Skip to content

Griep

20 oktober 2015 | 15:17

griepGriep komt vaak plotseling opzetten; je voelt je in enkele uren erg ziek worden. De bekende verschijnselen zijn: moeheid, koorts, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid, spierpijn, keelpijn, een loopneus en een algeheel ‘lamlendig’ gevoel. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Hiervan bestaan verschillende typen. Het afweersysteem van het lichaam wordt bij de strijd tegen het griepvirus zwaar belast. Voor gezonde volwassenen en kinderen is het doormaken van een griep meestal niet ernstig.

Oorzaken

Het influenzavirus is een zeer besmettelijk virus en wordt meestal overgebracht door het inademen van besmette vloeistofdeeltjes in de lucht. Het virus wordt verspreid door onder andere hoesten of met elkaar praten. Griep treedt gewoonlijk in de winter en vroeg in het voorjaar op.

Hoe voorkom je griep?

Helaas is een besmetting met het influenzavirus is eigenlijk niet te voorkomen. Er zijn namelijk veel manieren waarop je ermee in contact kunt komen. De kans op het ontstaan van de ziekteverschijnselen is echter wel te beïnvloeden. Door te zorgen voor een goede conditie bouw je weerstand op. Belangrijk daarbij zijn goede voeding, voldoende nachtrust, ontspanning en lichaamsbeweging. Met een goede conditie is de kans op ziekteverschijnselen kleiner.

Griepvaccinatie

Bij personen van 60 jaar en ouder wordt de griepprik aangeraden. Dit geldt ook voor bedlegerige of sterk verzwakte mensen, mensen met hart/ longaandoeningen, mensen met een nierziekte of diabetici. Voor deze ‘risicogroepen’ kan griep ernstige gevolgen hebben. Met deze inenting ben je echter niet volledig tegen griep beschermd. Kom je in aanraking met een virus dat niet in de injectie zat, kun je alsnog griep krijgen.

Wat kun je er zelf aan doen?
Eigenlijk is uitzieken de enige remedie tegen griep. Zorg voor voldoende (nacht)rust, warmte en ontspanning. Als je koorts hebt, is het belangrijk dat je voldoende drinkt en in bed blijft. Neem de tijd om rustig uit te zieken. Geneesmiddelen zijn niet nodig, behalve bij koorts, dan kan paracetamol een uitkomst bieden. Rust is het beste medicijn!

Mocht u vragen hebben over uw gezondheid, of willen weten hoe u uw weerstand kunt verhogen, loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen.

Tot de volgende keer!

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie