Skip to content

Burgemeester Evers onthult twee luisterkeien

Redactie
3 november 2015 | 18:04

Advertentie

Nederweert Herdenking Britse begraafplaats 1Op zaterdag 7 november 15.00 uur onthult burgemeester Evers op symbolische wijze twee veldkeien in de gemeente Nederweert. De keien komen te liggen op de Britse Militaire Begraafplaats en bij Nationaal Park De Groote Peel. Ze maken deel uit van de Liberation Route dat het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945 volgt.

Elke veldkei markeert een luisterplek waar een hoorspel te beluisteren is over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in 1944 en 1945.

Liberation Route doet ook Nederweert aan

De Liberation Route begint in Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. Eerder werd door Gedeputeerde Staten van Limburg het besluit genomen om aan te haken op de Europese Liberation Route.

Twee veldkeien
De route wordt gemarkeerd door veldkeien waar een hoorspel te beluisteren is over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in 1944 en 1945. In de gemeente Nederweert komen twee van deze luisterkeien te liggen. Eén in opdracht van de gemeente Nederweert, bij de Britse Militaire Begraafplaats, en één in opdracht van Staatsbosbeheer/Nationaal Park de Groote Peel, bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel.

Korporaal Henry Eric Harden
De veldkei die op de Britse Militaire Begraafplaats wordt geplaatst, vertelt het verhaal van korporaal Henry Eric Harden die daar begraven ligt. Hij sneuvelde na het redden van drie gewonde kameraden en kreeg daarvoor postuum de hoogste Engelse onderscheiding, het Victoria Cross.

Neergestorte Halifax bommenwerper
De veldkei die bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel komt te liggen, vertelt het verhaal van een in de Peel neergestorte Halifax bommenwerper met aan boord een Franse bemanning. Het toestel werd geraakt door een Duits jachtvliegtuig en vloog in brand. Een kruis markeerde lang de plek waar het toestel neerstortte. Het erekruis is door ontginning verdwenen, maar de gedachte blijft levend: ‘Ici sont tombés pour notre liberté’, zij zijn gevallen voor onze vrijheid. In totaal kwamen 95 vliegtuigbemanningsleden om in de Peel.

Liberation Route Europe app
Over de Liberation Route Europe is ook een app te downloaden. De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie