Skip to content

Moulin Blues 40 jaar | Van café-idee tot bluesinstituut

12 april 2025 | 20:30

Het is 1985 wanneer in Ospel de Stichting Rhythm & Blues Ospel wordt opgericht. Met als doel de bluesmuziek te promoten, organiseren de oprichters in 1986 voor het eerst het festival Moulin Blues. Wat begon als een wild plan, bedacht achter een glas bier in café De Prins, is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande bluesfestivals in Europa. Hoewel de stichting in 2025 haar 40-jarig jubileum viert, staat de teller van Moulin Blues op de 38e editie – het verschil komt door de twee coronajaren, waarin het festival fysiek geen doorgang kon vinden maar digitaal plaatsvond als Moulin Blues at Home. 

Initiatiefnemers Bert Vossen en Henk Douven konden destijds niet vermoeden dat hun idee – geboren tijdens een avondje kletsen over bluesmuziek – decennia later zou resulteren in een internationaal vermaard evenement. “Je start een festival, maar weet nooit waar je aan begint. Tien maanden ben je bezig, bellen in de pauzes van je werk en in je vrije tijd. Maar fanatiek… pure liefhebberij,” vertelde mede-oprichter Bert Vossen treffend in een terugblik op de begindagen. En die liefhebberij heeft zijn vruchten afgeworpen: sinds 1986 klinkt elke lente het akkoordenschema van de blues over de Ospelse Peel, en Moulin Blues is onlosmakelijk onderdeel van de gemeenschap geworden. 

Moulin Blues 40 jaar Deel 1

Het eerste festival: klein begin, grote passie 
De allereerste editie van Moulin Blues vond plaats in mei 1986 op een weiland in Ospel. Het festivalterrein was bescheiden: een tent, een grasveld als ligweide, en honderden fietsen langs de dranghekken geparkeerd als stille getuigen van de opkomst. De line-up bestond uit zeven bluesbands – stuk voor stuk met zorg geselecteerd – en het programma stond simpelweg met stift op een vel papier geschreven dat aan het tentzeil was gebonden. 

Burgemeester Theo Kessels gaf het startschot door het festival officieel te openen, waarna Ospel voor even het mekka van de blues werd. Alsof het nooit anders was geweest, genoot een flink aantal bluesliefhebbers op de ligweide van de rauwe gitaarriffs en hartverscheurende harmonica’s. Het intieme dorpsfestival was een feit, en de sfeer zat er vanaf het begin goed in. 

Die eerste editie was meteen een schot in de roos. Honderden muziekliefhebbers trokken naar Ospel om samen de blues te vieren. In lokale kranten werd vol lof geschreven: “Zeven uitstekende bluesgroepen en een perfecte organisatie kenmerkten afgelopen zaterdag…” kopte het Weekblad voor Nederweert in 1986, dat ook meldde dat de organisatie besloot om volgend jaar weer een Moulin Blues te houden. De fundamenten voor een jaarlijkse traditie waren gelegd. Vanaf 1987 werd Moulin Blues een terugkerend evenement in het eerste weekend van mei. 

Groei naar een bluesmekka 
In de jaren die volgden groeide Moulin Blues gestaag. Wat begon als een eendaags festival, werd al snel uitgebreid – bij het 10-jarig jubileum in 1995 zelfs tijdelijk naar twee dagen, een formule die later definitief werd. Al in 1987 en 1988 trok het festival grote namen aan. In 1988 kwamen zelfs Amerikaanse bluesgiganten als Louisiana Red, Albert Collins en Lonnie Brooks naar het Peeldorp. De regionale krant Kanton Weert merkte destijds op dat de feesttent eigenlijk nu al te klein was voor zulke grote bluesartiesten – een teken dat Moulin Blues zijn jeugdjaren ontgroeide. Het festival kreeg landelijke bekendheid: het vroege tijdstip begin mei zorgde ervoor dat Ospel vaak de primeur had van bands die net aan een Europese tour begonnen. 

Een absoluut hoogtepunt uit de geschiedenis was de editie van 1998. Op de festivalposter prijkte trots: “B.B. King in Ospel!”. Dat jaar haalden de organisatoren de koning van de blues naar Limburg – een fenomeen, een legende, een unicum voor een dorpsfestival. “The Godfather of Blues” speelde in een uitverkochte tent en bezorgde Ospel een plaats in de geschiedenisboeken. In de daaropvolgende jaren sierden nog veel meer grote namen het podium in Ospel. Artiesten als Buddy Guy, Mavis Staples, Joe Bonamassa, Jimmie Vaughan en de Tedeschi Trucks Band – stuk voor stuk iconen – hebben in Ospel opgetreden. Moulin Blues werd daarmee niet alleen een lokaal feestje, maar een evenement van internationale allure dat op de kalender van bluesfanaten uit heel Europa stond. 

Altijd de muziek en de sfeer centraal 
Ondanks de groei en de grote namen is Moulin Blues altijd trouw gebleven aan zijn opzet: een no-nonsense festival met een authentieke, gemoedelijke sfeer. Het festivalterrein in Ospel ademt gezelligheid; van de kampvuurjam op de camping tot de biertafels vol lachende bezoekers in de tent. “Moulin Blues is zoals een bluesfestival hóórt te zijn,” kopte een regionale nieuwssite in 2017, verwijzend naar die unieke mix van topmuziek en Limburgse gezelligheid. Bezoekers uit alle windstreken staan elk jaar weer versteld van de informele, warme ambiance waarin het festival baadt. Hier geen sterallures of vip-hekken: artiesten lopen ontspannen rond over het terrein en drinken een pintje met het publiek, en nieuwe talenten krijgen evenveel aandacht als de gevestigde acts. 

Van gruizige Delta blues tot swingende Chicago blues en van soulvolle gospel tot dampende rock-’n-roll: in vier decennia is zowat elke stijl binnen de blues en roots voorbij gekomen in Ospel. Die muzikale diversiteit, gecombineerd met de constant hoge kwaliteit van de optredens, heeft Moulin Blues de reputatie gegeven van een intiem festival met een legendarische status. Het is klein in schaal, maar groots in beleving. 

Inmiddels maakt Moulin Blues zich op voor alweer de volgende editie (2 & 3 mei). Veertig jaar na die eerste ingeving aan de cafétoog is de conclusie helder: de blues leeft in Ospel – en hoe.

Voor meer informatie over Moulin Blues 2025, de line-up en kaartverkoop: www.moulinblues.nl

Alles over Moulin Blues vindt je op onze speciale pagina op Nederweert24.

Advertentie

5 Reacties

  1. Gefeliciteerd Moulin Blues ! Het was burgemeester TOON Kessels die het eerste festival opende. Als zijn kabinetschef was ik er getuige van.

  2. Ik ben er sinds het begin op 1 jaar na – de hele dag stortregens en ik zat in mijn stamkroeg naast een lieftallige blondine – elk jaar geweest en met die blondine is het niks geworden : ik had beter een taxi gebeld, want had toch droog gestaan met een goed glas bier in de hand en bands op het podium.

  3. Proficiat Moulin Blues, jaarlijks hoogtepuntje !!

    • Moulin Blues … een begrip in de wereld van de Blues .. op deze aardbol mag ik wel zeggen . In deze 40 jaar hebben veel bluesartiesten Ospel bezocht .. en velen vermaakt met deze stijl van muziek . Hebben mensen elkaar ontmoet .. en zijn er veel verliefd geworden op elkaar .en sommige zijn er nu met hun kinderen of kleinkinderen .. het bestuur en vrijwilligers hebben het niet gemakkelijk gehad maar bleven zichzelf en gaven hun concept niet af , dat vind ik knap en hoop dat ze nog lang kunnen blijven bestaan ! Dat er onder de jeugd weer liefhebbers zullen gaan komen om met ,,onze ,,blues verder te gaan .PROFICIAT Moulin Blues .. en zeg nog even bij dat de regering wel wat financiele steun kan geven ipv te kijken of ze er geld kunnen gaan halen uit die sector !


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

2025_04_16-Ruyten-Zonwering-Weert
Bel met Ruud Bieshaar eigenaar van Ruyten Zonwerin
16 april 2025 | 21:10
Gerard-van-heugten-tekeningen-boek
Meer dan 250 tekeningen
16 april 2025 | 20:01
2025_04_16-Canadees-bezoek-op-molen-de-Korenbloem
4 Canadezen op bezoek
16 april 2025 | 19:00

Advertentie