Skip to content

Hoe ziet onze gemeente er over 10 jaar uit?

18 februari 2025 | 9:10

Hoe ziet Nederweert er over 10 jaar uit als we een inwonersaantal van 25.000 bereikt hebben? Deze vraag staat maandag 24 februari centraal tijdens een themabijeenkomst Omgevingsvisie.

Themabijeenkomst Omgevingsvisie

Raadsleden en fractieondersteuners buigen zich over het Nederweert van 2035. We kunnen ons voorstellen dat je als inwoner ook benieuwd bent naar de invulling van dit vraagstuk. Je bent daarom van harte uitgenodigd deze avond plaats te nemen op de publieke tribune en de denkbeelden van de raad aan te horen.

Eén Omgevingsvisie
Nederweert werkt toe naar één Omgevingsvisie, die eind 2026 wordt vastgesteld. In deze Omgevingsvisie worden de diverse ruimtelijke opgaven zoals wonen, werken, mobiliteit, natuur, klimaat en milieu, in samenhang met elkaar bekeken. In de Omgevingsvisie wordt rekening gehouden met een groei naar 25.000 inwoners. Deze groei vraagt naast ruimtelijke capaciteit ook om een sociaal maatschappelijke doorontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van zorg en onderwijs. 

De koers van Nederweert
Wat en hoe we bouwen, bepaalt in grote mate hoe Nederweert zich in de toekomst ontwikkelt. De ruimtelijke visie beschrijft hoe we in onze gemeente kunnen uitbreiden met woningen en voorzieningen, terwijl we tegelijkertijd de bestaande kwaliteiten en leefbaarheid behouden en versterken. De keuzes die we maken, bepalen de koers van Nederweert. Het doel is om Nederweert een aantrekkelijke woon- en leefomgeving te laten blijven voor zowel huidige als toekomstige inwoners, ondernemers en bezoekers.

Start en vervolg
De eerste bijeenkomst met raadsleden en fractieondersteuners vond plaats op dinsdag 14 januari 2025. Tijdens deze bijeenkomst zijn de gemeentelijke opgaven en het proces naar een Omgevingsvisie geschetst. Tijdens de tweede bijeenkomst op maandag 24 februari worden raadsleden uitgedaagd met elkaar in discussie te gaan over de mogelijke keuzes voor Nederweert. Op verzoek van de raad zullen de komende maanden meerdere bijeenkomsten plaatsvinden rond dit thema. 

Je bent welkom
Je bent van harte uitgenodigd om de themabijeenkomst van maandag 24 februari bij te wonen. De bijeenkomst start om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Je kunt de discussie live volgen vanaf de publieke tribune. Ben je niet in de gelegenheid om naar het gemeentehuis te komen, dan kun je de bijeenkomst ook bekijken via de livestream op www.nederweert.nl of via www.nederweert24.nl.

Advertentie

11 Reacties

  1. hoe ziet de pinnenhof over 1 jaar er uit

  2. Waar unne knauwel, zorg maar eens eerst dat het centrum aantrekkelijk wordt (nu een gatenkaas zonder sfeer ) en zorg dat er een mooi gemeenschappelijke voorziening komt die qua architectuur ook nog iets uitstraalt, nu staan er een hoop lelijke gebouwen en wordt er al jaren een hoop vergaderd en er komt niets niets fatsoenlijks uit voort…ook voor het toerisme wordt weinig gedaan, de fietspaden worden niet of slecht onderhouden; er zijn al erg veel plannen gemaakt, toren kanalenviersprong, fietsbruggen/tunnel, scouting landgoed, aspergestelling zichtbaar maken etc etc en wat wordt er gerealiseerd ? Helemaal niets…….

  3. Een ding is zeker, het (vracht)-verkeer gaat nog steeds over de N266 langs brug 15.

    • Dan is er te minsten nog leven in het dorp

    • Als dat het geval is, hebben we met z’n allen weer verkeerd gestemd….
      Ze zullen nu toch wel in de gaten hebben dat Randweg west voor de toekomst een Bitter Noodzaak is….

  4. Klopt Frans. Wat ambtenaren al jaren doen is hun eigen burostoel warm houden. Daarom duurt het zo lang.

    • Buro stoel warm houden en er moet een externe buro een beslissing nemen, dat zelf vinden denk ik moeilijk, moet geld kosten.

  5. Als geboortige Nederweertenaar, maar al sinds 1990 in Weert wonend, denk ik dat de topprioriteit van Nederweert is zelfstandig te blijven.In hoeverre dat haalbaar is, weet ik niet, want via de Zuid-Willemsvaart en de Ringbaan Noord groeien we aan mekaar vast, zodat we straks een aaneengesloten stuk bebouwing hebben, al dan niet bestaande uit industrieterreinen.De verleiding is dan groot er één Gemeente van te maken.Voor zover ik weet zijn er niet veel Nederweertenaren te porren voor een samengaan met Weert, maar ik weet wel dat de politiek in Weert daar heel anders over denkt, ook door het eeuwenoude minderwaardigheidsgevoel richting Roermond, dat zoals bekend veel meer stadse uitstraling heeft dan Weert, waar opgeteld net zoveel gemeentelijke monumenten staan als Roermond in één straat heeft staan.Natuurlijk heeft een samengaan voordelen, zoals één brandweerkorps met een kazerne pal op de huidige Gemeentegrens, dus mooi centraal gelegen.Eén Gemeentehuis is misschien een brug te ver, maar het Gemeentehuis in Nederweert zal wel gedegradeerd worden tot een soort dependance van dat van Weert.Voor de “grotere” zaken zul je echter naar Weert moeten.Mijn grootste argument tegen een samengaan is dat de “stem” van de gewone burger grotendeels verloren gaat.Stramproy was tot 1998 een zelfstandige Gemeente en werd toen bij een herindeling opgeslokt door Weert en werd gedegradeerd tot randgebied.Tot op de dag van vandaag een bittere pil voor menig inwoner van Stramproy.Swalmen wachtte in 2007 eenzelfde lot, tot woede van de Swalmenaren.Kleinere kernen die opgaan in een groter geheel hebben daar geen voordeel bij maar alleen nadelen.Kon je vroeger in Swalmen en Stramproy even bij het Gemeentehuis naar binnen wippen, kun je nu in je auto of het openbaar vervoer stappen om dat te regelen.Kende je vroeger vaak de ambtenaar waarmee te te doen had kun je dat in een grotere Gemeente vergeten.Kleinere scholen in kernen werden en worden opgedoekt en nu hebben we dus grote onderwijsfabrieken waar 1000+ leerlingen zitten en de leerling gedegradeerd is tot een nummer, zoals koeien ook een oormerk hebben met daarop hun gegevens.Een uitzondering is de Yuverta MAVO in Nederweert, een kleinschalige onderwijsinstelling – waar ik zelf op heb gezeten – waar de leerlingen hun leraar kennen en omgekeerd.Daar gaat men voor kwaliteit van Kennis en niet voor kwantiteit van Kennis en afgezien van Nederweerter kinderen zitten er ook veel leerlingen uit andere plaatsen op en één keer raden uit welke Gemeente het grootse contingent komt en dat wil Nederweert opslokken ?

    • Swalmen werd opgeslokt door Roermond, niet Weert.

  6. De gemeente stopt vanzelf te bestaan door gebrek aan personeel. Zij moeten eerst eens eigen zaken op orde hebben voor dat ze aan iets nieuws beginnen.

  7. Tja hoe nederweert nu bouwt is het vooral minder groen en vele beton en stenen….. natuur reinigt ook de lucht maar in nederweert word er meer gekapt dan geplant en groenstroken is onderhand houtpulp en hout snippers. gezonder word het er niet van. het zou nederweert sieren om iets meer te doen zoals bv someren of weert doen. die planten tenminste echt groen aan en niet het zo hier ploffe we een boom die na 3 jaar weer dood is en vol met zaagsel staat. maar ja viesie van weer is groeien in beton en stenen meer niet.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

NederWEET-2022-22
Inschrijven maar!
30 maart 2025 | 11:00
2025_02_09-Jubileumavond-van-VV-De-Vlikkestaekers-in-Ospel-Henk-Roemen-6
Over een kleine 2 weken is het zover
29 maart 2025 | 20:11

Advertentie