Een historische film over het bekende pand Siem. De ontdekking van het oudste Nederweerter dorpsgezicht. Een monumentaal huis dat een oorlogsgeheim prijsgeeft. Geslaagd cultuurspektakel rond de kerktoren van Eind. Ontwikkelingen rond het Grenskerkmonument. Veel aandacht voor de herdenking van oorlog en bevrijding. Een zestal interessante publicaties. Maar ook drukbezochte lezingen, excursies en presentaties. 2024 was in alle opzichten een veelbetekenend jaar voor alle geïnteresseerden in Nederweerter heemkunde, erfgoed en historie. Heemkunde en belangstelling voor erfgoed bloeit volop!
Vizier op Nederweert
Belangstelling voor erfgoed
Traditioneel blikken de actiefste Nederweerter organisaties op het gebied van heemkunde, erfgoed en historie-beoefening (die verenigd zijn in de Erfgoedgemeenschap Nederweert) in het begin van het jaar altijd terug op het voorgaande jaar. Het onlangs verschenen jaarverslag geeft een fraai overzicht van het veelzijdige activiteitenprogramma. Met een sterk accent op inhoud, beleving, en samenwerking.
Samenleving
Wat de Erfgoedgemeenschap Nederweert motiveert is als volgt samen te vatten: Meer kennis over de geschiedenis en het erfgoed van Nederweert draagt bij aan de positieve beleving van de omgeving door inwoners en bezoekers. Het stimuleert de bescherming en het promoten van ons cultureel historisch erfgoed. Organisatie en motivatie tot deelname aan erfgoedcultuuractiviteiten leidt tot burgerparticipatie, legt verbindingen en verbanden in de samenleving en versterkt de ontwikkeling van talenten en veerkracht van inwoners. Zaken die ook het gemeentebestuur van Nederweert heel belangrijk vindt.
Terugblik
Veel meer hierover, en een terugblik op het activiteitenprogramma van afgelopen jaar, lees je in de pdf-bijlage.
Erfgoedgemeenschap Nederweert
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vijf organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Stichting Historisch Onderzoek Weerterland (SHOW), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals dialect, genealogie, historische tradities en folklore.

2 Reacties
Prachtig! Goed bezig, die erfgoedclubs.
Prachtig dat het volop de belangstelling heeft en groeit. Ode aan de medewerkers van SGN en Nederw. Verleden. Maar ook aan de vele vrijwilligers die aan de presentaties meewerken.