Skip to content

Raadsinformatie | Groen licht voor ruim honderd nieuwe woningen in Budschop en Nederweert-Eind

21 november 2024 | 17:00

De gemeenteraad staat in Nederweert aan het roer. De zes fracties in de raad beslissen samen wat er in onze gemeente moet gebeuren. Op deze pagina publiceert de gemeenteraad de verslagen van de raadsvergaderingen en leest u welke besluiten zij hebben genomen.

Raadsinformatie

Gemeenteraad houdt rekening met de cultuur en wensen van woonwagenbewoners 

Goed nieuws voor woningzoekenden in Nederweert: de gemeenteraad heeft dinsdagavond de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van twee nieuwe woonwijken. Met de bouw van in totaal ruim honderd woningen in Budschop (plan Gutjesweg) en Nederweert-Eind (Tiskeswej fase 2) speelt de gemeente in op de grote vraag naar betaalbare huizen voor jong en oud. Ook voor het klimaat is er goed nieuws: de nieuwe wijken worden een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. 

Nu de raad het bestemmingsplan Gutjesweg heeft vastgesteld, kan Wonen Limburg volgend jaar starten met de bouw van 61 woningen op de plek van de oude gemeentewerf en brandweerkazerne in Budschop. Het grootste deel (85%) bestaat uit sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Verder komen er acht standplaatsen waarop chalets voor woonwagenbewoners worden gerealiseerd. 

Oog voor familiecultuur
Bij het inrichten van de nieuwe woonwagenlocatie doet Nederweert recht aan de specifieke wensen en de cultuur van de gemeenschap; de bewoners die volgens traditie graag in familieverband willen wonen en voor elkaar willen zorgen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de beoogde chalets niet met de rug naar elkaar toe hoeven te staan, zoals in het oorspronkelijke plan was opgenomen. De gemeenteraad nam dinsdagavond unaniem een voorstel aan van Nederweert Anders, D66 en GroenLinks dat het mogelijk maakt om de acht chalets zo te plaatsen dat families elkaar kunnen zien en ook daadwerkelijk samen kunnen leven. Verder was er in het plan al rekening gehouden met gescheiden sanitair voor mannen en vrouwen, zoals hun traditie voorschrijft. 

Woonwagenbewoners wachten al jaren op nieuwe huisvesting in Nederweert. Naast de ontwikkeling van het plan Gutjesweg gaat de gemeente op zoek naar een extra locatie die ruimte biedt voor nog eens acht tot maximaal twaalf standplaatsen. De gemeenteraad heeft het college gevraagd om binnen een jaar de uitkomsten van dit onderzoek te presenteren en op basis hiervan een voorkeurslocatie en vervolgplan voor te leggen. 

Met deze acties kwamen de zes politieke partijen tijdens de raadsvergadering tegemoet aan een klemmende oproep van twee insprekers. Namens de woonwagenbewoners vroegen zij de raad om daadkracht te tonen en werk te maken van een passende huisvesting die recht doet aan hun cultuur en gezinssituatie. 

Slopen, saneren, bouwen
Eind vorig jaar nam Nederweert de eerste, belangrijke horde in het woningbouwproject voor de Gutjesweg door in te stemmen met de grondexploitatie. Om het terrein in Budschop tot woonwijk te kunnen ontwikkelen, stelde de raad toen 1,4 miljoen euro beschikbaar. Dit geld is onder meer nodig om de bestaande gebouwen slopen en de bodem te saneren. Nu het bestemmingsplan is vastgesteld, kunnen de werkzaamheden, volgens planning volgend jaar van start. Net zoals in het voortraject blijft de gemeente omwonenden informeren over de voortgang.

Tiskeswej fase 2
De gemeenteraad gaf dinsdag ook groen licht voor de tweede fase van het bestemmingsplan Tiskeswej in Nederweert-Eind. Op de hoek van de Steutenweg en Vuursteen verrijzen de komende jaren 42 nieuwe woningen, in een mix van sociale huur, betaalbare koopwoningen, levensloopbestendige huizen en vrije kavels. Ook dit project draagt bij aan een oplossing voor het woningtekort en zorgt voor een betere doorstroming op de woningmarkt. 

Woningbouw is voor de raad in Nederweert topprioriteit. Binnen de gemeente is grote behoefte aan betaalbare woningen voor alle doelgroepen, in het bijzonder voor starters en senioren. De 17 raadsleden stemden dinsdagavond dan ook unaniem en met “een positief gevoel” in met beide bestemmingsplannen.  

Voorbeeldwijken
Bij de ontwikkeling van de twee woonwijken in Budschop en Nederweert-Eind wordt woningbouw gecombineerd met de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering en biodiversiteit. Er worden maatregelen getroffen om de leefomgeving van inwoners groener, hittebestendig en daarmee comfortabeler te maken. Zo creëren we gezonde wijken die klaar zijn voor de toekomst. 

Loes Janssen benoemd tot griffier

De gemeenteraad heeft Loes Janssen met ingang van 1 januari 2025 benoemd tot nieuwe griffier. De Nederweertse volgt Wil Voorter op die deze functie sinds afgelopen september, na het vertrek van griffier Thijs Deckers, waarnam.  

De griffier ondersteunt en adviseert de gemeenteraad. Daardoor kunnen politici hun werk zo goed mogelijk doen en kan er zorgvuldige besluitvorming plaatsvinden. De griffier werkt onafhankelijk van het college en ziet erop toe dat processen rond de raad soepel verlopen. 

Advertentie

5 Reacties

  1. Op de schansstraat ligt een mooi perceel wat ze vroeger al al woningbouw wilde gebruiken.
    Mooi voor apparaten en huizen voor huur voor mensen met een kleine beurs. En woningzoekende die pas in het land zijn.

  2. @Budschop:
    Grondpercelen die in particulier bezit zijn, daar heeft gemeente in 1e instantie niet over te zeggen hoe en wanneer daar gebouwd gaat worden.

    Daarna lijkt het mij opportuun om te kijken wat de koop woonbehoeften van de eigen Nederweerter Jeugd / gezinnen zijn.
    Als daarbij iets vrij komt, dan zijn mijns inziens de gelukszoekers pas aan de beurt……..

    • Roy niet bepaald netjes wat u schrijft.
      Ook bent u niet op de hoogte wat jaren terug de gemeente plannen waren.
      En waarom mag op de schansstraat zo een afschuwelijke woning gebouwd worden lijkend op een showroom of zoals in de
      Volksmond genoemd word het crematorium ,had er een paar leuke huisjes voor de medemens neer gezet.
      Roy niet alleen aan je zelf denken.

  3. Als je als overheid wil dat alle burgers integreren in de samenleving en iedereen gelijk wil behandelen, dan is het niet verstandig om voor een bepaalde groep een uitzondering te creëren om aan hun woonwensen tegenmoed te komen. Het creëert ook een precedentwerking waar andere groepen een beroep op kunnen doen.

  4. Nou lijkt me duidelijk dat die bepaalde groep waar je op doelt meer als voldoende geïntrigeerd zijn in de samenleving en daarbij werden de woonwagenbewoners vroeger niet al te netjes als burger behandeld als voorbeeld dat de leerplichtigen niet welkom waren op de katholieke scholen en daarbij komt nog bij dat de gemeente ze meer als 15 jaar standplaatsen belooft wat niet waar gemaakt word dus lijkt me niet meer als normaal nu er een woonwijk gecreëerd word om de voor hun nogal schaarse plekken dat er rekening gehouden word met de wensen van hun.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie