Was jij erbij, in de jaren ‘70 en ‘80? In die jaren werd Nederweert in de weekenden overspoeld met jongelui die gingen stappen in de cafés in de Kerkstraat, Brugstraat en op Budschop. Heb je daar nog nostalgische herinneringen aan? Denk je er met weemoed aan terug?
Uitgaansleven in Nederweert
“Wij in ieder geval wel. Daarom zijn wij – Thijs Bijlmakers, Jan Hendrix, Huub Huijsmans, Michel Knapen en Sjaak Stockmans – het initiatief gestart om die tijd te laten herleven“. Ze werken aan een boek waarin verhalen en foto’s uit die tijd komen te staan, en ze proberen in kaart te brengen waar al die cafés (en friettenten) ook al weer lagen.

Gekke streken uitgehaald?
Iedereen die ‘erbij was’ kan zijn of haar herinneringen toesturen naar stapjaren7080@gmail.com. Ze zijn op zoek naar bijzondere verhalen. Gekke streken die in de cafés, friettenten (of de Chinees die toen op Budschop lag) werden uitgehaald. Avonden waarop je naar mooie bands luisterde. Avonden waarop relaties begonnen of werden verbroken, of vechtpartijen uitbraken. Verhalen kunnen gaan over de sfeer in cafés, het interieur, de muziek. De mooiste verhalen zijn vaak herinneringen die keer op keer werden verteld op feestjes: wist je nog toen die ene avond in café X?
Stuur je verhaal in naar stapjaren7080@gmail.com. Je krijgt altijd snel een reactie, mogelijk hebben ze een aanvullende vraag over je stuk. Lees wel even de instructies voor het aanleveren van teksten en foto’s. Binnenkort gaat een website over dit boekproject de lucht in. Dat laten ze weten via Nederweert24.
Instructies voor inzendingen
- Het beste is: iets schrijven over wat je hebt meegemaakt in één specifiek café, friettent of de Chinees (die lag in die tijd op Budschop). Je kunt ook twee of drie stukjes aanleveren, steeds van een andere tent.
- We beperken ons tot de cafés in de Kerkstraat, Brugstraat en Budschop. Dat was in die tijd het bruisende centrum.
- Stukjes kunnen gaan over de muziek en/of de sfeer in dat café, vriendschappen, relaties en ruzies, bijzondere voorvallen (inclusief streken die werden uitgehaald), andere herinneringen aan het uitgaansleven.
- Schrijf iets wat je zelf hebt meegemaakt of waar je zelf bij was. Dus geen verhalen ‘van horen zeggen’.
- Pas op met het noemen van namen van personen die erbij waren. Niet iedereen wil met naam in het boek worden genoemd. Als je een naam noemt, vraag die persoon dan toestemming.
- Herinneringen vervagen. Mogelijk weet je niet meer exact wat is gebeurd. Probeer toch de werkelijkheid zoveel mogelijk te benaderen.
- De lengte van je stuk is niet zo van belang, 150-400 woorden is een mooi aantal.
- Onderteken je stukje met je voor- en achternaam en de plaats waar je tegenwoordig woont. We kunnen geen anonieme stukjes in het boek opnemen. Heb je een goed verhaal, maar zet je liever geen naam eronder? Neem dan contact met ons op.
- De redactie beoordeelt alle stukken. Worden sommige gebeurtenissen door meerdere mensen beschreven, dan moeten we of een keuze maken, of we herschrijven enkele vergelijkbare stukjes tot één groter stuk. Alle stukken worden geredigeerd, dus maak je niet druk om een zin die nog niet lekker loopt, dat wordt allemaal rechtgezet.
- Het is mogelijk dat we naar aanleiding van je stuk nog een vraag hebben. Dan nemen we contact met je op.
- Vind je het lastig om een stuk te schrijven maar heb je wel een goed verhaal? Neem dan contact met ons op. Jij vertelt dan, wij schrijven het stukje.
- Heb je foto’s van het uitgaansleven uit die tijd? Die kunnen we ook goed gebruiken. Als je een foto aanlevert, zet er dan bij wie er op staat. Hou er rekening mee dat iedereen toestemming moet geven voor het plaatsen van de foto in het boek. Foto’s krijg je binnen enkele dagen retour.
- Stuur je stukje(‘s) (als word-document of rechtstreeks in je mail) en/of je foto(‘s) naar stapjaren7080@gmail.com. Hier kun je ook terecht voor andere vragen over dit boek.
4 Reacties
Legendarische jaren en nu nog slechts een herrinnering aan de tijd dat we van jongens mannen werden en onze moeders wakker lagen tot we thuis waren, soms in het holst van de nacht.
Mooi initiatief. De column van Gerard Kessels in De Limburger van vrijdag 28 maart is al een mooie opmaat!
Mijn inschatting is dat één boek te weinig zal zijn. Er is de jaren 70/80 zo veel moois gebeurt bij Santa/de Kleine winst dat het afscheid van Tjeuke Boekhorst ( het Scheurke) snel vergeten was.
Met genoegen kijk ik uit naar belevenissen uit deze legendarische periode. Om NOOIT te vergeten.
Heel veel succes !
Thijs en Johan zeen al lang weg uit de Kleine Winst en helaas is moeder Schreurs overleden.
Het enige wat er nog steeds hetzelfde is bij de Winst is Marcel G..