Een mijlpaal voor Limburg! Vandaag zijn op de Lemmenhoek in Ospel de eerste van de in totaal 4 sociale huurwoningen in de provincie succesvol biobased na-geïsoleerd. Dit unieke project is het resultaat van een samenwerking tussen woningcorporatie Woonik, Building Balance, Takkenkamp en Maasveste Berben Bouw. Het initiatief benadrukt de kracht van samenwerking om duurzame innovaties grootschalig in te zetten en zo bij te dragen aan een gezonde en toekomstbestendige woningvoorraad.
Biobased geïsoleerd
Van veld tot woning: biobased isolatie zet nieuwe standaard
De gebruikte isolatiematerialen voor deze woningen zijn gemaakt uit lokaal geteeld stro. Dit natuurlijke materiaal biedt dubbele milieuwinst: minder CO₂-uitstoot bij de productie én langdurige opslag van koolstof in gebouwen. Het project markeert een belangrijke stap in de ambitie van Building Balance en Limburgse woningcorporaties om in 2040 minimaal 50% van alle bouwmaterialen biobased te maken.
“Met dit project laten we zien dat duurzaam bouwen niet alleen haalbaar is, maar ook voordelen biedt voor bewoners”, zegt Saskia Sonnemans van woningcorporatie Woonik. “We willen hiermee bijdragen aan een gezonde leefomgeving en een voorbeeld stellen voor de sector.”
Gezond wonen en duurzame innovatie
Naast milieuwinst heeft biobased isolatie directe voordelen voor bewoners. Natuurlijke materialen verbeteren het binnenklimaat door hun ademende werking en optimale vocht- en warmteregulatie. Roy Lormans van Maasveste Berben Bouw benadrukt: “Deze samenwerking toont aan dat innovatieve natuurlijke materialen niet alleen de toekomst van bouwen veranderen, maar ook direct bijdragen aan het wooncomfort van de bewoners.”
Koploper in duurzaam bouwen
Het project is een belangrijke mijlpaal binnen de gezamenlijke ambities van Building Balance en de woningcorporaties in Limburg. Naast CO₂-reductie biedt biobased bouwen kansen voor biodiversiteit, waterkwaliteit en het versterken van lokale agrarische verdienmodellen.
“Met dit voorbeeldproject willen we de potentie van biobased bouwen onderstrepen”, geeft Frank Kusters van Building Balance Limburg aan. “We hopen andere woningbouwcorporaties en bouwers te inspireren om ook deze duurzame stap te zetten.”
Vandaag zijn op de Lemmenhoek in Ospel de eerste van de in totaal 4 sociale huurwoningen in de provincie succesvol biobased na-geïsoleerd.
_____
Blik op de toekomst
De ambities reiken verder dan deze pilot in Ospel. Tegen 2026 willen Limburgse woningcorporaties jaarlijks 200 woningen biobased isoleren. Ook blijven zij investeren in de ontwikkeling en toepassing van biobased materialen, met als einddoel een CO₂-neutrale bouwsector in 2040.
Commitmentverklaring
Om deze ambitie te realiseren, hebben de grotere woningcorporaties in Limburg (C11-kraamkamers) als een ‘coalition of the willing’ op 20 november een commitment-verklaring ondertekend. Dit is een belangrijke stap om de komende jaren te starten met de verdere toepassing van biobased isolatie in de sociale woningbouw.
De ondertekenaars zijn: Wonen Limburg, ZOwonen, Woonpunt, Wonen Zuid, Nester, Weller, Servatius, Antares, Woningstichting Maasvallei, Krijtland Wonen en WoonWenz.
Er zijn nog geen reacties geplaatst