Skip to content

Informatieavond natuurherstel De Banen

23 september 2015 | 9:00

De Banen_SLL Henk HeijligersOp woensdagavond 30 september om 20.00 uur is er in gemeenschapshuis Reigershorst in Nederweert-Eind een informatieavond over natuurherstel van natuurgebied De Banen. Tijdens de avond wordt uitleg gegeven over het hoe, waar en waarom van de werkzaamheden bij De Banen en in de omgeving van Schoorkuilen en de Kwegt.

Informatieavond natuurherstel De Banen

Het natuurgebied De Banen maakt deel uit van een parelsnoer aan peelvennen met onder meer de Roeventerpeel, de Kwegt, de Schoorkuilen en het Sarsven. De afgelopen jaren, maar ook nu nog, hebben hier op grote schaal ven- en natuurherstel plaatsgevonden. Als klap op de vuurpijl staat De Banen aan de vooravond van een omvangrijke ingreep.

De natuurontwikkeling in en rond De Banen en in de omgeving Schoorkuilen en de Kwegt maakt deel uit van het integraal inrichtingsplan ‘Sarsven en de Banen naar een hoger peil’. Dit heeft tot doel om voor zowel landbouw, natuur als recreatie een meerwaarde te realiseren. Ten behoeve van de landbouw zijn in het verleden drainagebuizen en beregeningsputten aangelegd welke mede hebben geleid tot verdroging van de peelvennen en daarmee ook van de natuurwaarden. Herstel is echter mogelijk, waarbij zowel de natuur als de landbouw zich verder kunnen ontwikkelen.

Werkzaamheden in een notendop: De Banen
Door de aanleg van de Rietbeek dwars door de oostrand van De Banen midden jaren vijftig is de waterstand flink gedaald en groeide het ven dicht met riet en verdwenen vele karakteristieke plantensoorten. Door natuurherstelmaatregelen in de jaren negentig keerde een aantal soorten terug. Om de natuurkwaliteit van De Banen verder te kunnen verbeteren wordt de Rietbeek omgelegd, zodat deze geen invloed meer heeft op De Banen en kan het waterpeil weer stijgen naar het vroegere niveau. Van de voormalige landbouwpercelen tussen de oude en de nieuw aan te leggen Rietbeek wordt de voedselrijke bovenlaag afgegraven om een natuurlijke overgang van bloem- en kruidenrijke graslanden tussen het landbouw- en het natuurgebied te realiseren. Hier worden ook het nieuwe wandel- en ruiterpad aangelegd. Door de waterpeilverhoging zullen de bomen bij de huidige Rietbeek door ‘de natte voeten’ afsterven. Om dit te voorkomen wordt binnenkort een deel van dat bos gekapt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie