Dinsdagavond zijn de eerste iSPEX opzetstukjes uitgedeeld aan de deelnemers die meedoen aan het meten van fijnstof in de gemeente Nederweert. Iedereen die een iPhone 4, 4S, 5 of 5S heeft kan nog steeds meedoen. Het is de bedoeling dat de deelnemers op van tevoren aangegeven dagen en tijdstippen (onder geschikte weersomstandigheden) metingen gaan uitvoeren.
Project fijnstof meten met iPhone in Nederweert
Het onderwerp fijnstof en gezondheid is een actueel thema. Het heeft ook in het kader van het majeure programma Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen! de volle aandacht van de gemeente Nederweert. Ook een drukke A2, hoge concentratie agrarische bedrijven en de eventueel aan te leggen Randweg roept vragen omtrent fijnstof op. De gemeente is daarom dit project voor het meten van fijnstof gestart. De metingen moeten uiteindelijk een bijdrage leveren om meer inzicht te krijgen in de moeilijke materie rondom fijnstof.
Hester Volten van het iSPE- team en werkzaam bij het RIVM ging tijdens de infoavond eerst wat dieper in op het fenomeen fijnstof. Er zijn zoveel verschillende soorten en afmetingen van fijnstof dat er eigenlijk nog geen goede definitie is. Ook welke fijnstof nu welke schade zou kunnen veroorzaken, is vaak niet duidelijk. “Door dit soort projecten krijgen we in ieder geval meer inzicht in de hoeveelheid fijnstof en we hopen later ook nog iets meer te kunnen zeggen over de soorten fijnstof,” aldus Hester. Jeroen Rietjens van SRON Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek gaf uitleg over het gebruik van de iPhone App en het opzetstukje en hoe de verzamelde data gebruikt kan worden.
Europees gezien wordt fijnstof al jaren gemeten. In Nederland zijn 50 meetpunten verdeeld over het land. Dat zijn de officiële metingen waarop afspraken gemaakt worden. Met de metingen van de iSPEX zou je modellen kunnen verfijnen.
Meerdere metingen
Aangezien één enkele iSPEX-meting niet nauwkeurig genoeg is, zoeken ze personen die min of meer gelijktijdig metingen kunnen verrichten. Eén zo’n gezamenlijke meting levert één meetpunt op voor fijnstof in Nederweert. Meten is Weten!
Degenen die graag metingen willen verrichten, kunnen zich aanmelden bij Esther Schrier van de gemeente Nederweert e-mail: e.schrier@nederweert.nl.
2 Reacties
Heb een mail gestuurd maar krijg helemaal geen reactie van de beste mevrouw, zo krijg je ze natuurlijk nooit bij elkaar… 🙁
Beste Sjaak,
We hebben helaas geen mail ontvangen en kunnen jou ook niet bereiken omdat je mailadres niet correct is of niet (meer) werkt. Je kunt een mail sturen naar de redactie van Nederweert24 of naar de gemeente info@nederweert.nl dan zullen we zorgen dat je zo snel mogelijk mee kan meten. Sorry voor het ongemak.
Groet Marcel Tinnemans
Communicatieadviseur gemeente Nederweert