Skip to content

Werkgroep klaar voor derde editie van Kunstlint

Redactie
19 augustus 2015 | 12:19

Advertentie

kunstlintOp zaterdag 22 augustus start de derde editie van het Kunstlint. Zo’n dertig kunstenaars uit de gemeente Nederweert exposeren tijdens het evenement in 45 etalages. Vanaf Budschop trekt het Kunstlint via de Brugstraat en Kerkstraat naar het Lambertushof, dat voor deze gelegenheid wordt omgetoverd in Kunst- en Cultuurplein. Maar er is meer. Er komt voor het eerst een catalogus met kunstwerken, ondernemers in zijstraten doen mee en er is een kunstveiling voor het goede doel. Het Weekblad sprak met de organisatie van het Kunstlint.

Werkgroep
Vijf vrouwen en een man vormen de werkgroep die verantwoordelijk is voor de organisatie van het jaarlijkse Kunstlint. Het zijn Renie van den Dungen (schilderen en beeldhouwen), Annette Willems (ondernemer/schilderen), Leny Verdonschot (schilderen) Lyan Timmermans (Dorpsraad Budschop), Lies Evers (secretaris en PR) en Johan Evers (Dorpsraad Budschop). De groep kreeg vorm na de eerste editie in 2013. Het Kunstlint werd toen georganiseerd als onderdeel van het feestprogramma bij de opening van Brug 15. “We wilden vanuit de Dorpsraad iets organiseren dat Budschop en de kern Nederweert kon verbinden,” zegt Johan Evers. Evers die evenals Lyan Timmermans er vanaf die eerste editie bij is.

Kunstenaars en publiek smolten samen
Het evenement slaagde. Johan Evers vindt de eerste aflevering van het Kunstlint en dan vooral het onderdeel ‘Kunst op de Brug’ nog steeds een van de hoogtepunten. “De brug stond vol met mensen. Het was fantastisch om te zien hoe het publiek en de kunstenaars samensmolten.” Volgens Johan zijn er meer mooie momenten te noemen. “Als ik bijvoorbeeld kijk hoe de werkgroep vervolgens ontstaan is. Dat gebeurde haast automatisch.” Een aantal leden, dat nu in de werkgroep zit, had deelgenomen aan de eerste editie van het Kunstlint. “Ze wisten waar het om ging en konden gelijk meedenken over verbeterpunten.”

Evalueren en verbeteren
De werkgroep is volgens Annette Willems een goede mix van organisatietalent, ondernemersgeest en mensen die de taal van de kunstenaars spreken. Dat is ook nodig want inmiddels zijn er heel wat mensen bij de organisatie betrokken. “Kijk alleen al naar het groot aantal ondernemers.” De werkgroep zorgt dat er goede afspraken gemaakt worden tussen de deelnemende kunstenaars en de ondernemers. Om te weten wat er leeft werd na de tweede editie een enquête per mail gehouden onder alle deelnemers en ondernemers. Dat levert waardevolle informatie op om het evenement verder vorm te geven en te verbeteren.

Montmartre aan de St. Lambertuskerk
Tijdens de tweede aflevering van het Kunstlint in 2014 werd ‘Kunst op Straat’ geïntroduceerd. Tijdens dit onderdeel kon het publiek een aantal kunstenaars live aan het werk zien op Lambertushof en de Kerkstraat. De werkgroep evalueerde ‘Kunst op Straat’ en voerde een aantal veranderingen door. Lies Evers daarover: “Dit jaar verplaatsen we de kunstenaars naar Lambertushof. Daar hopen we een sfeer te creëren zoals die rond het Montmartre in Parijs heerst, alleen dan aan de voet van de St. Lambertuskerk Het plein wordt daarvoor omgedoopt in het Kunst- en Cultuurplein.

Kunstveiling voor het goede doel
‘Kunst op Straat’ vindt plaats op 22 augustus en geldt als officiële opening van het Kunstlint 2015. De werkgroep is bezig met het organiseren van een kunstveiling die dag. De opbrengst van deze veiling wil de werkgroep schenken aan een goed doel. Burgemeester Evers heeft toegezegd om als gast-veilingmeester ook enkele kunstwerken te verkopen. “Als goede doel hebben we gekozen voor zorgcentrum St. Joseph. We zouden graag een bijdrage leveren aan de aanschaf van een rolstoelfiets, waarmee bewoners van het zorgcentrum rondgereden kunnen worden door het centrum van Nederweert en Budschop”, aldus Renie van den Dungen.

Catalogus en kleurrijk centrum
Een centrum dat er vanaf 22 augustus een stuk kleurrijker uit zal zien. Want vanaf die dag zijn in 45 etalages kunstwerken te bewonderen van kunstenaars uit de gemeente Nederweert. Lies Evers is binnen de werkgroep de secretaris, PR vrouw en ‘manusje van alles’. Dit jaar stak ze extra veel tijd in de realisatie van een catalogus. Kunstenaars en ondernemers hadden aangegeven hier behoefte aan te hebben. Dankzij sponsoren en bijdragen van de Dorpsraad Budschop, Dorpsoverlek Ni-jwieert, de Woningbouwvereniging en de gemeente is het gelukt om een boekwerkje samen te stellen met daarin een overzicht van de deelnemende kunstenaars, de etalages en de tentoongestelde werken. Een hele klus.’ De werkgroep hoopt dat de catalogus uitgroeit tot een collectoritem. Er worden 500 exemplaren gedrukt. De boekjes zullen onder meer te koop worden aangeboden tijdens Kunst op Straat en de Kunst in de Verkoop. De kosten voor een catalogus bedragen € 2,– De opbrengst wordt besteed aan het verwezenlijken van toekomstplannen van de werkgroep.

Banieren het centrum laten kleuren
De werkgroep ziet uit naar de derde editie van het Kunstlint. Vanwege de Kunstveiling, Kunst op Straat en de catalogus. Maar ook omdat een aantal ondernemers in de zijstraten tussen Budschop en het Lambertushof dit jaar ook deelneemt. Of de werkgroep nog meer ambities heeft? Volgens Johan is het vooral zaak om van het Kunstlint een jaarlijks terugkerend evenement te maken met een goede organisatiestructuur als basis. Daar lijkt de werkgroep in geslaagd. Als er dan toch iets te wensen valt dan hoopt Johan in de toekomst banieren van het Kunstlint te kunnen laten maken waarmee we het centrum nog meer kleur kunnen geven.

Ook werd er tijdens de fotosessie door de kunstenaars het idee geopperd om een kunstroute langs de ateliers te houden hetzij per fiets en/of paardentram

Programma Kunstlint 2015
Zaterdag 22 augustus Kunst- en Cultuurplein, Lambertushof:
13.00 – 16.00 uur: Kunst op Straat, kunstenaars aan het werk.
16.00 – 17.00 uur: Kunst in de Verkoop, veiling voor het goede doel.

De kunstwerken in de etalages zijn vanaf 22 augustus tot en met 20 september te zien in zo’n 45 etalages verdeeld over de Rochusstraat, Brugstraat, Kerkstraat, Lambertusstraat, Lindanusstraat, St Antoniusplein, Paulus Holtenstraat, Lambertushof, Kapelaniestraat en Burg. Hobusstraat

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Weert kermis is geopend-17
Ga jij ook naar de kermis?
28 september 2024 | 10:15
2024_09_19 Boeken en platenmarkt in KelpenOler
Groot aanbod
28 september 2024 | 10:00
Screenshot
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
28 september 2024 | 9:00
Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30

Advertentie