Skip to content

De onvergelijkbare Ribeiro Frappant in persoonlijkheid en klasse

Redactie
11 augustus 2015 | 9:35

Advertentie

WijnNog nauwelijks bekend is DO Ribeiro in Nederland. Immers, de Spanjaarden consumeerden deze opkomende ster het liefst zelf. Gelegen in het groene gedeelte van Spanje, in de provincie Orense, op het punt waar de Miño niet langer gelijk loopt met de Portugese grens is het walhalla van onbekende autochtone druivensoorten. Sinds de kwaliteiten van de lokale treixadura druif herontdekt zijn, is de wijnbouw in een stroomversnelling geraakt. Deze aromatische druif met  z’n mooie mineraliteit en kruidigheid brengt een opmerkelijke wijn voort. De oeroude rassen, alberiño, godello en loureira helpen hem hierbij een handje. Kortom,  bijzondere druiven in combinatie met unieke grondgesteldheden en gepassioneerd vakmanschap geven Ribeiro een nieuw elan.

Geschiedenis
Ribeiro, de meest noordelijke Denominacion de Origen van Galicia ligt in  riviervalleien van de Arnoya, de Avia en de Miño. De druivenaanplant dateert hier van de Romeinse tijd. De wijnbouw werd al gedocumenteerd door de monniken van het klooster van Clodio in de twaalfde eeuw. Daardoor geldt Ribeiro na Rioja als oudste wijnstreek van Spanje. Maar het merkwaardige is dat de bekendheid niet verder reikt dan Spanje. Daarbuiten hebben de wijnliefhebbers er nauwelijks weet van dat hier in Galicië, in het groene noordwesten – aan de grens met Portugal-, vooral witte droge wijnen voorkomen.  De streek deed er buiten de landsgrenzen zelf dermate weinig toe dat verschillende wijngidsen zelfs niet de moeite hebben genomen de wijnliefhebber hierover te informeren. Daarentegen is de buurman – DO Rías Baixas  –  uit de alberiño-druif  met z’n beendroge karakter een alom succesvolle wijn. Het delicate en het stuivende frisse licht aromatische karakter van de treixadura-druif mist hij echter en dat is nu juist waarmee de DO Ribeiro zich onderscheidt. Verkwikkende en frisse mineralen tonen, die samen gaan met het aromatische zijn volop aanwezig in de witte creatie ‘Val de Puga’. In tegenstelling tot DO Rías Baixas  niet gortdroog maar fluweelzacht!

Klikmaat
In Ribeiro heerst een gematigd klimaat:  de Miño brengt winden mee uit Portugal waardoor de vochtigheidsgraad hier redelijk hoog is. Het zeer bijzondere klimaat in dit gebied wordt geholpen door de natuurlijke geografische barrières en de ligging in het zuidelijke Galicië. Bergruggen beschermen het gebied tegen sub-Atlantische stormen en zorgen voor een microklimaat dat tussen een oceaan en een mediterraans klimaat in ligt. Het is dan ook vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5˚C. In de zomer stijgt de temperatuur tot 36˚C, in de winter kan het -4˚C vriezen. De kenmerken van de beide klimaten die hier gemengd worden, zorgen dat de druif kan rijpenterwijl de aromastoffen samen met het verfijnde verkwikkende zuur bewaard blijven.

Treixadura Heersend oerras
De inheemse druivensoort is de heersende soort op het domein Val de Puga in de Ribeiro. Hij is hier onvervangbaar en dit verklaart waarom  deze wijn in zijn glorieuze verleden zijn mythische roem bereikte.  Het is een gezond ogende , krachtige en laat rijpende druivensoort met  slechts een beperkte opbrengst. De druif kan niet zonder z’n autochtone vriendjes en is aromatisch en elegant. Samen vormen zij een fruitige basis met een hint van appelschil en verfijnde bloemschakeringen. Fantastisch contrasteert de verkwikkende zuurgraad wat ervoor zorgt dag hij fris, uitgebalanceerd en rijk overkomt. Perfecte begeleider van klassieke tapa’s; inktvis, ansjovis, gedroogde worst, fijne ham en eigenzinnige kazen (geit en schaap). Combineert ook erg goed met vis, kip en asperges.

De wijn kun je hier bestellen

Bekijk hier een eerder bericht van Alex Storms

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Werner-Bloemers-3
Een nieuwe column van Werner
3 oktober 2024 | 15:00
2024_10_03 Kermis Weert vuurwerk afsluiting woensdagavond - Johan Horst-24
Hij is aangehouden terzake zware mishandeling
3 oktober 2024 | 14:06
20240826-Een-bijeenkomst-voor-mantelzorgers-en-naasten
Van 3 t/m 10 november
3 oktober 2024 | 14:00
Weekblad voor Nederweert 2024
Nu online!
3 oktober 2024 | 12:00

Advertentie