Skip to content

Lezing over beken in Midden-Limburg

6 oktober 2015 | 7:48

De Krang wordt in het noorden doorsneden door de Leukerbeek en in het zuiden door de Tungelroyse Beek. Het natuurgebied bestaat uit loof- en naaldbos, hakhout, grasland en oude bolle akkers. Door het verschil in hoogte en vochtigheid komen er veel verschillende soorten planten en dieren voor.  De Krang was vroeger een nat gebied. Op sommige plaatsen zijn door wegstuivend zand duizenden jaren geleden kommen in het dekzand ontstaan; hier vormden zich moerassige gebieden die door de plaatselijke bevolking werden gemeden.  Later werden deze veengebieden door egalisatie en ontwatering geschikt gemaakt voor de landbouw. De Roukespeel is een overblijfsel van zo’n voormalig moerasgebied. Er staat een vogelkijkscherm langs de wandelroute, waar u vaak dodaars en wintertaling kunt spotten. Door ontwateringssloten af te dammen wil Natuurmonumenten De Krang weer natter maken. Ook diverse poelen zorgen ervoor dat het water langer in het gebied blijft. In de poelen leven amfibieën als alpenwatersalamander en kamsalamander. Bij de Leukerbeek is een ven gerestaureerd waar nu riet, lisdodde, gele lis en egelskop groeien. In het noorden is een aantal vennen aangelegd waarvan onder andere de kwartelkoning profiteert.  In en rond De Krang vindt natuurontwikkeling plaats. Wanneer de humusrijke bovenlaag wordt afgegraven om schraal grasland te ontwikkelen, komen oude zaden bloot te liggen. Wellicht ontkiemen hier zeldzame orchideeën. Om in de natuurontwikkelingsgebieden een gevarieerde begroeiing te krijgen vindt er seizoensbegrazing plaats. (Bron: Natuurmonumenten)

ARK Natuurontwikkeling houdt samen met Waterschap Peel en Maasvallei op 13 oktober een lezing over de beken in Midden-Limburg. De lezing wordt gegeven door hydroloog Frans Verdonschot van het Waterschap.

Lezing over beken in Midden-Limburg

Onderwerpen en vragen die tijdens de lezing behandeld worden: Wat doet het Waterschap eigenlijk? Het Waterschap Peel en Maasvallei heeft vele kilometers beken in beheer. Hoe worden deze beheerd? Het waterschap moet met allerlei belangen rekeningen houden, van lokaal tot op Europees niveau.  Welke natuur ligt er om die beken heen en hoe worden die beheerd?

Het waterschap werkt nauw samen met de mensen uit de streek, zodat ook in de toekomst er een mooie beek blijft. Hoe ziet een gezonde beek er eigenlijk uit? Hoe functioneert de beek en welke soorten spelen er een belangrijke rol? Welke flora en fauna worden aangetroffen in beken als de Tungelroyse beek, Raam en Oude Graaf. Beken ontstaan vanuit het doorstroommoerassen die er rond Weert zijn. Ook daar wordt naar gekeken.

Het bijwonen van deze lezing is gratis. De lezing begint op 13 oktober om 19.30 uur in het Natuur en milieueducatiecentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Opgave is niet nodig.

Tungelroyse Beek – Foto Bob Luijks

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Wout-en-Noor-13e-prinsenpaar-van-de-Jong-Vlikkestaekers-1
De Jong Vlikkestaekers Doospel
22 november 2024 | 21:00
depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16

Advertentie