Woningbouw in Nederweert: twee nieuwe wijken, inhaalslag sociale huur en na twintig jaar eindelijk mogelijkheden voor woonwagenbewoners. De fractie Nederweert Anders blikt samen met jullie terug op afgelopen raadsvergadering.
Flinke uitbreiding betaalbare woningen
In de raadsvergadering van 19 november kreeg de woningbouw in Nederweert een flinke impuls. Het betreft twee nieuwe, duurzame wijken in Nederweert-Eind en in Budschop. Nederweert Anders is vooral blij, dat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de behoefte aan betaalbare woningen.
Iedereen in Nederweert verdient naar onze overtuiging een passend dak boven het hoofd, maar feit is dat we nog een behoorlijke inhaalslag te maken hebben in het aantal sociale huurwoningen. Dat aandeel is in Nederweert slechts 18%, terwijl het landelijk gemiddelde op 27% ligt. Met name het plan Gutjesweg levert een bijdrage aan deze noodzakelijke en ook verplichte inhaalslag.
Daarnaast behoort de gemiddelde woningwaarde in Nederweert tot de hoogste in Limburg. Om deze reden stemt het aandeel betaalbare koopwoningen in beide plannen ons positief. Met name starters moeten een eerlijke kans krijgen op de woningmarkt, maar ook senioren hebben behoefte aan een betaalbaar alternatief, waardoor zij tevens een bijdrage kunnen leveren aan de noodzakelijke doorstroming.
Een luisterend oor voor de soms al twintig jaar wachtende woonwagenbewoners
Het plan Gutjesweg voorziet ook in acht extra chalets voor woonwagenbewoners. Sommigen van hen wachten al twintig jaar op een plek, waar zij bij hun familie kunnen wonen in een huis op wielen, iets wat past bij hun cultuur en waar zij wettelijk simpelweg recht op hebben. Het binnen de verschillende generaties voor elkaar kunnen zorgen is voor hen essentieel. Doordat er decennia nagenoeg niets voor hen is gebeurd, liggen er inmiddels verschillende nieuwe aanvragen voor een standplaats bij de gemeente.
Nederweert Anders is meermaals op bezoek geweest op de Gutjeszijweg en heeft zich het lot van deze vergeten groep Nederweertenaren aangetrokken. We zijn dan ook heel blij dat ons amendement, waarin geregeld is dat de acht chalets met de ingangen naar elkaar toe kunnen staan, door de hele raad is aangenomen.
Daarnaast roept ons amendement het College op om binnen een jaar een locatieonderzoek af te ronden om aan de resterende woonbehoefte te voldoen, zodat de wachttijd deze keer geen twintig jaar is, maar van menselijker proporties.
Transparantie voortgang Pinnenhof
Nederweert Anders riep het College met klem op transparant te zijn in de opdracht die zij op 8 oktober van de Raad heeft gekregen. Welk tijdpad wordt in de zoektocht naar (een nieuwe locatie voor) een nieuwe Pinnenhof gehanteerd, met wie wordt gesproken en wat is de huidige stand van zaken? Met name het niet tijdig en niet juist meenemen van de Raad was het grootste punt van kritiek op 8 oktober en wij hechten daarom zeer aan een zorgvuldige informatievoorziening en communicatie.
Laten we samen op zo kort mogelijke termijn zorgdragen voor een nieuwe, betaalbare multifunctionele accommodatie, waar we tientallen jaren mee vooruit kunnen!
1 Reactie
Misschien begrijp ik het niet, maar waarom komen vluchtelingen in onze buurt wonen , en hebben wij daar geen stem in. Ik dacht dat er in iedere wijk , buurt , mensen in woningen geplaatst . Krijgen zij op de Gutjesweg ook een woning.?