Skip to content

De foto


5 september 2015 | 20:00

Ruben Weekers NederweertRoerloos lag hij daar in de branding. Gezicht in het water en zijn broek nat van de zee. De oncomfortabele houding van de jongen verraadt de lugubere inhoud van de foto. Nog geen halve meter lang is hij, hooguit vier jaar oud. Volkomen onschuldig maar toch onderdeel van een ongenadig conflict. Het is een van de vele slachtoffers die bezwijken onder de gevolgen van een alles verwoestende oorlog. Schrijnende oneerlijkheid gevangen in een foto.

Niemand die dit ontkent. Het publiek is unaniem wat betreft het slachtoffertje: verschrikkelijk ‘natuurlijk’. Iedereen is het erover eens dat dit soort situaties onmenselijk zijn. Een verschrikking, zo vindt men. 
Toch is deze publieke opinie zeer veranderlijk. Meningen als ‘eigen volk eerst’ waren tot voor kort toch ook te horen? Al die asielzoekers pikten ons geld toch in en zorgden toch alleen voor overlast? Vooral op social media waren de reacties niet mals wanneer er een boot was gezonken en een honderdtal vluchtelingen was verdronken. ‘Weer honderd stuks minder die geld kosten’ en ‘uitgeroeid en opgeruimd’ klonk het op de Facebookpagina’s van PVV-aanhangers. Dat deze politieke activisten überhaupt het verstand bezitten om meer dan drie hele zinnen te produceren, is al een verassing op zich. Toch is de grootste surprise keer op keer dat er daadwerkelijk stemgerechtigde mensen durven te reageren met hun eigen naam erboven. Het gemiddelde intelligentieniveau van dit soort randdebielen is dan ook vrij laag. Het uitschot dat met zulke meningen op de proppen komt, verdient een spuitje.

Gelukkig zijn er nog de rechtdenkende mensen, personen die zich solidair verklaren met de ellende die vluchtelingen ervaren. Niet iedereen heeft een bord voor z’n kop. Het is daarom de blijvende tegenstrijdigheid die het conflict kenmerkt. Iedereen is voor óf tegen. Of het moet te zien zijn. Dan vindt iedereen het erg.

Advertentie

4 Reacties

  1. wat ben je een zelfingenomen kwalletje!
    Moet je zo nodig ook wat melden over de foto?
    Wat is nu de inhoud van je stukkie??

  2. inderdaad een kwalletje die net de broek droog houdt en denkt dat hij ook maar iets weet van wereld problemen. ga gauw weer met je vriendjes buiten spelen ipv oordelen te vellen over zaken waar je niks van af weet!

  3. Dae jong maag toch over di-j foto kalle, waat es mich det nôw. Degene di-j um oetmake vur kwal, dragen di-j waal wat bi-j aan de oplossing van het probleem van de vluchtelinge dan?

    • Die jongen mag over alles een mening hebben, maar om nu te stellen dat mensen die er anders over denken een spuitje verdienen gaat me wat ver. De kern van het terrorisme/oorlogen probleem, wat de oorzaak is van de vele vluchtelingen, is dat men andersdenkenden niet accepteert. Wie anders denkt moet dood. Een slechte zaak als je het mij vraagt. Het is dan niet handig om in deze column het op te nemen voor vluchtelingen en tegelijk anderen dood te wensen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie