Skip to content

Pinnenlandtoernooi Nederweert gaat door

Redactie
24 juli 2015 | 11:40

Advertentie

keverTijdens de voorbereidingen van het Pinnenland-tennis-toernooi aan de Bengele in Nederweert is 21 juli tijdens boorwerkzaamheden een nieuwe insectensoort ontdekt. Een zeer kleine groep (10-20) onschadelijke doch zeer zeldzame wantsen (kevers) hebben intrek genomen aan de noordzijde van het park, onder de Lindebomen, gelukkig ver weg van de banen en het terras.

Dit niet vliegende kleine insect is familie van de vuurwants die in Nederland alleen in het Oosten en Zuiden voorkomt. Het gaat bij deze ontdekking om een hybridevorm tussen de Eurydema ornatum en de Pyrrhocoris apterus. De vuurwants is een bontgekleurde soort die een overwegend helder rode kleur heeft met een karakteristiek patroon van zwarte lichaamsdelen en vlekken. Deze nieuw ontdekte soort onderscheidt zich met een blauw/groene punt op het achterlijf (zie foto). De normale vuurwants wants komt in grote delen van Europa voor en is ook in België en Nederland te vinden. De wants is voornamelijk een planteneter die soms dode of levende insecten eet.

Pinnenlandtoernooi Nederweert gaat door

Het tennisterrein aan de Bengele is gedeeltelijk afgezet om verdere verstoring van deze kleine geïsoleerde groep insecten te voorkomen. Dr. Ir. Drs. Karel Evers (geen familie van!!) (Entemoloog van de Universiteit Wageningen); “Aangezien de wants een andere kleurcodering heeft als de kaneelwants en de vuurwants, en deze codering nog nooit eerder ergens ter wereld is waargenomen, kunnen we spreken over een baanbrekende ontdekking.”

Het afgezette stukje ligt ver weg van banen en terras, en vormt helemaal geen belemmering voor het Toernooi. Samen met de afdeling entemologie van Universiteit Wageningen is besloten dat het toernooi doorgang moet hebben. Dr.Ir.Drs. K. Evers;” Het is prachtig dat nu eens positief gesproken wordt over de insectenpopulatie. Mede als gevolg van het broeikaseffect horen we steeds vaker dat onprettige muggen en teken het land binnen komen. Deze kever is eindelijk eens een positief gevolg van stijgende temperaturen in ons land. Kijk eens wat vaker naar onze kleine medebewoners want wie het kleine niet eert is het grote Nederweert

Er moet ook nog een naam verzonnen worden voor deze wants, en NTC72 mag als ontdekker die naam gaan verzinnen. Ze roepen iedereen op om een naam door te geven via de website www.NTC72.nl.

Advertentie

8 Reacties

  1. Hoezo nieuwe soort? Beestje zit bij ons al jaren in de tuin!

  2. Deze beestje, in diverse satdia, zijn al heeeeeeeel veel jaren actief in mijn tuin. Ik vind het prachtig

  3. Nee hoor, bij juli tuin zal de normale vuurwants zijn (hier ook hordes), maar niet die speciale met de groenblauwe punt aan het achterlijf waar het hier over gaat.

  4. Wat een rate manier om aandacht te vragen pubers !

    • Heer Mosterd, wat een vreemde manier om te reageren. Die vijandigheid is nergens voor nodig. Geniet van het leven, van alles wat bloeit en kruipt. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie