist gebaat bij kou. Bij een acute blessure moet je het gekwetste lichaamsdeel zoveel mogelijk rust gunnen. Om een zwelling te voorkomen kan de zere plek gekoeld worden met ijskompressen of koud water. Je kunt dit doen door verspreid over de dag steeds 10 – 15 minuten te koelen en dit na 60 minuten te herhalen.
Hulpmiddelen
Er zijn veel verschillende hulp- en verbandmiddelen die kunnen helpen bij de behandeling van sportblessures. Bij sportclubs zijn deze middelen vaak aanwezig. Wanneer dat niet het geval is of wanneer je niet in clubverband sport, is het verstandig zelf het een en ander in huis te halen. Vraag daarbij je Alphega apotheek om advies.
Cold-hot pack
Een ’cold-hot pack’ is een kompres dat zowel voor koude- als warmtetherapie gebruikt kan worden.Voor een koudebehandeling wordt het in het vriesvak bevroren, bij warmtebehandeling wordt het pack vijf minuten in heet of warm water gelegd. Het ’cold-hot pack’ kan meerdere keren worden gebruikt.
Verbandmiddelen
Bandages, zwachtels en tapes worden veel gebruikt ter voorkoming en behandeling van sportblessures. In de praktijk is dit vaak niet nodig. Laat je daarom eerst adviseren door een deskundige voordat je tot het gebruik ervan overgaat.
Meer informatie
Heeft u over bovenstaande vragen, of bent u op zoek naar andere informatie? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom.
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Op werkdagen van 08.30-13.00 en 14.00-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons nu ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst