Skip to content

WEL of GEEN Centrumplan Nederweert

8 juni 2015 | 22:31

Centrumplan Wijen 4209Ondernemers en vastgoedeigenaren hebben maandagmiddag een brief met bijna 100 handtekeningen samen met een quick scan rapport over de visie op het centrumplan aangeboden aan de vier politieke partijen van Nederweert. Uit het rapport en de vele handtekeningen blijkt dat het voorgesteld Centrumplan van het college geen draagvlak heeft.

Uit de gehouden verkenning blijkt volgens het college dat er op de langere termijn geen kansen worden gezien om het Lambertushof en omgeving als winkelcentrum overeind te houden. Reden voor het college om de raad te vragen de visie uit het Masterplan te actualiseren en de herontwikkeling van de locatie Wijen Woonwereld als nieuw winkelcentrum mogelijk te maken. Het college heeft in eerste instantie ingezet op behoud en optimalisatie van Lambertushof. Dit kan echter alleen als er mogelijkheden zijn voor een duurzame supermarktlocatie. Dit is namelijk de basis waar veel winkels hun bestaansrecht aan ontlenen. Volgens berekeningen is dit niet haalbaar.

WEL

Na vele jaren is de gemeente er samen met een ontwikkelaar en enkele adviseurs in geslaagd om een realistisch en financieel passend plan voor het centrum te ontwikkelen. Volgens Bart Pluk van Jan Linders BV laat het college hiermee zien dat het durft te kiezen voor een versterking van de detailhandelsstructuur van Nederweert. “Juist in deze tijd is het cruciaal om de in het verleden ontstane winkelstructuren kritisch tegen het licht te houden en deze op de juiste manier te versterken. Gebeurt dat niet, dan komt de toekomst van het winkelgebied serieus in gevaar. Niet kiezen voor het Centrumplan Nederweert betekent op langere termijn dat consumenten de kern van Nederweert links laten liggen omdat ze in omliggende gemeenten veel gemakkelijker boodschappen kunnen doen“, aldus Bart Pluk.

De locatie aan het Lambertushof is voor Jan Linders niet voldoende toekomstvast. Onafhankelijk onderzoek heeft volgens Bart voldoende aangetoond dat het optimaliseren van de bestaande Jan Linders zowel ruimtelijk als financieel niet haalbaar is. Dit betekent dat investeren in de bestaande locatie niet zinvol is. Wanneer het Centrumplan niet gerealiseerd wordt, heeft dit verstrekkende gevolgen voor Jan Linders Nederweert.

“Wij roepen de gemeenteraad van Nederweert daarom op om definitief te kiezen voor het Centrumplan. Laten we vervolgens samen met de ondernemers de schouders zetten onder een compact en goed functionerend centrum. Op die manier kunnen we de consument uit Nederweert optimaal bedienen en stellen we de toekomst van het winkelgebied veilig,” aldus Bart Pluk.

GEEN

Ondernemers en vastgoedeigenaren van het centrum zijn echter fel tegen de voorgestelde plannen. Onder leiding van Stan Heerschap van de Jumbo zijn er bijna 100 handtekeningen van ondernemers en vastgoedeigenaren tegen de verplaatsing van de Jan Linders naar de locatie Wijen opgehaald. Deze handtekeningen hebben ze vergezeld van een brief ingediend bij de gemeenteraad. In een heel kort tijdsbestek is er in opdracht van Stan Heerschap en Supravastgoed een quickscan gemaakt door Bureau Stedelijke Planning BV over de centrumvisie van Nederweert. Hieruit blijkt dat een overgrote meerderheid van de ondernemers en vastgoedeigenaren geen vertrouwen heeft in het voorliggende Centrumplan.

Er wordt een heel klein handvat uit de verkenning aangegrepen om de plannen te kunnen verantwoorden. Conclusie van de verkenning is namelijk dat ingezet moet worden op behoud van het huidige winkelcentrum, maar als dat niet kan, kan eventueel voor het plan Wijen gekozen worden. Volgens Stan Heerschap is dat te weinig onderbouwing van zo’n ingrijpend plan. “Wij snappen niet waarom de druk zo hoog is op dit moment. Waarom niet zorgen voor draagvlak en betere onderbouwing van de inmiddels complete veranderende markt. Gum alles eens uit en maak een nieuwe plan en blijf niet voortborduren op veelvuldig gemuteerde plannen.” Bovendien zijn de gevolgen voor het Lambertushof niet in kaart gebracht.

Stan Heerschap weet dat zijn belangen ook heel groot zijn. Gesterkt door bijna 100 handtekeningen vindt hij dat hij namens de ondernemers en vastgoedeigenaren moet laten merken dat er geen draagvlak is. Hij wil dat ondernemers, eigenaren en gemeente zich organiseren en samen een gedragen visie over het centrum (inclusief Wijenlocatie) ontvouwen.

Vanwege het overlijden van raadslid Frans Kurstjens gaat de raadsvergadering dinsdagavond niet door.

Advertentie

10 Reacties

  1. @Consument
    waarom pak je de auto naar Weert? Weert is ook niet optimaal. Optimaal winkelen doe je in Frankrijk waar ze alle supermarkten aan de rand van eens stad neer hebben gezet. Echter, de centra van steden zijn compleet dood. Voor de consument op korte termijn ideaal, op de lange termijn is het voor de sfeer van een dorp funest.
    Er is een supermarkt aan de randweg waar het echter enorm druk is, prijsvechter Lidl. Daar hebben Jumbo, Jan Linders, Albert Hein en de Aldi veel last van.
    Wanneer Jan Linders zou vertrekken uit Nederweert dan staat waarschijnlijk Lidl te springen om deze locatie over te nemen. Lidl wil namelijk fors uitbreiden maar het vinden van goede supermarkt locaties is erg moeilijk. Het DC van Lidl in Weert is zo gebouwd dat het verdubbeld kan worden terwijl het nu nog lang niet op volledige capaciteit draait….
    Je raakt de kern van de discussie. Wat wil de consument in 2025? Vergrijzing, autonome auto’s, verdere samensmelting van digitaal en de echte wereld. Je moet al in deze materie zitten wil je er een beetje een uitspraak over kunnen doen. Cor Molenaar, hoogleraar Ecommerce heeft deze problemen al begin 2000 voorspeld. Zie ook zijn website cormolenaar.nl

  2. @floor:
    Weert is qua supermarkten (lidl en toekomstige ontwikkelingen ringbaan oost) wel redelijk optimaal. Lidl zal zich best in nederweert willen vestigen, maar niet in het jan linders pand (lidl zoekt inmiddels al panden van 2.600m2). Die komen hier dus niet. Cor molenaar schrijft inderdaad zinnige dingen over winkelgebied en en ontwikkelingen zoals Internet. Echter, supermarkten redden zich solitair prima. Het gaat alleen ten koste van de andere winkels die er normaal omheen liggen. Kortom, ik blijf wel in mijn auto stappen richting weert!

  3. Lidl wil niet in een pand met te weinig parkeerplaatsen en slechte bereikbaarheid. Is toch niet voor niets dat ze in Weert aan rand liggen. Waren opties genoeg in Weert. Waarom als consument naar Weert? je geeft zelf al het antwoord. dat mensen uit nederweert naar Lidl rijden zegt alles. Afstand is minder belangrijk dan voor deur parkeren bij grote en goedkope supermarkt Ze zouden dus wel staan te springen om een pand te betrekken zoals ze willen gaan bouwen. Als Emte of Jan linders hun plek opgeeft komt het vanzelf goed. Moeten blij zijn dat gemeente de supermarkten in centrum wil blijven plaatsen. Dat het op lambertushof niet lukt is jammer Weert is ze aan rand van stad aan plaatsen dat is net zoals in Frankrijk funest voor winkelcentrum

    • Waarom heeft Lidl Weert zo’n mooie locatie?
      Niet geheel toevallig dat Lidl in Weert een enorm DC heeft gebouwd. Weert heeft de werkgelegenheid die het DC creëert hard nodig na de leegloop van afgelopen decennia. Ga er maar vanuit dat Weert alles op alles heeft gezet om dit DC binnen te halen. Een goede locatie voor een Lidl Weert is dan een van de overtuigingspuntjes… .

  4. Ik vind : Gum alles GOED uit en borduur niet verder op oude plannen. Met andere woorden, recht door zee , transparant en eerlijk. En kijk oprecht naar alle lagen van de bevolking (lees burgers) Weeg alle voor en nadelen goed af. Heb respect voor elkaar en probeer niet iets door te duwen omdat je daar zelf beter van ( denkt) te worden. Ik gun iedereen het beste, maar zo als men nu bezig is! Nee dat gaat TE VER VEEL TE VER. Wens iedereen nog een fijne dag en mijn oprecht medeleven voor de Familie van Frans Kurstjens

  5. Wat toch negatief allemaal.
    Wees als limburger blij dat een mooi limburgs bedrijf in jullie dorp wil investeren!
    Neem er een voorbeeld aan en ga voor kansen.
    EN NEET VEUR DE BEAREN OPPE WEAG.

    • haha. Welkom in Ni-jwieert!

      Daarom wil men een nieuwe Randweg, kunnen we om die Bearen heen rijden.

  6. Zou Stan Heerschap ook nog hetzelfde erover denken als hij op de locatie Lambertushof zou zitten?
    Jumbo heeft niets te klagen qua locatie. Veel parkeerplaatsen en ruime winkel maar om dan handtekeningen te gaan verzamelen om iemand anders niet hetzelfde te gunnen?
    Te begrijpen dat Jan Linders naar een ruimere huisvesting wil met meer parkeerplaatsen.

    • Gunnen? Wanneer Jan Linders de locatie van Jumbo had willen hebben dan hadden ze die moeten kopen/overnemen toen de toko te koop stond. Jumbo heeft niets te klagen maar ze hebben er wel flink in geïnvesteerd. Je gaat je concurrent toch niet helpen.

  7. Tja ze doen toch wat ze willen. Het centrum hebben ze al onbereikbaar gemaakt dus de winkels gaan vanzelf failliet.

    Mij zie je niet meer in het centrum. Er zijn geen parkeerplekken en je moet ver omrijden indien je de eenrichtingsborden niet negeert. Ik rij liever naar weert, spaar me boodschappen en benodigdheden op en haal het daar. Daar zijn memsen met autos namelijk nog wel welkom.

    Dat wou gemeente Nederweert toch? Het uieindelijk doel lijkt me: 1 grote gemeente met enkel bejaardentehuizen en kleine winkeltjes voor de ouderen. De jonge mensen worden allemaal weggepest met deze anti auto obsessie. Ik ben iig niet meer trots op mijn dorp sinds al die bobo renovaties


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30
2024_10_18-15.000-voor-lokale-verenigingen-Heerschap-33
Spek de kas actie
18 oktober 2024 | 19:00

Advertentie