Op maandag 3 en dinsdag 4 december vinden er drie themaraden plaats in de raadzaal. De eerste bijeenkomst gaat over het Nationaal Uitvoeringsprogramma (NUP), de ontwikkelingen I&A en het project STERK. In de tweede themaraad komen de drie decentralisaties en in het bijzonder de Wet maatschappelijke ondersteuning aan bod. Tijdens de derde themaraad worden de raadsleden en belangstellenden geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom de centrumontwikkeling en de vorderingen die zijn gemaakt in het kader van het haalbaarheidsonderzoek. Iedereen is van harte welkom om de bijeenkomsten bij te wonen.
NUP, ontwikkelingen I&A en project STERK
Het doel van de themaraad op maandag 3 december is het geven van informatie over de achtergronden, betekenis en samenhang tussen de drie genoemde thema’s. Zowel het Nationaal Uitvoeringsprogramma (NUP) als een effectief ingerichte ict-infrastructuur zijn randvoorwaardelijk om de slag naar de e-overheid en moderne publieksdienstverlening mogelijk te maken. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.
Drie decentralisaties
De voorbereiding van de drie decentralisaties op het sociale domein (jeugdzorg, Wet Werken naar Vermogen en AWBZ-begeleiding naar de Wmo) is door de gemeente Nederweert in projectvorm ter hand genomen. Het doel hiervan is om bij de voorbereiding van de afzonderlijke deelgebieden de integrale benadering te hanteren. Inmiddels zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer achter de rug en is er een nieuw Kabinet gevormd, met vergaande voorstellen op het gebied van decentralisatie van taken naar de gemeente.
Tijdens de themaraad op dinsdag 4 december krijgen de aanwezigen een tussenbalans van het gemeentelijke project 3D gepresenteerd en wordt er ingegaan op het vervolg van de gemeentelijke Wmo-conferentie zoals die afgelopen januari in Ospel heeft plaatsgevonden. Ook wordt inzicht gegeven in de nieuwe voorstellen van het kabinet Rutte II voor de verschillende decentralisaties en met name op het terrein van de Wmo. Geschetst worden de gevolgen van de voorgenomen overheveling van functies vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ )naar de Wmo. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.
Centrumontwikkeling
Na beëindiging van de samenwerking met Synchroon eind vorig jaar zijn de kansen voor het centrumplan opnieuw gedefinieerd. In de raadsvergadering van 20 december 2011 hebben de raadsleden ingestemd met de doorstart van de centrumontwikkeling via een zogenaamde vraaggestuurde aanpak. Dit was het startschot voor gesprekken met ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum met als doel de ontwikkelpotenties voor het centrum van Nederweert in beeld te brengen. De rol van de gemeente is in dit proces vooral consulterend, stimulerend en faciliterend geweest. Onze insteek was en is dat ontwikkelingsmogelijkheden draagvlak moeten hebben bij vastgoedeigenaren en ondernemers.
Dit heeft ertoe geleid dat ontwikkelcombinatie Meulen/Rialto zich heeft verbonden met belangrijke vastgoedeigenaren in het centrum, te weten Wijen (pand Wijen-Woonwereld) en Mewissen (pand Emté). Om die reden heeft de ontwikkelcombinatie een goede uitgangspositie om een centrumontwikkeling tot stand te brengen. Een ontwikkeling die uitgaat van nieuw winkelvastgoed met bovenwoningen en herinrichting van de openbare ruimte met aandacht voor een duurzame parkeeroplossing.
Voor het college van B&W is dit aanleiding geweest om met de ontwikkelcombinatie intentieafspraken te maken over een nader haalbaarheidsonderzoek. Partijen hebben afgesproken om het onderzoek naar de haalbaarheid van een centrumontwikkeling in het eerste kwartaal van 2013 af te ronden en de conclusies aan de raad ter besluitvorming voor te leggen. Inmiddels hebben de ontwikkelcombinatie en de gemeente in samenspraak met de corporaties WVN en Wonen Limburg een aantal stappen gezet in het haalbaarheidsproces waarover ze de raadsleden tijdens de themaraad graag willen informeren. De bijeenkomst op dinsdag 4 december begint om 20.30 uur.
Er zijn nog geen reacties geplaatst