De wetenschap is het er ook over eens dat mindfulness effect heeft bij mensen met stress, burn-out, chronische pijn, angststoornissen en depressies. Toen ik bijna 20 jaar geleden zelf voor het eerst deelnam aan een training mindfulness had ik geen goed beeld van wat het precies inhield. Mijn huisarts zei alleen: ‘Het is iets nieuws. Het kan je helpen meer rust in je hoofd te creëren. Je krijgt er in ieder geval meditatieoefeningen.’ Ik had helemaal niks met mediteren maar tijdens de eerste sessie werd direct duidelijk dat ik daar slechts een beperkt beeld van had.
Tot mijn verbazing merkte ik dat wat men mindfulness noemt voor mij aanvoelt als een vrij natuurlijke manier van leven. Ik mocht er eerder dingen voor laten in plaats van doen en bovenal, ik ging meer genieten en ervaar daardoor meer levensvreugde.
Nieuwe training mindfulness in Weert
Momenteel loopt een training in Ell bijna ten einde. Op 12 januari starten we met een nieuwe, kleine groep, in Weert op de Boshoverbeek. Hier zijn nog een paar plaatsen voor beschikbaar.
Voorafgaand aan de training wordt er met iedereen een persoonlijk intakegesprek gevoerd, kosteloos. Ik ben altijd nieuwsgierig naar iemands motivatie en op die manier stem ik de inhoud en oefeningen af op de deelnemers.
Duur: 8 bijeenkomsten van ca. 2 uur
Investering: € 325,- inclusief syllabus en oefen cd’s
Aanmelden: lisette@jijbentoke.nl
60.000 gedachten op een dag? Goeie grut!
Wij zijn in staat om maar liefst 60.000 gedachten op een dag te denken zo is gebleken tijdens wetenschappelijke onderzoeken. Zodra je een gedachte ‘vastpakt’, kleeft hij aan je vast. Terwijl ik dit schrijf en jij dit leest zijn er nog ontelbare andere gedachten die bij jou en mij tevoorschijn komen. Geen wonder dat het voor sommige mensen lastig is zich te focussen of langer te concentreren. Om dan maar te denken dat je er niet aan moet denken helpt niet, want dan heb je er toch nog aan gedacht. Met mindfulness train je o.a. je geest om gedachten te laten stromen zonder er in verstrikt te raken.
Een indachtig mens is kalm van geest
In het westen is mindfulness vooral bekend geworden door het werk van de verbannen Vietnamese monnik Thich Nhat Hahn en de Amerikaan, Jon Kabat-Zinn. Inmiddels is het wijd verspreid. Je hoeft niet eerst ziek te worden om dan pas de kracht van mindfulness te ontdekken. Iedereen kan ermee beginnen.
Mindfulness verruimt je bewustzijn. In plaats van emoties, gevoelens en gedachten te onderdrukken leer je om deze te laten stromen door waar te nemen met een open blik, zonder te oordelen. Ik zeg altijd tegen de cursisten: ‘Jij bent je eigen leraar. Je moet niet klakkeloos geloven wat ik of iemand anders je vertelt. Ga zelf ervaren en schrijf je eigen verhaal.
’
Mindful moment – Theedrinken met een smile
In deze drukke tijd is een moment van rust zeer welkom. In plaats van tijdens het drinken van een kopje thee de krant te lezen zou je er eens een mindful moment van kunnen maken. Zelfs als je geen thee lust, kun je er nog een moment van rust van maken. Hoe je dit doet kun je lezen door op deze link te klikken waardoor er een pdf bestand opent dat je kunt printen. Veel plezier en laat je verwarmen.
Lisette Poell
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Haar werk bestaat uit het begeleiden van jongeren en volwassenen in de vorm van coaching / counseling en het ontwikkelen en geven van trainingen en workshops. Sinds 2013 woont ze in Nederweert. Ze werkt vanuit huis en verschillende andere locaties. Soms worden paarden ingezet en ook trekt ze met haar cliënten de natuur in zoals De Groote Peel, het Leudal of de IJzeren Man. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst